Slovenská diplomacia zlyháva na celej čiare! Máš problém v zahraničí? Poraď si sám
28 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Už to bude rok, keď sa 4. septembra bývalá poslankyňa NR SR Zuzana Plháková Kondrlíková plavila po Dunaji na lodi pod slovenskou vlajkou. Zakotvili v Budapešti a behom pol hodiny ju zadržali ozbrojení maďarskí policajti. To, čo sa deje dodnes by nechcel zažívať nik z nás.

Šesť hodín trvajúci horor

Bývalá politička bola odvedená na maďarskú políciu, neskôr prevezená do nemocnice, kde jej násilím odobrali krv a po šiestich hodinách ju prepustili. 

„Mali útočné pušky AK-47, nasadili mi putá a odviedli ma z paluby lode. Bez predchádzajúcej výzvy či varovania. Bol to nezákonný, bezdôvodný, neprimeraný a nečakaný útok polície," opisuje zákrok samotná expolitička.

Okamžite volala na konzulát

Keďže potrebovala tlmočníka a advokáta, ktorých jej policajti odmietli, volala na slovenský konzulát Tam komunikovala s pani konzulkou Zuzanou Miškolciovou, ktorá jej prisľúbila pomoc. Ostalo však len pri sľube. 

„Žiadala som o nich maďarských policajtov aj slovenské veľvyslanectvo v Budapešti. Nášmu konzulátu som vysvetlila, že ma zadržali bez dôvodu, ani mi nepovedali, prečo mi nasadili putá a prečo ma eskortovali na policajnú stanicu. Že mi odopierali tlmočníka i advokáta a hrubo ma slovne osočovali pre slovenskú štátnu príslušnosť. Vysvetľovala som im, že som vystavená psychickému aj fyzickému násiliu,“ hovorí o telefonáte na konzulát.

Dorota Nvotová zúri: Strčte si svoje egá do p.dele! Bolo vašou psou povinnosťou dať to!
Hej, vy tam! Strčte si svoje egá do p.dele, vyhrňte si rukávy a chodťe do roboty! Rozohnila sa na sociálnej sieti speváčka Dorota Nvotová, známa zástankyňa už bývalého vládneho štvorkoalístku. Nuž, zdá sa, že jej miláčikovia jej urobili škrt cez... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Nezáujem konzulátu

Kompetentní pracovníci z veľvyslanectva mali konať a slovenskému občanovi poskytnúť pomoc. Právničku Plhákovú Kondrlíkovú zarazilo, napriek prísľubu sa naše veľvyslanectvo neunúvalo zabezpečiť jej ako tlmočníka, tak ani advokáta, dokonca sa nikto neprišiel presvedčiť o jej situácii. 

Neuspela ani so sťažnosťou

Bývalá politička podala sťažnosť, na základe ktorej prebehlo vyšetrovanie na konzuláte. Podľa zápisnice z neho sa pani konzulka spoliehala na maďarské orgány činné v trestnom konaní. Právnička nechápe, ako si to mohla myslieť, keďže v telefonických rozhovorch opakovane upozorňovala, že maďarskou políciou sú jej upierané všetky práva. 

Všetko je v poriadku

Jej sťažnosť prijala maďarská generálna prokuratúra. Tá potvrdila, že príslušníci maďarskej polície sú vyšetrovaní ako podozriví zo spáchania trestného činu za jej napadnutie ako organizovaná skupina. Napriek tomu minister Ivan Korčok v Národnej rade vyhlásil, že v jej prípade veľvyslanectvo konalo profesionálne. Plháková Kondrlíková mu pripomína niekoľko chárt a listín o zákonných právach, ktoré v jej prípade boli porušené. V tejto súvislosti pripomína prípad Jozefa Chovanca, ktorý v Belgicku zahynul na postup tamojšej polície.

Ministerstvo obvinilo dvoch Slovákov z poškodzovania lodí v prístave, čo sa nakoniec nepotvrdilo. Nepravdivú verziu mali šíriť zamestnanci MZV SR medzi poslancami NR SR, ktorí sa o prípad zaujímali. 

 „Takýmto konaním mohlo dôjsť k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu ohovárania. Som preto pripravená podať trestné oznámenie,“ hovorí Zuzana Kondrlíková Plháková, ktorá od MZV SR žiada ospravedlnenie a ministra vyzýva k demisii, pretože on osobne bol o jej prípade podrobne informovaný.

Zajac: Pol miliardy na plošné testovanie, milióny na očkovaciu lotériu a sestry na žobračenkách
To je stav nášho zdravotníctva! Exminister zdravotníctva Rudolf Zajac je autorom doposiaľ najväčšej reformy v tomto rezorte. Tá má už cez 20 rokov, no naše zdravotníctvo stále beží na jej základoch. Plazivý kolaps Podľa exministra nemožno... Čítať ďalej
28 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Prázdne reči

„Samozrejme, v popredí fungovania našich veľvyslanectiev vo svete všade tam, kde pôsobíme, je aj pripravenosť pomôcť našim občanom, keď sa ocitnú v núdzi,“ povedal minister Korčok na stretnutí diplomatického zboru s prezidentkou. To sa konalo koncom júna.

Vyjadrenie MZV

„Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR riadne a objektívne prešetrilo početné podnety pani Zuzany Kondrlíkovej Plhákovej a s výsledkami bola riadne oboznámená. Napriek opakovaným podnetom pani Kondrlíkovej Plhákovej bolo náročné z ich obsahu zistiť, v čom presne malo spočívať porušenie povinností ministerstva a jeho zamestnancov. Postup pracovníkov nášho veľvyslanectva v Budapešti bol v súlade s právnymi predpismi Slovenskej republiky a nebolo zistené žiadne porušenie povinností z ich strany," konštatuje tlačový odbor ministerstva. 

28. august, deň slovenskej diplomacie

"Vážim si prácu mojich kolegýň a kolegov, pre ktorých je diplomacia celoživotná služba a poslanie obhajovať slovenské záujmy a pomáhať slovenským občanom v zahraničí," uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok pri príležitosti Dňa slovenskej diplomacie pre TASR.

Podľa ministra Korčoka slovenská diplomacia presadzuje a chráni základné hodnoty, dodržiavanie medzinárodného práva, ochranu slobody, ľudských práv a demokracie vo svete. 

"Aktívne sa zastáva tých, ktorým nie sú dopriate ich legitímne požiadavky na život v mierovej, slobodnej a demokratickej spoločnosti," dodal Korčok.

Richard Raši: Štátnemu tajomníkovi pre šport je toto jedno? (VIDEO)
Štátny tajomník Ministerstva školstva SR Ivan Husár rozčúlil Richarda Rašiho svojim nedávnym vyhlásením o športujúcich deťoch. Rozhorčený Raši "Do rúk sa mi dostalo video, ako štátny tajomník Husár, zodpovedný za šport hovorí, že mu nie je ľúto... Čítať ďalej
28 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

"Deň slovenskej diplomacie si pripomíname 28. augusta, v deň, kedy bolo v roku 1990 zriadené Ministerstvo medzinárodných vzťahov SR. Išlo o významný míľnik pre slovenskú diplomaciu. Slovensko sa priamo zapojilo do medzinárodných vzťahov a získalo možnosť presadzovať vo svete princípy mierového spolunažívania národov a rešpektovania medzinárodných záväzkov," píše TASR.

Ako sa zdá, oslavovať nemajú čo.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik