Ostreľovali atómovú elektráreň
30 | 08 | 2022 I Milan Laca

Po ostreľovaní bola prerazená strecha špeciálnej budovy v Záporožskej jadrovej elektrárni.

Záporožské úrady oznámili, že sa tak stalo po zásahu ozbrojených síl Ukrajiny. Radiačné pozadie v regióne po ostreľovaní jadrovej elektrárne zostáva normálne.

Útok na sklad paliva

Ozbrojené sily Ukrajiny zaútočili na Záporožskú JE, v dôsledku čoho došlo k prerazeniu strechy špeciálnej budovy číslo 1 , uviedol na telegrame Volodymyr Rogov, člen hlavnej rady vojensko-civilnej správy Záporožskej oblasti . „ V tejto budovú skladujú čerstvé palivo pre reaktory“ spresnil Rogov.

Streľba z ukrajinskej strany?
 

Podľa Rogova bol projektil vypálený z mesta Nikopol, na opačnej strane Dnepra, z americkej húfnice M777. Za hlavný cieľ ostreľovania označil túžbu ukrajinskej strany narušiť misiu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu a zabrániť nadviazaniu spolupráce medzi Ruskom, orgánmi Záporožskej oblasti a MAAE. Ruské ministerstvo obrany informovalo, že za posledný deň ukrajinské delostrelectvo vypálilo osem granátov veľkého kalibru aj na obytné štvrte mesta. Medzi civilistami sú zranení. Dva náboje explodovali v tesnej blízkosti obvodu jadrovej elektrárne. Tri granáty v priestore špeciálnej budovy číslo 2, kde je uskladnené nové jadrové palivo a pevný rádioaktívny odpad. Technický personál elektrárne naďalej monitoruje jej technický stav a nepretržitú prevádzku.

Jiří Paroubek: Zvláštna logika prezidenta Zelenského
Dnes asi najväčšou témou z celej vojny na Ukrajine sú „zvláštne útoky“ na Záporožskú jadrovú elektráreň. O zvláštnej logike prezidenta Zelenského píše bývalý premiér Českej republiky Jiří Paroubek. Komentár Jiřího Paroubka zverejnený na stránke... Čítať ďalej
29 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová


Rozdielne tvrdenia 

Rusko a Ukrajina sa od júla navzájom obviňujú z ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že od 18. júla elektráreň „podstupuje systematické ostreľovanie ozbrojenými silami Ukrajiny“. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na takéto obvinenia uviedol, že Moskva je zapojená do "jadrového vydierania". Kyjev vyzval ruskú armádu, aby elektráreň okamžite opustila.

Kontrola je na ceste


Ruské úrady vyhlásili, že sú pripravené na príchod misie MAAE na stanicu. Návštevu pracovníkov medzinárodnej agentúry presadzovali aj na Ukrajine. Moskva a Kyjev vyjadrili podporu aj trvalej prítomnosti expertov. Skupina odborníkov z agentúry, ktorých vedie generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi, už smeruje do Záporožskej jadrovej elektrárne a na miesto dorazí tento týždeň. 

Poliaci pritvrdzujú v kritike Nemecka: Ich politika voči Rusku je nebezpečná
Politika Nemecka voči Rusku je pre Európu veľmi nebezpečná, tvrdí poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. "V dôsledku tejto politiky je Vladimir Putin schopný získavať peniaze na zbrojenie," povedal poľský činiteľ v rozhovore pre spravodajský... Čítať ďalej
28 | 08 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik