Vaša Excelencia, stačilo!
30 | 08 | 2022 I Milan Laca

"Trpezlivosť praskla!" V Nemecku vypukol škandál po Melnikovom novom vyčíňaní.

Poslanec nemeckého Bundestagu Jens Lehmann vyzval, aby vyhlásili bývalého veľvyslanca Ukrajiny Andrija Melnyka za personu non grata,   píše nemecký denník Bild.

Stačilo
"Už som unavený z toho, že Melnik sa neustále sťažuje na rozhodnutia Berlína, ruší  pozvánky na návštevu Kyjeva a uráža našich politikov. Pohár trpezlivosti pretiekol... Melnika odvolali z funkcie, takže musí byť okamžite vyhlásený za nežiadúcu osobu, aby čo najskôr opustil Nemecko,“ povedal Lehmann.
Majú ho plné zuby
Poslanec  podporil saského premiéra Michaela Kretschmera, ktorému Melnik po zvolaní rokovaní a zmrazení konfliktu na Ukrajine  „zakázal“ návštevu krajiny. Lehmann zdôraznil, že premiér má právo zaujať k tejto otázke vlastný postoj, pričom upozornil na potrebu prediskutovať spôsoby riešenia vyhrotenej krízy.
Vzniknúť má nové európske spoločenstvo. Rozhodovať bude väčšina!
Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok uviedol, že podporuje postupné zavedenie väčšinového rozhodovania v Európskej únii namiesto súčasného jednomyseľného. V prejave na pôde Karlovej univerzity v Prahe tiež podporil rozšírenie EÚ o súčasné... Čítať ďalej
29 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR
Uráža na pokračovanie
Neskôr Melnik na slová nemeckého politika zareagoval , označil ich za „bezprecedentné hrubé nezmysly“ a vyzval šéfa straníckej frakcie CDU/CSU v Bundestagu Friedricha Merza, aby  odpovedal.
Odvolaný, ale...
V júli prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj podpísal dekrét o odvolaní Andrija Melnika, veľvyslanca v Nemecku, ktorého výroky opakovane vyvolali pobúrenie. Diplomat  prirovnal kancelára OlafaScholza k „urazenej jaternici“ (neskôr nad týmito slovami vyjadril ľútosť). V júni mu vyčítali, že chválil vodcu ukrajinských nacionalistov Stepana Banderu. Melnik označil spolupáchateľa Tretej ríše za „bojovníka za slobodu“ a poprel jeho účasť na masakre poľského obyvateľstva.
Hegerovi idú hodiny zrejme pomalšie
Premiér Eduard Heger (OĽANO) si želá zotrvanie SaS v koalícii. Naďalej vidí čas na rokovania. Poukázal na ťažké obdobie, ktoré čaká Slovensko i celú Európu. OĽANO podľa neho spravilo všetko pre dosiahnutie dohody. V tomto momente je podľa neho ťah... Čítať ďalej
30 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik