Výstavba môže začať: Rusi postavia Maďarom dva jadrové reaktory
28 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Maďarsko oznámilo, že výstavba dvoch jadrových reaktorov ruským Rosatomom za 12,5 miliardy eur sa začne v najbližších týždňoch po schválení projektu regulačnými orgánmi, informuje Guardian.

Národný regulátor vydal povolenie

Vojna na Ukrajine neodradila záujem Maďarska o projekt rozšírenia štyroch reaktorov, ktoré už fungujú v elektrárni Paks pri Budapešti. Je to ďalším znakom úzkych väzieb medzi maďarským premiérom Viktorom Orbánom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

„Je to veľký krok, dôležitý míľnik,“ uviedol na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po tom, čo národný regulátor vo štvrtok po mnohých odkladoch vydal povolenie. „Teraz môžeme prejsť od fázy plánovania k výstavbe. To uvidíte v lokalite Paks v najbližších týždňoch,“ povedal Szijjártó.

Dodal, že je „reálne“, že reaktory by mohli byť uvedené do prevádzky do roku 2030.

Bulharské vytriezvenie
Bulharsko oznámilo Gazpromu svoju pripravenosť na rokovania o dodávkach plynu. Bulharsko je pripravené začať rokovania o dodávkach plynu a oznámilo svoje zámery ruskej spoločnosti Gazprom. Informovala o tom televízia Nova s ​​odvolaním sa na... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Milan Laca

Energetická bezpečnosť Maďarska bude vyriešená

Dohoda z roku 2014 o výstavbe dvoch 1200 MW reaktorov v Paksi, 100 km južne od Budapešti, viac ako zdvojnásobí kapacitu elektrárne.

Elektráreň bola postavená technológiou zo sovietskej éry v 80. rokoch počas komunistického obdobia Maďarska a je jediným jadrovým zariadením v krajine a zabezpečuje približne 40 % jej spotreby elektrickej energie.

„Týmto spôsobom zabezpečíme energetickú bezpečnosť Maďarska z dlhodobého hľadiska a ochránime Maďarov pred divokými výkyvmi cien energií,“ povedal Szijjártó.

Rusko financuje väčšinu projektu pôžičkou vo výške 10 miliárd eur pre Maďarsko, ktoré zaplatí zvyšných 2,5 miliardy eur.

Fínsko, člen EÚ, zrušilo podobný projekt ruskej jadrovej elektrárne v máji pre ruskú inváziu na Ukrajinu.

Maďarsko odolalo snahám EÚ izolovať a sankcionovať Rusko. Zatiaľ čo jeho partneri v EÚ sa snažia rýchlo odstaviť od ruskej ropy a plynu, Maďarsko získalo výnimky a vyjednalo si dodatočné dodávky zemného plynu .

Právnik Weis: Čo je za vysokou cenou elektrickej energie? Stačilo by urobiť jednu vec
Na riešenie „pandemických“ stavov núdze postačila vyhláška a uznesenie vlády. Aj na úkor ľudských práv a slobôd. Aký legislatívny prútik treba na záchranu slovenskej ekonomiky? Pýta sa právnik Peter Weis vo svojom blogu. Vysoká cena elektrickej... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik