Rútime sa do ďalšej totality. S hlavou zaborenou v r.ti sa ťažko naberá sebavedomie
28 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Jedna z najväčších hlúpostí našej doby je téza, že kto nefandí Ukrajine, fandí Rusku. Nie, my sme na českej strane, uviedol prvý podpredseda Trikolory Petr Štěpánek vo veľmi otvorenom rozhovore pre české Parlamentní Listy. V ňom hovorí nielen o slobode slova, o boji proti dezinformáciám, ale aj o tom, prečo je presvedčený, že sa rútime do ďalšej totality. 

„Je príznakom nesmiernej idiocie dotyčných, keď každého, kto nejasá nad Zelenským alebo kritizuje Brusel či Fialu a spol., označujú za ruského trolla,“ myslí si Štěpánek.

Podľa českého politika keď niečo vyzerá ako kačica, keď niečo kváka ako kačica, a keď sa niečo pri chôdzi kolíše ako kačica, môžete vziať jed na to, že to je kačica. Keď sa moc začína vyžívať v stíhaní verbálnych trestných činov, keď režim zneužíva políciu na vtákoviny typu vyšetrovania chlebíčkov obložených písmenom Z, keď režimná moc nepohodlným ľuďom bráni v slobodnej diskusii, keď vláda zneužíva súkromnú firmu na vypnutie alternatívnych webov a slobody prejavu, keď vás vyhadzujú z práce za to, že poviete iný názor na vojnu, keď v súznení s režimnou mocou vyčíňajú na sociálnych sieťach cenzori, keď sú verejnoprávne médiá, ktoré by mali pokrývať celé názorové spektrum, hlásnou rúrou iba zdegenerovanej liberálnej demokracie, ktorá už nie je ani liberálna, ani demokratická - začína sa jasná totalita.
 
Demokracia sa nám potichu vytráca 
 
Samotné demokratické voľby či demokraticky fungujúce zákonodarné zbory zďaleka nie sú jediným definičným znakom demokracie. Ostatne prechod k totalitnému spôsobu vládnutia zďaleka nie vždy prebiehal revolučnou cestou, respektíve jediným rezom. Aj Hitler sa k moci dostal prostredníctvom demokratických volieb, a to isté platí o nástupe komunistickej totality v našej krajine po roku 1948. Vždy išlo o postupný proces pozvoľného ukrajovania občianskych i iných slobôd. Jednoducho klasická salámová metóda. V povojnovom Československu začalo odkrajovanie demokracie ďaleko pred Februárom, vlastne hneď po vojne, vysvetľuje Štěpánek.
 
Banáš o Ukrajine: Na čo je zakázané sa pýtať
Pol roka už trvá vojna na Ukrajine. Teda v krajine, s ktorou má Slovensko takmer stokilometrovú spoločnú hranicu. Tragické udalosti na Ukrajine samozrejme ovplyvňujú náš život. Je to tragédia, že sa medzi sebou vraždia dva veľké slovanské národy v... Čítať ďalej
24 | 08 | 2022 | Diana Zaťková
Klamstvo verzus iný názor
 
Podľa politika sú za klamstvá označované nielen skutočné klamstvá, ale aj iné názory. To je oveľa nebezpečnejšie. Klamstvá je potrebné vyvracať v slobodnom diskurze a nie zatvárať ústa každému, kto netancuje, ako vrchnosť píska. Demokratické princípy nepodkopáva, že niektorí ľudia klamú, ale nehanebná pýcha, s ktorou si samozvaní politickí a ideologickí arbitri uzurpujú právo rozhodovať, kto hovoriť smie, a kto nie; či čo pravda je, a čo nie je. A vôbec najväčší zločin je nahádzať do jedného vreca klamstvá a iné názory a všetko dohromady vyhlásiť za fake news.
 
Ak kritizujem EÚ, neznamená to, že som fanúšik Ruska
 
To je absolútne nepochopenie či zámerná dezinterpretácia nielen mojich postojov, ale postojov veľkej časti našej verejnosti. A tiež postojov Trikolory. Jedna z najväčších hlúpostí našej doby je téza, že kto nefandí Ukrajine, fandí Rusku. Nie, my sme na českej strane. Vôbec najväčšia pasca našej doby je pristúpiť na myšlienku, že existuje iba akási bipolarita, že keď niečo nie je biele, musí to byť čierne. Nemusí. Svet je pestrý, farebný, rôznorodý, mnohovrstevný, multipolárny. Je príznakom nesmiernej idiocie dotyčných, keď každého, kto nejasá nad Zelenským alebo kritizuje Brusel či Fialu a spol., označujú za ruského trolla, uvázda veci na pravú mieru politik.
 
Dag Daniš: Hrozí Európskej únii rozpad?
"Sankcie sa otáčajú. Európskej únii hrozí rozpad, varujú investori" píše Dag Daniš na stránke denníka Štandard. Európsku úniu čakajú ťažké časy, to vidíme všetci. Euro je slabšie ako dolár, ceny energií sa šplhajú do nevídaných výšin, Macron... Čítať ďalej
25 | 08 | 2022 | Alica Kočišová
 
Vláda Petra Fialu - „bruselská“ vláda
 
Ak budeme fakt, že Fialova vláda neháji záujmy vlastných občanov, ale veľmocenské záujmy iných krajín, nazývať zlepšením našich vzťahov so západnými krajinami, potom sa tie vzťahy Česka a Západu nepochybne zlepšili. Ja to ale nazývam zradou našich národných záujmov. Naším národným záujmom naozaj nie je byť jednou z bojujúcich strán v americko-ruskej proxy vojne. 
 
Inšpiratívny Orbán
 
Ako účastníci jedného z vojenských blokov, samozrejme, nemôžeme byť neutrálni v onom medzinárodnoprávnom slova zmysle, ale ak sme alebo ak chceme byť suverénnou krajinou, určite máme právo zaujímať v niektorých otázkach svoje vlastné postoje a stanoviská. Napríklad byť nestranní, zdržanliví a umiernení v prípade vojenského konfliktu, ktorý má hlboké historické príčiny, a nie rinčať zbraňami a byť opäť pápežskejší ako pápež, čoho sme v prípade Fialových bojovníkov bohužiaľ svedkami. Že to ide, vidíme na príklade Orbánovho Maďarska. A rád to tu zopakujem, nech sa všetci eurohujeri a libtardi napríklad hnevajú: Viktor Orbán je dnes najvýznamnejším, najinšpiratívnejším európskym štátnikom.
 
Plán Západu na zničenie našej slobody a prosperity
Bohaté slobodné národy sú hrozbou pre Nový svetový poriadok WEF (World Economic Forum - Svetové ekonomické fórum založené v Ženeve, pozn.red.). Ak musí byť cenzúra prijatá na kontrolu „príbehu“, tak bude. Ak musí byť občanom odopretá sloboda pohybu... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Diana Zaťková
Mali by sme riešiť vlastné národné záujmy
 
Alebo je snáď naším národným záujmom, aby sme v mene amerických obchodných a veľmocenských záujmov úplne spretrhali naše obchodné vzťahy s Ruskom, ktoré síce nemusíme z mnohých dôvodov milovať, ale od ktorého sme surovinovo závislí? Pýta sa Štěpánek.
 
A kladie ďalšiu otázku. A naopak je snáď naším národným záujmom upínať sa ausgerechnet k Ukrajine, jednej z najskorumpovanejších krajín sveta, rozkradnutej dávno pred začiatkom vojny svojimi vlastnými oligarchmi, k zemi, ktorá za tridsať rokov svojej existencie nedokázala vytvoriť funkčnú štruktúru? A propos, v šesťdesiatom ôsmom nás okupovali Rusi aj Ukrajinci, v oboch krajinách dlhodobo vládnu autokratické režimy, pričom spojenecké záväzky nás neviažu ani k Rusku ani k Ukrajine. 
 
V jednom zo svojich vôbec najčítanejších textov už pred pár rokmi Štěpánek napísal: „Čo keby sme raz aj my nevzzerali k žiadnym obzorom, ani tým východným, ani tým západným. Čo keby sme nevykrikovali, kam patríme alebo nepatríme, pretože odvždy sme tam, kde sme, a inde nikdy nebudeme. Čo keby sme jednoducho robili veci po svojom, sebavedome a efektívne. Naozaj je to nemožné? S hlavou zaborenou v r.ti, nech už sa nachádza na akejkoľvek strane sveta, to však nejde.“
 
A na záver jedna otázka redakcie HD na našich čitateľov. Nepripadá vám vykreslenie celkovej situácie v Česku a stavu myslí českých vládnych elít Petrom Štěpánkom akési povedomé?
 
Politológ Robejšek šokuje: Väčšina ľudí si vôbec neuvedomuje, čo tu hrozí!
Politológ Peter Robejšek upozorňuje, že doba globalizácie je na konci, pretože systém tak, ako ho poznáme sa vyčerpal. Ako sme sa k tomu dopracovali "Státisíce z nás po dlhé roky robili chybné rozhodnutia. Medzi ne patrí aj koho voliť, komu... Čítať ďalej
25 | 08 | 2022 | Eka Balaskova
 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik