Vláda mu to zakázala, no napriek tomu mieri do Ruska
30 | 08 | 2022 I Eka Balašková

Slovenskú verejnosť nedávno zaujalo vyhlásenie štátneho tajomníka Husára, ktorý si podal hokejistov, hrajúcich v KHL. Ešte ďalej zašla vláda v Lotyšsku - prestupy svojim hokejistom do Ruska rovno zakázala. 

Ignoruje

Brankár Janis Kalninš však nariadenie ignoruje a podpísal jednoročnú zmluvu s Chabarovskom. Tento krok pobúril predstaviteľov Lotyšskej federácie ľadového hokeja (LHF), on sám neľutuje.  

„Je to nepopulárne rozhodnutie, ale moja kariéra nie je večná. Pre moju rodinu to bola najlepšia voľba aj s ohľadom na život po hokeji. Som dospelý a chápem, akú reakciu moje rozhodnutie v ľuďoch vyvolá. Každý z nás ale žije svoj vlastný život a robí rozhodnutia, ktoré sú pre nás a našu rodinu najlepšie,“ vysvetľuje svoj krok, ktorý mu "posvätila" aj IIHF.

Zákaz práce v Rusku

Kalninšov presun do Ruska sprevádzali komplikácie zo strany LHF. Vláda pobaltskej krajiny totiž prijala zákon, ktorý zakazuje športovcom, trénerom či rozhodcom, aby pracovali v Rusku. 

Výpravcovi vlakov namerali policajti 1,44 promile alkoholu v dychu
Železniční policajti namerali v sobotu (27. 8.) službukonajúcemu výpravcovi vlakov jednej zo železničných staníc v okrese Žilina pri dychovej skúške 1,44 promile alkoholu v dychu (0,69 miligramu/liter). TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského... Čítať ďalej
30 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Hokejisti nesúhlasia

Tím z hokejovej KHL, v ktorom pôsobí aj český obranca Michal Jordán, však s krokmi LHF nesúhlasil a podal sťažnosť priamo na IIHF. 

„26. augusta večer sme dostali od IIHF rozhodnutie s vysvetlením, v ktorom povoľuje Kalniņšovi, aby sa pripojil k Amuru,“ stojí v oficiálnom vyhlásení lotyšskej strany. 

Pravidlá sú jasné

Podľa pravidiel Medzinárodnej hokejovej federácie v prípade, že klub chce podpísať zmluvu s hráčom z inej krajiny, musí preplatiť jeho transferkartu. Tú potom musia hráči poskytnúť bývalý zamestnávateľ a tiež federácia.

Zástupcovia lotyšského hokeja však odmietli Kalniņšovi kartu odovzdať, čím sa previnili proti predpisom IIHF a museli ho do Ruska pustiť. Sám hráč o zásahu IIHF nepochyboval. 

„Vedel som, že všetko bude v poriadku, len som musel chvíľu počkať. Nebolo otázkou, či, ale kedy budem hrať,“ povedal hokejista.

Čína nariadila lockdown miliónom ľudí v okolí Pekingu
Miliónom ľudí žijúcich v okolí čínskeho hlavného mesta Peking nariadili v utorok lockdown. Informuje o tom agentúra AFP s tým, že tamojšie úrady pred dôležitým zasadnutím Komunistickej strany ešte viac zintenzívnili snahy o zvládnutie šírenia... Čítať ďalej
30 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Lotyši sa odvolali

Napriek tomuto vysvetleniu medzinárodnej federácie sa LHF rozhodla odvolať na Disciplinárnu komisiu IIHF. Pre brankára odchod do Ruska znamená doživotný zákaz hrať za národný tím. Zákaz vydalo Lotyšsko hráčom, ktorí pôsobia v Rusku.

Netrápi sa tým

"Na národný tím už nemyslím. Mám tridsať rokov, odohral som dva kompletné zápasy za národný tím na majstrovstvách sveta. Pokiaľ nebudem hrať, musím ísť ďalej a tráviť viac času s rodinou,“ citujú ho v idnes.cz.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik