Vladimír Mečiar- fenomén našej doby? (VIDEO)
30 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Vladimír Mečiar bol jedným z aktérov rozdelenia ČSFR. Pri príležitosti 30. výročia tohto aktu hovorí o jeho menej známych okolnostiach.

O konci federácie

"Ako sme sa dostávali do konfliktov s federálnou vládou, tak tá si pomohla na Slovensku dohodou poza náš chrbát a zakázali mi hovoriť o tomto rokovaní o tých požiadavkách, ktoré boli. Bolo jasné, že ak nebude demokratizácia a decentralizácia štátnej správy, že to vyvolá konflikt, ktorý túto spoločnosť rozloží. Preto hneď po tomto rokovaní sme s Pithartom vyšli von a trošku dojatý som mu oznámil, že Česko-Slovenská federácia práve skončila." začína svoje rozprávanie niekoľkonásobný premiér Slovenskej republiky Vladimír Mečiar. 

Peter Visolajský sa dal na veštenie. Vyjde mu jeho predpoveď?
Prezident Lekárskeho odborového združenia (LOZ) a detský lekár z Nitry Peter Visolajský na sociálnej sieti načrtol svoju prognózu najbližšieho vývoja politickej situácie na Slovensku. Či sa jeho predpovede splnia, uvidíme v najbližších... Čítať ďalej
30 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Spravilo sa veľa chýb

"Likvidácia slovenského zbrojárskeho priemyslu znamenala "z večera do rána" zlom v podobe stotisíc nezamestnaných na Slovensku," pripomína jednu z chýb Mečiar s tým, že to bola situácia, ktorá si žiadala aj riešenie z federálneho rozpočtu, na čo na úrovni federácie ochota nebola.

Dve možnosti

"Buď sa vrátime k Česko-Slovensku Masarykovského typu, ktorá bola neprijateľná. Druhá neprijateľná možnosť bola, že celá negatívna zmena sa odohrá iba na Slovensku, to si poradí zo svojich zdrojov, pritom do federatívnych zdrojov bude všetko odvádzať, ako predtým," vysvetľuje Mečiar. Pripomína tiež, že veľa priestoru pre rozhodovanie nemali, pretože im bolo oznámené, že akákoľvek podpora z federácie končí. Na vine nie sú len Česi, čo Mečiar priznáva stalo sa aj veľa zbytočných chýb aj na Slovensku. 

Rokovanie vo vile Tugendhat

"Prvý rozhovor bol o tom, že nemôže dôjsť k samovoľnému rozpadu a že obnovíme všetky federálne inštitúcie. Oznámili sme to, že nebudeme podporovať Václava Havla na funkciu prezidenta. Druhý krok bol, dokedy budú federálne inštitúcie pracovať a aké budú mať zameranie a ktoré veci sa majú vyriešiť," spomína Mečiar na rokovanie a pripomína aj nezmyselné návrhy, akým bola síce spoločná mena, no fungovali by dve emisné banky.

 

Teraz, alebo to odložiť?

Aj to bola otázka, ktorú si kládli v tom čase aktéri rokovaní. Či sa to nechá na tých, ktorí prídu po nich, alebo sú schopní to, čo neriešili tí pred nimi, vyriešiť teraz. Hrozilo totiž, že "po niech" prídu nejakí ultrarevolucionári, ktorí budú veci riešiť ďaleko radikálnejšie. A tak volili riešenie konca federácie, no pokračovania vzťahov.

Robert Fico a Andrej Danko vence napokon položili
Na čele zástupu ľudí, ktorí chcú položiť vence k Pamätníku SNP a pokloniť sa pamiatke padlých stoja Andrej Danko a Róbert Fico. Svoj úmysel vysvetľujú aj policajtom, ktorí im stoja v ceste. Odpustite nám túto hanbu, požiadal metaforicky Andrej... Čítať ďalej
29 | 08 | 2022 | Eka Balašková

"Preto bolo prijatých 26 dohôd, ktoré hovorili nie len o tom, čo zaniká, ale aj čo vzniká. Boli spory o to, ako to urobiť. Na stole bola aj otázka referenda, ktoré by sa mohlo urobiť až po prijatí takého zákona," ozrejmuje bývalý premiér. Na to však nebol čas, pretože legislatívne procesy potrebujú minimálne pol roka a nebolo by možné prijať rozpočet, čo by vyvolalo chaos.

Najkrízovejší moment

Kým premiéri rokovali medzi štyrmi očami, podpredsedovia vlád začali rokovať nezávisle. Mečiar spomína na narušenie rokovaní Michalom Kováčom, ktorý českej strane oznámil, že Slováci s nimi nechcú mať nič, len obchodno-obranné spoločenstvo. To sa českej strane nepáčilo a do takto rozvadenej situácie prišli obaja predsedeovia vlád, ktorým už len oznámili rozpad federácie. 

"Toto ovplyvnilo rokovania tak, že sme neboli schopní dospieť k nejakým záverom. Preto sa všetky sporné prípady riešili medzi štyrmi očami. Tak vzniklo 80-90 percent rozhodnutí, ktoré sme potom predkladali delegáciám," vysvetľuje expremiér.

Absolútna vzájomná dôvere

Mečiar pripomína, že dohody boli prijaté aj preto, lebo obe strany vedeli, že čo sa raz pdijme a dohodne, to žiadna zo strán neporuší. S Václavom Klausom si z úcty dodnes vykajú.

"Je to najvýznamnejšia osobnosť českej ponovembrovej politickej scény, " poznamenáva Mečiar.

Pri zvolení Havla nebolo všetko celkom čisté

Klaus mal byť prezidentom už skôr, no podľa Mečiara voľby Havla veľmi čisté neboli. 

"Nechcem sa o tom zmieňovať, je to vec českej histórie," vyhýba sa hlbšiemu hodnoteniu Mečiar. Vrátil sa však k smrti Róberta Remiáša, o ktorej už pred niekoľkými rokmi bola preukázané, že nesúvisela s vtedajšou vládnou mocou, no dodnes sa premieľa. Pripomína tiež otázky, na ktorých propaganda na tomto prípade zapracovala. 

"Aj podľa vyšetrovateľov je to dopravná nehoda, preto niet dodnes vraha." Uzatvára túto tému Mečiar, ktorý by samotného Remiáša ako svedka privítal, pretože by vedel hovoriť o veľa veciach..

Zuzana Čaputová vymenila kostým od Hanečku za igelitovú čiapku (FOTO)
V uplynulom týždni prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila región Myjavy, aby sa oboznámila so závodom na výrobu injekčných striekačiek, a aby sa stretla aj s občanmi kopaničiarskeho regiónu. Prezidentka SR o tom informovala na svojej oficiálnej... Čítať ďalej
29 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik