Naráža Sulík na Matoviča? Ja nechcem zomrieť v kresle ministra
06 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Minister hospodárstva v demisii Richard Sulík, ako jeden z odchádzajúcich ministrov, verejnosti zrejme má čo vysvetľovať. 

Urobil tak v rozhovore pre DenníkN.

OĽaNO nerátalo s ultimátom

"Netušil som, že oni nebudú vedieť, že keď s fašistami prelomia prezidentkino veto, že im povieme, okej, mali sme vás upozorniť, že sa to nepatrí," hovorí Sulík a pripomína výroki Igora Matoviča na adresu ĽSNS, že si odmietol podať ruku s ich predsedom a aj to, že Pročko útočil na ich poslancov, aj keď téma s nimi evidentne nijako nesúvisela. 

"Keď im treba vysvetľovať, aby sa nebratali s fašistami, je skôr otázka na nich, či ešte majú tie koordináty a správny pohľad na svet," upozorňuje predseda SaS, podľa ktorého mali vedieť, že takémuto ultimátu sa nevyhnú. Bolo to podľa neho jasné z neverejných rozhovorov. Priznáva však, že keby vedel vrátiť čas, tak to ultimátum koaličným partnerom dopredu avizuje. Všetko však malo svoj vývoj, ale keby podľa neho trochu chceli, vedeli by, ako sa to vyvynie. 

Pellegrini: Navrhujeme tri jednoduché veci
Politici majú byť medzi ľuďmi, nie skrývať sa v Bratislave! Predseda Hlas-SD to povedal na úvod utorkovej (6.9.) tlačovej besedy, na ktorej predstavil niekoľko možností riešenia situácie krízou najviac ohrozených vrstiev obyvateľstva. Najhoršie... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Zámienku by mal dávno

Richard Sulík nesúhlasí ani s tvrdením, že len hľadal zámienku na povalenie ďalšej vlády. Tých mal podľa vlastných slov množstvo, jednou z nich bol aj moment, kedy ho Matovič verejne nazval idiotom.

"Toto nerobí človek, ktorý hľadá zámienku. Keby som chcel pod nejakou zámienkou odísť, určite to urobím inak, nie tak, že budem odkázaný na to, ako sa rozhodne Igor Matovič," upozorňuje Sulík. 

Ranč v Austrálií Richard Sulík navštívil za ostatné tri roky raz

Ranč ako plán na dôchodok

"Viem si to predstaviť, keď dosiahnem dôchodkový vek, to bude tak o desať rokov. Neplánujem zomrieť v poslaneckej lavici alebo na ministerskej stoličke. Áno, na môj dôchodok mám takýto plán. Nechcem odísť úplne natrvalo, ale mám rád teplo a 40 stupňov mi vyhovuje," vracia sa predseda SaS k obvineniu ministra Naďa, že chce z politiky utiecť do Austrálie na svoj ranč.

Ďalšie Matovičovo klamstvo

Igor Matovič obvinil Richarda Sulíka z toho, že demisiu podal ešte pred zasadnutím vlády preto, aby sa už nemusel vracať k podmienkam, ktoré mu OĽaNO poslalo deň pred tým. Sulík však tvrdí, že mail s ich podmienkami dostal až niekoľko minút pred vládou. 

Unikli prvé mená. Kto bude náhrada za saskáskych ministrov?
Po odchode SaS z vládnej koalície zostanú štyri ministerské kreslá prázdne. Heger sa vyjadril, že novými ministrami by mali byť odborníci. O tom, kto si do opustených kresiel napokon sadne, sa už podľa portálu pluska.sk hovorí. Za horúceho... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

"Nebolo by to prvé klamstvo. Viem dokázať, že to bolo 9:49 v stredu, keď som dostal mail s podmienkami a krátkym textom. Odvolal som mojich ministerských kolegov, nešli sme vôbec na vládu, ale najprv sme sa stretli, že sa ideme poradiť, čo urobíme. Pôvodný plán bol, že po vláde pôjdeme všetci štyria za prezidentkou odovzdať demisiu. Ale keď prišli tieto podmienky, povedali sme si, že ja urobím ten krok vopred, že keď v tých podmienkach je, že obaja máme odstúpiť, tak ja môžem tú demisiu podať hneď. Požiadal som moju asistentku, aby ju išla odniesť na prezidentský úrad," objasňuje situáciu predseda SaS.

Príde to od prvého januára

"Od všetkých očakávame, že ušetria 15 percent svojej spotreby. Je kríza, treba prejsť do tohto režimu, dúfam, že to nebude naveky," upozorňuje Richard Sulík a sľubuje, že ten, komu sa to podarí, bude mať náklady na elektrinu takmer nezmenené.

"Keď sa začne Matovičovi tlačovka, to je celkom dobrý moment začať šetriť energiu. Ušetrí veľa, lebo tie tlačovky sú dlhé," pokúsil sa o iróniu minister na adresu ľudí, ktorí už aj tak šetria, kde sa dá.

Jozef Banáš: Krízy spôsobujú krysy
Nikdy by som si nebol pomyslel, že 33 rokov po páde starého režimu budeme riešiť otázky chudoby, geometrického zvyšovania cien, inflácie, pretvárky, pokrytectva. Tvrdí to Jozef Banáš na sociálnej sieti. Banáš hovorí, že písanie kníh z politického... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Čo môže urobiť štát?

"Prostredníctvom ministerstva hospodárstva robí úkony, aby dopad na ľudí nebol taký veľký. A potom, áno, môže dotovať, alebo môže prispieť na plyn tým, ktorí sú na to naozaj odkázaní. Ale toto už sú výdavky zo štátnej kasy, Európska únia to povoľuje, ale musí to riešiť už minister sociálnych vecí," pripomína minister v demisii.

Majú dobrý plán

"Platí, že naším odchodom vláda nepadá. Hovorím to opakovane, lebo nesúhlasím s rečami, že som povalil tretiu vládu," upozorňuje Sulík. Podľa neho majú veľmi dobrý plán

"Budeme hlasovať za to, čo je dobré, s čím súhlasíme. Budeme vyjednávať s našimi partnermi a možno dospejeme k dohode ľahšie, ako to bolo v koalícii. Keď dôjde k dohode, zahlasujeme za, ak nie, nevidíme dôvod hlasovať za niečo, o čom si oni myslia, že to je super," vysvetľuje.

Dilema

Takou sa Richardovi Sulíkovi javí možnosť, že do parlamentu prídu s návrhom na odvolanie Igora Matoviča poslanci okolo Milana Mazureka. Hlasovať za ich návrh si totiž nevie predstaviť. Na druhej strane naznačil, že s týmto návrhom nemusí prísť len táto skupina poslancov.

Pekári siahajú na dno rezerv. Chlieb môže stáť aj šesť eur
„My už jednoducho nemáme odkiaľ brať financie a v situácii, keď od nás začínajú pýtať dodávatelia energií zálohy, vážne zvažujeme, či nezatvoriť prevádzky,“ upozorňuje predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov ... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Nástupca Karol Hirman?

"On sa vyjadruje k energetike. Ak sa to stane, odovzdám mu riadne rezort, všetko mu vysvetlím, nenechám mu tam žiadnych kostlivcov v skrini. Môže ukázať, ako bude rezort riadiť," nevidí problém v tejto možnosti Richard Sulík. Ten Hirmana síce registruje, ale veľmi nepozná jeho manažérske schopnosti. Na druhej strane je stále ochotný vrátiť sa, ak odstúpi minister financií. Celá táto situácia však podľa neho môže vyústiť do predčasných volieb.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik