Zbrane pre Kyjev bez konca
09 | 09 | 2022 I Milan Laca

 USA dodajú Kyjevu ďalšie zbrane.

Náklady na zbrane zahrnuté do nového balíka vojenskej pomoci Ukrajine od Pentagonu budú 675 miliónov dolárov,  uvádza The Washington Post s  odvolaním sa na amerického predstaviteľa.

Nekončia

Nový balík americkej vojenskej pomoci Ukrajine zahŕňa muníciu pre raketomety HIMARS, 105 mm húfnice a protiradarové strely HARM.  Americké ministerstvo obrany prezradilo, že nový balík bude obsahovať aj 5000 protitankových systémov a 100 obrnených vozidiel. Podľa šéfa Pentagonu Lloyda Austina,  Washington verí, že ozbrojené sily Ukrajiny potrebujú predovšetkým delostrelectvo, muníciu, systémy protivzdušnej obrany a pobrežnú obranu.

Poľský premiér Morawiecki varuje pred Vladimírom Putinom
Ruský prezident Vladimir Putin zrejme plánuje Ukrajinu finančne zničiť, vyhlásil poľský premiér Mateusz Morawiecki. V stredu o tom informovala tlačová agentúra PAP. Morawiecki dodal, že peniaze sľúbené Ukrajine západnou Európou treba urýchlene... Čítať ďalej
08 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Potajomnky priviezli

Washington tajne poslal do Kyjeva presne navádzané 155 mm projektily M982 Excalibur. Dodávky zbraní sú zabezpečené balíkom vojenskej pomoci, schváleným Kongresom USA v celkovej výške 92 miliónov dolárov. Náklady na jeden projektil sa odhadujú na 100-tisíc dolárov. Celkovo môžu Ozbrojené sily Ukrajiny dostať až 900 kusov takejto munície. Okrem munície  pre HIMARS dostane ukrajinská armáda vozidlá a ďalšie vybavenie.

Zabrane za miliardy

Objem nového balíka vojenskej pomoci bude stáť 675 miliónov dolárov. Zbrane dodajú zo zásob Pentagonu. Celkovo za súčasnej washingtonskej administratívy vyčlenili Spojené štáty na vojenskú pomoc Kyjevu približne 15,2 miliardy dolárov, od roku 2014  to bolo 17,2 miliardy dolárov.

Pridali sa severania
Nórsko odovzdá na Ukrajinu približne 160 rakiet Hellfire, odpaľovacích zariadení a navádzacích systémov, vyhlásila tamojšia vláda.  Ukrajina dostane aj zariadenia na nočné videnie zo zásob ozbrojených síl.
 
Rusi protestujú 

Rusko poslalo nótu krajinám NATO kvôli dodávkam zbraní Ukrajine. Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že akýkoľvek náklad, ktorý obsahuje zbrane pre Ukrajinu, sa stane pre Rusko legitímnym cieľom. Moskva požiadala Bezpečnostnú radu OSN, aby prerokovala dodávky západných zbraní do Kyjeva.

Orbánov plán si prisvojila švédska premiérka
Švédska premiérka jednoducho ukradla plán Orbánovi, ktorého inokedy nazýva samotným diablom. Na takéto "požičanie si názoru" upozornil švédsky denník Nyheter. Najnovší plán švédskej sociálnodemokratickej premiérky Magdaleny Anderssonovej oddeliť... Čítať ďalej
08 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik