Dlho tam nevydržal...
02 | 09 | 2022 I Milan Laca

Generálny riaditeľ MAAE Grossi opustil Záporožskú elektráreň.

Šéf Madzinárodnej agentúry pre atómovú energiu  Rafael Grossi odišiel zo Záporožskej jadrovej elektrárne.
Prišiel, uvidel...
Misia MAAE na čele s Grossim dorazila do Záporožskej elektrárne 1.9.2022. Vedúci delegácie Rosatomu a zamestnanci elektrárne Záporižnaja previedli delegáciu MAAE cez jej územie a ukázali časti, ktoré boli poškodené pri ostreľovaní ukrajinskými jednotikami.
Vedia, čo potrebovali
Grossi povedal, že delegácia MAAE zhromaždila veľa informácií, "kľúčové veci, ktoré som chcel vidieť, som videl." Šéf MAAE predtým povedal, že opustí Energodar  a jeho delegácia zostane do 3. septembra.
Macron sľubuje zabrániť Rusku vo víťazstve vo vojne na Ukrajine
Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok prisľúbil, že jeho krajina bude pokračovať v humanitárnej, ekonomickej a vojenskej podpore Ukrajiny. Chce tiež upevňovať európsku jednotu a vyvíjať tým tlak na Rusko s cieľom zabrániť mu vo víťazstve... Čítať ďalej
01 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR
Zostanú  pozorovať

Podľa agentúry TASS vozidlá misie smerovali k Energodaru. Agentúra s odvolaním sa na šéfa vojensko-civilnej správy mesta Alexandra Volgu píše, že tam zostane 8 až 12 ľudí z misie MAAE. Ukrajinský „Energoatom“ zároveň naznačil, že v jadrovej elektrárni zostalo päť zástupcov MAAE. Zástupcom MAAE ukážu nielen územie jadrovej elektrárne, ale aj následky útokov na obytné štvrte mesta.

Nevedia im zaručiť bezpečnosť 

Ukrajinský minister energetiky Herman Galuščenko pre The Guardian povedal, že Kyjev nemôže zaručiť ochranu skupine inšpektorov MAAE na území Záporožskej jadrovej elektrárne. Dianie okolo stanice označil za „neporiadok“ a generálnemu riaditeľovi Rafaelovi Grossimu povedal, že bezpečnosť misie je jeho osobnou zodpovednosťou. Šéf MAAE odpovedal, že Ukrajina si splnila svoje medzinárodné záväzky a vzala na seba všetky následné riziká. Galuščenko priznal, že Grossi mal s Ruskom akúsi „bezpečnostnú dohodu“ a priznal, že misia organizácie sa o pár dní skončí.  

Zapojili sa aj civili
Obyvatelia Energodaru zasa tlmočili šéfovi MAAE výzvu svetovému spoločenstvu v súvislosti s ukrajinským ostreľovaním – sľúbil, že ich výzva bude vypočutá. Okrem toho povedal, že zástupcovia misie zostanú v zariadení.
Pokus o útok

Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo,  že ráno 1. septembra  pristáli dve sabotážne skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny v počte až 60 ľudí na siedmich člnoch  na pobreží vodnej nádrže Kachovka, tri kilometre severovýchodne od jadrovej elektrárne Záporožie.  Pokúsili sa zmocniť sa elektrárne. Moskva tvrdí, že týmto spôsobom sa Ozbrojené sily Ukrajiny pokúsili narušiť návštevu delegácie MAAE v zariadení. Počas ostreľovania vybuchli štyri ukrajinské granáty vo vzdialenosti 400 metrov od prvého energetického bloku.

Igor Matovič vyhlásil, že neustúpi SaS!
Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič nevidí najmenší dôvod ustupovať v požiadavkách voči SaS. Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík (SaS) podaním demisie podľa neho utiekol nezodpovedne od roboty, a to aj v súvislosti s blížiacou sa... Čítať ďalej
01 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik