Kto nahradí Putina?
03 | 09 | 2022 I Milan Laca

V ostatnom čase sa veľa povráva o zdraví Vladimíra Putina. Snáď bude mať čoskoro nástupcu.

Nedávno sa aktívne diskutovalo o zdraví prezidenta Ruskej federácie. Niektoré médiá píšu, že je smrteľne chorý a čoskoro opustí stoličku hlavy štátu. Okrem toho sa diskutuje o ďalších scenároch. Napríklad puč a násilné zvrhnutie Putina. Môžu za to zlyhania Ruska na Ukrajine, ktoré nemôže nijakým spôsobom vyhrať nevyhlásenú vojnu, napísal autor. Kto však bude Putinovým nástupcom? Kto ho nahradí vo funkcii prezidenta?

Máme na výber

Gerhard Mangott pre Focus Online povedal, kto by mohol Putina nahradiť. Je jasné, že hlava štátu jedného dňa zomrie. Možno už trpí nevyliečiteľnou chorobou. Ruská ústava stanovuje jasné pravidlá pre prípad smrti, alebo neschopnosti prezidenta. V tomto prípade prejdú právomoci na hlavu vlády.  

Tento post v súčasnosti zastáva Michail Mišustin. Po smrti prezidenta sa do troch mesiacov konajú voľby. Mimochodom, rovnaké pravidlá platia aj v prípade rezignácie alebo impeachmentu.

Ukrajina - státisícové straty (VIDEO)
Ukrajina stratila od začiatku vojny státisíce ľudí. Bývalý námestník tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Serhij Krivonos uviedol , že od začiatku Ruskej operácie dosahujú ukrajinské sily nenahraditeľné straty v ... Čítať ďalej
02 | 09 | 2022 | Milan Laca

Kto bude Putinovým nástupcom?

Snáď bude mať Putin čoskoro nástupcu. Terajší premiér Mišustin však určite nebude zvolený za nástupcu. Nemá to žiadnu politickú váhu. Kto by potom mohol zaujať Putinovo miesto?

Vladimír Putin

Kto teda?

V Rusku sa o tom hovorí veľa. Gerhard Mangott je presvedčený, že moskovský starosta Sergej Sobjanin je na zozname možných nástupcov. Pri moci je od roku 2010. Sobjanin je  len o šesť rokov mladší ako Putin – mohol by pokračovať vo svojej politike. Je však otázne, či primátor nájde veľkú podporu mimo Moskvy. Hlavné mesto, rozmaznané blahobytom, je v mnohých častiach krajiny nenávidené.

Ešte pár nominácií

Ďalším možným nástupcom je minister obrany Sergej Šojgu. Je tiež len o dva a pol roka mladší ako Putin. Neúspech vo vojne by však mohol ukončiť Šojguovu politickú kariéru.  

Šancu dostať sa do vytúženého kresla by mal aj guvernér Tuly Alexej Djumin. Je to generálporučík, ktorý, podľa autora,  zohral vedúcu úlohu počas anexie Krymu v roku 2014. V dôsledku toho sa Djumin stal zástupcom Šojgu.

Pozor na jadrovú vojnu!
Angažovanie jednotiek NATO na území Ukrajiny môže viesť k vypuknutiu jadrovej vojny. Americký magazín Foreign Affairs napísal, že Spojené štáty a ich spojenci sa snažia zabrániť akémukoľvek vyhroteniu situácie, ktoré by vyvolalo priamy... Čítať ďalej
02 | 09 | 2022 | Milan Laca

Špekulácie pokračujú

Nie je však isté, že Putin zomrie prirodzenou smrťou. Veľmi dobre by mohol byť odvolaný z funkcie alebo zlikvidovaný, napísal Gerhard Mangott. Pri násilnom zvrhnutí budú ústavné zákony pravdepodobne ignorované. K moci by sa mohol dostať aj Nikolaj Patrušev, ktorý od roku 2008 pôsobil ako tajomník Bezpečnostnej rady. Nenávidí Západ a je autoritársky. Takáto osoba by sa mohla stať Putinovým nástupcom.

A ešte Trójsky kôň

Môže liberálny politik nahradiť Putina? Je to takmer nemožné, je si istý Gerhard Mangott. Najcharizmatickejším opozičným politikom je Alexej Navaľnyj. Je však vo väzení a tak skoro ho neprepustia. Okrem neho nie je v Rusku ani jeden liberál schopný stať sa prezidentom, je si istý autor.

Putin v Kaliningrade: Na Ukrajine začala vznikať protiruská enkláva
Na Ukrajine začala vznikať "protiruská enkláva", ktorá ohrozuje Rusko. Vyhlásil to vo štvrtok šéf Kremľa Vladimir Putin počas návštevy ruskej exklávy Kaliningrad. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. V rámci návštevy... Čítať ďalej
02 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik