Milan Constantinovits: Winnetou a oskalpovanie morálky
29 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

Liberáli sa púšťajú najnovšie aj do literatúry. A to nie do hocijakej! Žiadajú prepísanie, alebo zákaz klasických umeleckých diel. Najnovšie ide o diela Karla Maya - séria Whinnetou. Rozhodnutiu predchádzalo liberálne facebookové cunami, v ktorom úspešného nemeckého autora označili za rasistu.

Téme sa v názorovom článku venuje Milan Constantinovits, redakto portálu Mandiner. Názorový článok prinášame v plnom znení. 

Hrdinstvo, kamarátstvo, lojalita – úžasné hodnoty

Hoci náš každodenný život a tým aj naše myslenie v súčasnosti formujú globálne krízy ako ukrajinsko-ruská vojna, dlhý tieň koronavírusu či energetická kríza, nezmizli ani ďalšie výzvy. Vlna prebúdzania sa, zo zámoria neutícha, pomaly sa stáva štandardom.

Po Gone with the Wind alebo Monty Python je tu nová obeť, séria Winnetou

Populárnu sériu románov Karla Maya stiahlo v Nemecku z pultov vydavateľstvo Ravensburger. Obvinenie je v očiach "prebudených" veľmi vážne: knižná séria je nehistorická a neberie ohľad na citlivosť domorodých obyvateľov.

Rozhodnutiu predchádzalo liberálne facebookové cunami, v ktorom úspešného nemeckého autora označili za rasistu, vydavateľa obvinili z necitlivosti, ľudového ohovárania postmoderného pokroku a kultúrneho privlastňovania si.

Odvtedy udalosti naberali tempo, každý hovoril za aj proti. Zdravé hlasy varovali, že je úplne kontraproduktívne prikladať (svojvoľne vymyslené) sociálne štandardy súčasnosti na účet skorším umeleckým dielam a že je čistý nezmysel merať dobrodružný román historickou autenticitou.

Bez ohľadu na to, ako to vidíme, cenzúra ruší "veterinárneho koňa" kultúry

Zahŕňa to nutkanie prispôsobiť sa hysterickým masám, úplné nepochopenie fiktívnej literatúry, a teda aj umenia, a spoločnosťou otriasa pohon, ktorý sa neštíti odhodiť realitu.

Zaradením série Winnetou na zoznam zakázanej literatúry zároveň – chtiac-nechtiac – vyjadruje aj morálny úsudok krásneho nového sveta.

Indiánsky román je o hrdinstve, kamarátstve a vernosti až za hrob.

A mimochodom je aj o priateľstve medzi Apačom a bledou tvárou naprieč kultúrnymi rozdielmi a rasami.

Státisíce ľudí vyrástlo na knihách spisovateľa, ktorého milujeme.

Súdržnosť, hrdinský boj, mužnosť a dôležitosť životného inštinktu, hodnoty, ktoré sa celosvetovo prebúdzajú

Knihy Karla Maya historicky drsným, miestami naozaj rozprávkovým a naozaj nie prehnane komplikovaným spôsobom rozprávajú príbehy o živote, smrti a každodennom živote v prérii.

Avšak neuveriteľné dobrodružstvá Winnetoua, Old Shatterhanda, Sama Hawkinsa veľa vypovedajú aj o súdržnosti, hrdinskom boji, mužnosti a dôležitosti životného inštinktu, o hodnotách, ktoré sa celosvetovo prebúdzajú.

Autor Milan Constantinovits ďalej píše

Mimochodom, Poklad na Striebornom jazere bola prvá kniha, ktorú som prečítala. V šiestich rokoch ma Winnetou uchvátil a onedlho vletel do čarovného sveta dobrodružných románov: Jules Verne, Stevenson, Defoe, potom prišiel Tolkien a ich rovesníci, potom všetci ostatní – dokonca aj ruská klasika, ktorá je dnes démonizovaná ako duševná choroba.

Bol by som rád, keby toto bohatstvo zážitkov zažili deti nových generácií, ktoré chcú čítať – aj keď pokrokári, ktorí nám vnucujú príliš sebavedomý, skreslený pohľad na svet, budú od zlosti vyhádzaní,