Jiří Paroubek: Zvláštna logika prezidenta Zelenského
29 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

Dnes asi najväčšou témou z celej vojny na Ukrajine sú „zvláštne útoky“ na Záporožskú jadrovú elektráreň. O zvláštnej logike prezidenta Zelenského píše bývalý premiér Českej republiky Jiří Paroubek.

Komentár Jiřího Paroubka zverejnený na stránke "vasevec.parlamentnilisty.cz", preberáme v plnom znení. Medzititulky HD.

Táto elektráreň zásobuje elektrinou milióny domácností na juhu Ukrajiny. A to ako na území kontrolovanom ukrajinskou vládou v Kyjeve, tak na území kontrolovanom ruskou armádou.

Jadrová elektráreň je od začiatku vojenskej intervencie Ruska na Ukrajine, vlastne od prvých marcových dní, pod kontrolou ruskej armády. Je teda pol roka obsadená ruskými vojenskými jednotkami.

V posledných dňoch však dochádza k zvláštnemu javu

Treba povedať, že veľmi nebezpečnému javu, a to nielen pre východnú Európu, teda pre Ukrajinu a priľahlé časti Ruska a Bielorusko, ale vlastne pre celú Európu a celý svet. Pri vojenských útokoch na elektráreň môže v krajnom prípade dôjsť k havárii jadrového reaktora či reaktorov (v jadrovej elektrárni je ich šesť). To by malo nepredstaviteľné následky. Nemá zmysel si nič nahovárať. To je najnebezpečnejšia situácia od začiatku vojny na Ukrajine.

Posledné vystúpenie prezidenta Ukrajiny Zelenského bolo skutočne zaujímavé

Prezident vyhlásil, že Ukrajina vyzýva svet (rozumej svojich spojencov na Západe), aby donútil Rusko vydať elektráreň do správy Ukrajiny. To by znamenalo de facto obsadenie elektrárne ukrajinskými vojakmi na území obsadenom teraz Ruskom.

Je to zvláštna logika. Ja by som priamo povedal, že je to v rozpore s descarterovskou logikou alebo ak chcete, so zdravým rozumom. Zelenskyj hovorí, dajte mi elektráreň a útoky ustanú... To sa už pán Zelenskyj neobáva útokov Ruska, keď z elektrárne odídu ruské jednotky? Kto teda vlastne teraz na elektráreň útočí...

Milan Constantinovits: Winnetou a oskalpovanie morálky
Liberáli sa púšťajú najnovšie aj do literatúry. A to nie do hocijakej! Žiadajú prepísanie, alebo zákaz klasických umeleckých diel. Najnovšie ide o diela Karla Maya - séria Whinnetou. Rozhodnutiu predchádzalo liberálne facebookové cunami, v ktorom... Čítať ďalej
29 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ale vôbec je to zvláštna logika. Prečo by vlastne Rusi strieľali sami na seba?

Tento čin by vstúpil do dejín bojovníctva. Stačí však sledovať ČT 24 a ste patrične vyškolení, prečo to tak je. Akýsi generál v zálohe menom Macko v ČT24 tvrdí, že celé to je od Ruska „hybridná operácia“. Ja teda neviem – a bol som premiérom tejto krajiny – čo to tá hybridná operácia vlastne je. Pod týmto termínom sa dá asi schovať čokoľvek. Rusi vraj takto chcú vydierať svet. Keď nemôžu dosiahnuť obsadenie Ukrajiny vojenskou cestou, snažia sa o „hybridnú operáciu“.

Neviem, či Rusi majú záujem obsadiť celú Ukrajinu

Ruská vojenská operácia na Ukrajine je zatiaľ v zásade pre Rusko len lokálnym konfliktom, v ktorom počet zúčastnených vojakov vrátane logistiky neprevyšuje 200-tisíc.

Ruská armáda má pritom dva milióny „zamestnancov“, z toho je zhruba jeden milión vojakov. Inak povedané, približne jedna pätina stavu ruskej armády sa zaoberá operáciou na Ukrajine. A to určite nie sú počty vojakov, ktoré by stačili na obsadenie štyridsaťmiliónovej krajiny. Rusom ide, tak ako som tento svoj názor v minulých mesiacoch vyjadril niekoľkokrát, skôr o obmedzené vojenské a politické ciele. Tie spočívajú v obsadení prevažne ruskojazyčných oblastí na juhu a východe Ukrajiny. A ide im od začiatku o to, aby sa Ukrajina nestala súčasťou NATO.

Rútime sa do ďalšej totality. S hlavou zaborenou v r.ti sa ťažko naberá sebavedomie
Jedna z najväčších hlúpostí našej doby je téza, že kto nefandí Ukrajine, fandí Rusku. Nie, my sme na českej strane, uviedol prvý podpredseda Trikolory Petr Štěpánek vo veľmi otvorenom rozhovore pre české Parlamentní Listy. V ňom hovorí nielen o... Čítať ďalej
28 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Samozrejme, že ten, kto drží Záporožskú jadrovú elektráreň, má nepriamu kontrolu nad životom miliónov ľudí na Ukrajine.

A ak by bola zastavená distribúcia elektriny napríklad do časti ukrajinských domácností, čo teda zatiaľ Rusko neurobilo, bola by to zdrvujúca zbraň v rukách kohokoľvek, predovšetkým v zimných mesiacoch. A o to tu teraz v skutočnosti ide.

Rusi by mali dovoliť na vstup pracovníkov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu do elektrárne. Ja predpokladám, že pri ich prípadnom trvalom pobyte na území elektrárne prestane ostreľovanie tejto elektrárne.

Ľuboš Blaha: Pozor, pozor, milý Jaro, vy tu nebudete vládnuť naveky...
Všimnite si, ako sú médiá ukrutne ticho o kauze vrtuľník pre Geissenovcov. Naď sa otvorene priznal k zločinu a nikto nič - čo sa to tu preboha deje?! Pýta sa na sociálnej sieti Telegram Ľuboš Blaha (SMER - SD), poslanec NR SR. 15 bodov, ktorých... Čítať ďalej
29 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik