Do Džibutska v Africkom rohu dorazila loď s 23.000 tonami pšenice z Ukrajiny
30 | 08 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Do afrického Džibutska dorazila v utorok po dvojtýždňovej plavbe z čiernomorského prístavu nákladná loď Brave Commander s 23.000 tonami pšenice z Ukrajiny. Táto zásielka je určená pre približne 22 miliónov ľudí z oblasti Afrického rohu ohrozených hladom, uviedol pre agentúru AFP hovorca Svetového potravinového programu (WFP).

Ukrajina, ktorá patrí k najväčším vývozcom obilia na svete, bola nútená v dôsledku ruskej vojenskej ofenzívy pozastaviť väčšinu svojich dodávok, keďže ruské sily zablokovali prístavy v Čiernom mori. Táto situácia viedla k zvýšeniu svetových cien potravín a vyvolala obavy z ich nedostatku v Afrike a na Blízkom východe.

Šéf WFP David Beasley uviedol, že koniec krízy spojenej so suchom v Africkom rohu je v nedohľadne, a preto je potrebné zaistiť zdroje potrebné na záchranu životov a zabrániť, aby sa ľudia dostali do katastrofickej situácie, keď im bude hroziť hladovanie.

V Etiópii, Keni a Somálsku zaznamenávajú v súčasnosti najhoršie sucho za 40 rokov. Svetová meteorologická organizácia (WMO) minulý týždeň varovala, že situácia sa ešte zhorší v dôsledku toho, že už po piaty raz za sebou nenastalo obdobie dažďov.

Dohoda o odblokovaní čiernomorských prístavov bola dosiahnutá 22. júla v Istanbule. V rámci tejto dohody, ktorú podpísali separátne Rusko a Ukrajina s Tureckom a OSN, bolo zriadené koordinačné centrum v Istanbule, ktoré dohliada na vývoz obilia z ukrajinských prístavov. Lode opúšťajúce Ukrajinu kontrolujú úradníci z Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN, aby sa uistili, že vezú len obilie, hnojivo alebo potraviny, a nie iné komodity.

Rútime sa do ďalšej totality. S hlavou zaborenou v r.ti sa ťažko naberá sebavedomie
Jedna z najväčších hlúpostí našej doby je téza, že kto nefandí Ukrajine, fandí Rusku. Nie, my sme na českej strane, uviedol prvý podpredseda Trikolory Petr Štěpánek vo veľmi otvorenom rozhovore pre české Parlamentní Listy. V ňom hovorí nielen o... Čítať ďalej
28 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik