Na rade sú ovocinári. Drahé energie ničia aj ich
05 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Vďaka vysokému počtu teplých, slnečných dní bude tohtoročná úroda ovocia nadpriemerná. Napriek tomu budú ovocinári nútení redukovať sady. 

Nevedia, čo s jablkami

"Úroda je fantastická, ale čo s tými jablkami bude, ani sami nevieme. Asi tisíc ton ostane na stromoch a oberať ich asi nebudeme, lebo ani spracovatelia tiež rozmýšľajú, či spustia linky na spracovanie jabĺk," hovorí Emil Schultz, pestovateľ z Dvorov nad Žitavou. Ak sa cena jabĺk zdvihne, tak naši ovocinári nie sú konkurencieschopní, nakoľko ostatné európske štáty svojich pestovateľov dotujú ďaleko viac.

Stávajú sa nepredajnými

Aby sa jablká na náš stôl dostali ešte aj v januári či marci, potrebujú byť skladované pri teplote okolo 4°Celzia. V Dvoroch vlani za mesačné chladenie platili päť tisíc eur, pri súčasných cenách elektriny by to bol desaťnásobok. Množstvo slovenských jabĺk nie len u tohto pestovateľa tak zhnije v sadoch. 

Matúš Šutaj Eštok: Matovičove zúfalé drísty o krytí korupcie. Dnes vyšlo ďalšie svedectvo o pravej tvári "protikorupčného hnutia"!
"NEkradneme. NEdovolíme kradnúť. NEkryjeme korupciu." Tieto Matovičove zúfalé, stokrát opakované drísty sa už stokrát vyvrátili, akurát by si to zaslúžili viac mediálnej pozornosti. Dnes vyšlo ďalšie svedectvo o pravej tvári "protikorupčného... Čítať ďalej
04 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Tri eurá za kilo

"Ak by sme mali premietnuť naše náklady do ceny jabĺk, tá by sa pohybovala aj nad tri eurá za kilo," konštatuje Emil Schultz a pripomína, že keby každý Slovák zjedol za jeseň desať kíl jabĺk, tak ich problém je vyriešený.

Ponúkajú samozber

"Každý ovocinár na Slovensku otvára sady pre verejnosť," vysvetľuje podnikateľ, pričom do budúcnosti nevylučuje ani likvidáciu zhruba 50 percent výmery relatívne mladých sadov. 

"Potrebujete platiť mzdy, energie a takto sa to nedá dlhodobo robiť," uzatvára Schultz.

Ladislav Kamenický: EÚ vedie vlastných občanov ako dobytok na porážku!
"Ak si pozriete niektoré "mainstreamové" médiá, tak buď o protestoch v Prahe včera mlčali, alebo sa znažili navodiť dojem, že tých vyše 70 tisíc ľudí sú extrémisti a "proruské sily" Nie dámy a páni, ľudia v uliciach Prahy neboli žiadni extrémisti.... Čítať ďalej
04 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik