Kráľ Karol III. zložil prísahu
10 | 09 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Karol III., ktorého v sobotu rada pre nástupníctvo trónu v Londýne vyhlásila za nového britského kráľa, v Paláci svätého Jakuba v Londýne následne zložil a podpísal slávnostnú prísahu. TASR informuje na základe správy stanice BBC.

"Je mojou smutnou povinnosťou oznámiť vám smrť mojej milovanej matky, kráľovnej (Alžbety II.)," povedal Karol III. Dodal, že vie, ako hlboko s ním súcití celý národ a dokonca celý svet v dôsledku "nenapraviteľnej straty, akú sme my všetci utrpeli".

Nový monarcha zdôraznil záväzok venovať "zvyšok svojho života" svojej novej role panovníka Spojeného kráľovstva. Prisľúbil, že bude nasledovať "inšpirujúci príklad" svojej matky pozostávajúci z "celoživotnej lásky a nezištnej služby".

"Som si hlboko vedomý tohto úžasného dedičstva a povinností, ako aj obrovskej zodpovednosti panovníka, ktoré mi boli teraz odovzdané," citovala slová Karola III. BBC.

Alžbeta II. zomrela vo štvrtok vo veku 96 rokov a bola najdlhšie panujúcim britským monarchom - na tróne bola 70 rokov.
Karol III. podpísal dve kópie potvrdzujúce vyslovenú prísahu. Následne tak učinili aj dvaja svedkovia - jeho syn, princ William, a kráľovná manželka Kamila.

Lekárka prehovorila o príčine úmrtia kráľovnej Alžbety
So zaujímavým poznatkom prišla austrálska lekárka Deb Cohen-Jonesová. Tá si totiž všimla modrú ruku na poslednej fotke kráľovnej Alžbety II., na ktorej prijíma novú premiérku Trussovú. Práve to podľa nej svedčilo o tom, že sa kráľovnín zhoršuje a... Čítať ďalej
10 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Vyhlásenie o nástupe Karola III. na trón prečítali z balkóna paláca

Vyhlásenie ustanovujúce nového britského kráľa Karola III. verejne prečítal v sobotu o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) z balkóna londýnskeho Paláca svätého Jakuba nad nádvorím Friary Court kráľovský predstaviteľ odetý v tradičnom slávnostnom odeve. 

Ešte predtým zazneli z balkóna paláca slávnostné fanfáry z trúb. Táto ceremónia, na ktorej sa zúčastnili aj davy ľudí, vychádza z historického procesu informovania krajiny o úmrtí monarchu. Po tom, čo zaznela britská hymna vo verzii "God Save The King" (Bože, ochraňuj kráľa), tzv. "herold Podvazkového rádu" trikrát zvolal hurá novému panovníkovi.

Na počesť nástupu kráľa Karola III. na trón boli potom vypálené salvy z diel - 41-krát z Hyde Parku a 62-krát z londýnskeho Toweru. Karol III. sa v sobotu predpoludním počas zasadnutia rady pre nástupníctvo trónu v Paláci svätého Jakuba v Londýne oficiálne stal novým britským kráľom.

Medvedík Paddington plače: Dojemný odkaz kráľovnej
Natočili spolu rozkošné video! Malo to byť súkromné ​​prekvapenie od kráľovnej Alžbety II. (†96) svojim blízkym aj celej monarchii, ktoré panovníčka natočila pri príležitosti tohtoročného platinového jubilea. A podarilo sa! Teraz ikonický medvedík... Čítať ďalej
10 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Najstarší syn zosnulej britskej panovníčky Alžbety II. sa však kráľom Spojeného kráľovstva a hlavou štátu 14 ďalších krajín vrátane Austrálie, Kanady a Nového Zélandu stal automaticky už vo štvrtok po jej smrti.

Agentúra AP v sobotu uviedla, že Karol III. schválil nariadenie, podľa ktorého bude deň pohrebu kráľovnej Alžbety II. vyhlásený za štátny sviatok. Presný termín, kedy sa pohreb bude konať, zatiaľ nebol oznámený. Podľa denníka The Guardian sa očakáva, že to bude v pondelok 19. septembra.

Britské médiá predtým informovali, že pohreb Alžbety II. sa uskutoční vo Westminsterskom opátstve približne desať dní po jej smrti.

Kráľ Karol III. sa prvýkrát prihovoril verejnosti ako nový monarcha
Nový britský kráľ Karol III. sa v piatok podvečer prvýkrát prihovoril verejnosti prostredníctvom videopríhovoru. Zosnulú Alžbetu II. v ňom označil za inšpiráciu pre neho samého aj celú kráľovskú rodinu a prisľúbil, že bude pokračovať v jej... Čítať ďalej
10 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik