Pellegrini o vláde so Smerom: Nevylučujem. ALE iba AK....
10 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Spoluprácu po prípadných voľbách si Peter Pellegrini (Hlas-SD) vie predstaviť s viacerými stranami, rozhodne aj so Smerom-SD. Aj to však má háčik.

Štát v rozklade

"Kríza nečaká, ako sa vyrieši táto situácia vo vláde," povedal Pellegrini s tým, že pripomenul svoje cesty medzi ľudí, ktoré sú zúfalí z existenčných problémov. Pripomenul, že už to nie sú iba seniori.

"Už sú to aj ľudia, ktorí pracujú za menej, ako sú priemerné mzdy. Na toto celé sa pozerajú s obrovskou neistotou, lebo ľudia nevidia ani len náznak snahy riešenia ich situácie," vysvetľuje predseda Hlasu.SD. Po dvoch mesiacoch podľa neho prišli s nejakými nejasnými opatreniami. Priznal, že aj jeho vláda urobila veľa chýb a neurobila veci, ktoré mala, no v takomto rozklade Slovensko ešte nevidel, v akom je za tejto vládnej koalície.

Dôvera Hegerovej vláde

"Ak chce premiér Heger presvedčiť národ, že jeho vláda dokáže dovládnuť riadne, do volieb 2024, tak by bolo fér, aby ukázal, kto sú tí sedemdesiatišiesti, o ktorých dôveru sa chce opierať. Vyzval som ho, nech to spraví a keď nie, naozaj urobme niečo kultúrne a dôstojné, ako by to riešili v iných krajinách," upresnil opozičný politik.

Peter Pčolinský pozná vinníka krízy
Podpredseda koaličného hnutia Sme rodina v rozhovore označil vinníka koaličnej krízy, ale prezradil aj, že volebné prieskumy pre neho nie sú dôveryhodné. Navyše nie je isté, či sa Sme rodina do parlamentu vôbec dostane. Prízvukuje... Čítať ďalej
10 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Poďme sa dohodnúť na predčasných voľbách

"Ak budeme vedieť, že voľby budú napríklad vo februári budúceho roku, dovtedy budeme všetci podporovať návrhy, ktoré sa týkajú ľudí a ekonomiky Slovenska," vyvracia predseda Hlasu tvrdenie niektorých členov vládnej koalície o tom, že predčasné voľby by len prehĺbili ekonomickú krízu obyvateľov. Prezidentka by však podľa Pellegriniho mala zvolať okrúhly stôl, pri ktorom by konečne našli reálne riešenia a nie počúvať reči Igora Matoviča.

Aj referendum je v jej rukách

Podpisy za referendum o predčasných voľbách sú odovzdané, na ťahu je pani prezidentka a je podľa Pellegriniho na nej, či sa na Ústavný súd obráti, alebo nie. Veľmi opatrne sa vyjadril, že "asi možno referendum 28. októbra skôr nebude". 

"Pani prezidentka, ak je už presvedčená, že na ten ÚS to chce dať, načo čaká? Nech to tam pošle a nech nenaťahuje čas. Ak to na ÚS dať nechce, nech to oznámi a nech vypíše to referendum, len už nech koná," radí predseda Hlasu prezidentke vo veci referenda, pretože ľudia sa na to potrebujú nachystať. Rovnako ako na to, že vláda im nedá žiadnu pomoc. 

Poloopozičná SaS

Richardovi Sulíkovi Pellegrini vyčíta, že síce sa odobral do opozície, ale ak Hlas, alebo Smer navrhne odvolanie premiéra, alebo najnedôveryhodnejšieho ministra - Matoviča, tak v SaS za to nezahlasujú. Je tu však možnosť, že návrh na odvolanie podá samotná SaS a opozičné strany sa pridajú. 

Belousovová: Zhasli vo mne posledné iskričky nádeje
Túto vojnu nám dávkuju po častiach. Aby sme si zvykli. Krok za krokom nás do nej vzťahujú. A precitnutie nás čaká asi vtedy, ak nám na hlavy budú padať bomby. Kde budú vtedy, tí "čo vojny chcú"? Určite nie tam, kde bude horúco. Určite nie tam, kde... Čítať ďalej
09 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Nebudem sedieť s Robertom Ficom vo vláde

Bývalý predseda vlády upozornil aj na to, že tvrdenia Igora Matoviča (OĽANO) aj časti opozície, že Hlas-SD sa chce po voľbách spolčiť s SaS či mimoparlamentnou stranou KDH, nemá žiadne rácio. 

„Hlas nie je s nikým dohodnutý na žiadnej koalícii,“ vyhlásil Pellegrini. Ako však informuje Plus 7 dní neodmieta koalíciu so Smerom, od ktorého sa krátko po parlamentných voľbách 2020 zakladatelia Hlasu odtrhli. „Ale nebudem sedieť s Robertom Ficom vo vláde,“ spresnil Pellegrini. Pritom práve jeho predseda Smeru Fico pripravoval ako svojho možného nástupcu.

Návrat k oslavám SNP

Na jednej strane Peter Pellegrini vyčíta vláde, že Bystrciu oplotila, aby sa na oficiálne oslavy nemohli dostať bežní ľudia, čím tento sviatok dehonestovala. Podľa neho to malo byť poďakovanie účastníkom za ich odvahu, nie nejaká oslava pre mocných. Na druhej strane, organizovať "vlastné oslavy" v susednom Zvolene aj s veľvyslancami Ruska a Bieloruska tiež nepovažuje za šťastný nápad. Pritom ale odmieta prepisovanie histórie.

www.facebook.com/RadioExpres/videos/400296872288958

Preferencie a premiérske ambície Hlasu

Faktom ostáva, že Hlas je dlhodobo lídrom rebríčkov politických preferencií. Na druhom a treťom mieste sa striedajú SaS a Smer. Progresívci a KDH by podľa doterajších meraní verejnej mienky mali mať takisto po voľbách parlamentnú budúcnosť. S popularitou strán súčasnej vládnej je to zlôožitejšie, pripomína Plus7Dní.

OĽANO osciluje okolo desiatich percent, Sme rodina nemá istú päťpercentnú hranicu potrebnú pre vstup do NR SR. A Za ľudí je dlhodobo na pomyselnom preferečnom dne. Aj z tohto dôvodu môže Pellegrini pri svojom Hlase hovoriť o premiérskych ambíciách.

Fico Pellegrinimu: Si pripravený?
V piatok (9. septembra) bol hosťom relácie Braňo Závodský naživo predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Okrem iného hovoril o možnom vývine situácie okolo referenda. Na to sa cez sociálnu sieť ohradil predseda Smeru-SD Robert Fico. U Závodského... Čítať ďalej
10 | 09 | 2022 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik