Pekári siahajú na dno rezerv. Chlieb môže stáť aj šesť eur
06 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

„My už jednoducho nemáme odkiaľ brať financie a v situácii, keď od nás začínajú pýtať dodávatelia energií zálohy, vážne zvažujeme, či nezatvoriť prevádzky,“ upozorňuje predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov  (SZPCC) Milan Lapšanský.

Rozkolísaný trh

Behom pár dní cena elektriny na burze v Lipsku prelomila rekord - tisíc eur za megawatthodinu (MWh). Cena plynu vzrástla o takmer tridsať percent. Elektrine sa síce cena znížila, no trh reaguje veľmi citlivo. Podľa Lapšanského teda nehrozia len historicky vysoké ceny chleba a pečiva, ale aj koniec mnohých slovenských výrobcov.

Aké majú náklady na elektrinu

Konateľ Liptovských pekární a cukrární Slavomír Moravčík pre HNonline hovorí, že náklady na elektrinu platia zatiaľ o 30 percent viac. Zmluvu však majú len do novembra. 

„Ak budú platiť súčasné ceny, tak to bude predstavovať zvýšenie o približne 600 percent,“ dodáva

Spoja znovu po 33 rokoch Praha a Bratislava svoje sily?
Praha sa pred pár dňami opäť predviedla v plnej sile! Česi ukázali vláde, že to myslia vážne. Môže sa po 33 rokoch zopakovať prepojenie Praha - Bratislava? Stretnutie českých organizátorov so slovenskými rečníkmi pred demonštráciou v Prahe... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Väčším problémom bude plyn

„Už teraz sa medziročne zvýšila o zhruba 280 percent. Mesačné náklady nám tak vzrástli o približne 70-tisíc eur. Od začiatku roka sme za energie zaplatili už o 500-tisíc eur viac ako vlani,“ prezrádza pre HNky Moravčík. Nemenovaná spoločnosť zo západného Slovenska má svoje pece postavené na plynových horákoch. Vlani platili 22 eur za MWh, aktuálne majú zmluvu uzavretú na 11 eur a to ich mesačné hospodárenie predražuje o tridsaťtisíc eur. Košická pekáreň Vamex má oproti vlaňajšku šesťnásobne vyššie náklady na energie. 

Smeruje to k jedinému

Pekári budú nútení zvyšujúce sa náklady preniesť do cien výrobkov. Mnohí však už svoje prevádzky uzatvorili - so stratou sa podnikať nedá. 

„Ak sa nič nezmení v raste cien energií a takisto úplne všetkých nákladov na podnikanie a výrobu chleba, očakávam dvojnásobné zvýšenie cien pekárskych a cukrárskych výrobkov,“ avizuje Moravčík. Jeho odhad je, že kilo chleba by mohlo zdražieť na 4-6 eur.

Monika Beňová: Ľudia sú zúfalí a kto to nechce vidieť je buď totálny ignorant alebo šialenec
"Oddnes budeme počúvať, čo všetko skvelé by chceli urobiť. Ako teraz musia všetci podporovať ich návrhy, lebo kríza. A medzitým URSO ešte len pripravuje material o energetickej chudobe. Neskoro. Ako všetko," odhaduje europoslankyňa Monika Beňová na... Čítať ďalej
05 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Reťazce umelo držia cenu

Ani zdražovanie však nie je jednoduché. Západoslovenskej pekárni sa to podarilo, no  vyžaduje si to „veľké boje a niekoľkohodinové rokovania“ s obchodnými reťazcami. Tie nechcú akceptovať skokové stúpanie.

Ako sa vyhnúť čiernemu scenáru

Zvyšovanie cien však spôsobí, že veľkej časti obyvateľstva sa stanú základné potraviny nedostupné. 

„Štát musí podporiť spracovateľov potravín a zastropovať aj pre nich ceny plynu a elektrickej energie. Nie je možné, aby sme museli platiť ešte dokonca zálohy za energie, pretože nemáme z čoho,“ nevidí inú cestu Lapšanský, podľa ktorého pekári už nedisponujú žiadnymi úsporami.

Na rade sú ovocinári. Drahé energie ničia aj ich
Vďaka vysokému počtu teplých, slnečných dní bude tohtoročná úroda ovocia nadpriemerná. Napriek tomu budú ovocinári nútení redukovať sady. Nevedia, čo s jablkami "Úroda je fantastická, ale čo s tými jablkami bude, ani sami nevieme. Asi tisíc ton... Čítať ďalej
05 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik