Ďalšie hromadné prepúšťanie
08 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Prepúšťanie ohlásila ďalšia firma. O prácu môže prísť 362 pracovníkov.

Slovenskej chemičke Fortischem robia problémy energie a je nútená pristúpiť k prepúšťaniu. Informáciu, podľa ktorej o prácu prídu stovky ľudí priniesol portál hnonline.sk. s odvolaním sa na ČTK.

Môžu za to vysoké ceny energií

Predseda  predstavenstve Fortischemu Jan Křička uviedol: "Firma v poslednom čase čelí veľmi nepriaznivej ekonomickej situácii, ktorá je spôsobená sankciami a najmä extrémne vysokými cenami energií." Dodal, že Slovensko zatiaľ nezaviedlo kompenzácie vysokých cien energií, pričom rozhodnutie o prepúšťaní zdôvodnil hlavne nárastom cien energií. "Firma v poslednom čase čelí veľmi nepriaznivej ekonomickej situácii, ktorá je spôsobená sankciami a najmä extrémne vysokými cenami energií. Rozdielny prístup k regulácii cien energií v Európe neumožňuje našej spoločnosti premietnuť ceny energií do cien výrobkov a robí našu firmu nekonkurencieschopnou."

Fortischem prevádzkuje závod chemickej výroby v Novákoch a v súčasnosti vyrába produky na báze výroby a spracovania chlóru, karbidu vápnika, karbidových zmesí a technických plynov, polyvinylchloridu a produktov jeho spracovania a ďalších základných a špeciálnych chemikálií.

Poľský premiér Morawiecki varuje pred Vladimírom Putinom
Ruský prezident Vladimir Putin zrejme plánuje Ukrajinu finančne zničiť, vyhlásil poľský premiér Mateusz Morawiecki. V stredu o tom informovala tlačová agentúra PAP. Morawiecki dodal, že peniaze sľúbené Ukrajine západnou Európou treba urýchlene... Čítať ďalej
08 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Vlaňajšie zlepšenie už nestačí

Vlani sa chemičke podarilo znížiť stratu na asi desať miliónov eur a tak zlepšila hospodárenie medziročne o polovicu. Podľa médií predal vlani chemičku jej predchádzajúci vlastník, finančník Mario Hoffmann skupine Kaprain za jedno euro, keď vyvrcholili finančné ťažkosti podniku. Týmto krokom zachoval výrobu a prácu pre 700 zamestnancov firmy.

Na pomoc od vlády čakali aj iní

Slovenská vláda zatiaľ neoznámila kompenzácie pre podniky ktoré v čase vysokých cien energií bojujú o prežitie. Podobný krok ako Fortischem už skôr oznámili aj iní výrobcovia. Kvôli vysokým cenám energií oznámila v auguste spoločnosť Slovalco, že vo svojom závode v Žiari nad Hronom ukončí do konca septembra výrobu primárneho hliníka a o prácu príde 300 zamestnancov. Hromadné prepúšťanie avizoval aj výrobca ferozliatin OFZ.

Diaľnicu D1 pod Tatrami vrátane tunela Bôrik cez víkend uzavrú
Tunel Bôrik pod Tatrami bude počas víkendu uzavretý. Informovalo o tom mesto Svit na svojej webovej stránke s tým, že od piatka do nedele (9. - 11. 9.) bude úplne uzavretý úsek diaľnice D1 Mengusovce - Jánovce vrátane spomínaného tunela. Dôvodom... Čítať ďalej
08 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik