Vymenia Zelenského?
27 | 08 | 2022 I Milan Laca

Zelenského nástupcom sa môže stať vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj.

Podľa predbežných údajov môže ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nahradiť vrchný veliteľ ozbrojených síl krajiny Valerij Zalužnyj.  Informuje o tom nemecký bulvárny denník Bild .

Schyľuje sa k zmene?

Podľa medializovaných informácií došlo údajne k vážnemu konfliktu medzi súčasnou hlavou štátu a hlavným veliteľom. Bild zároveň s odvolaním sa na svoje zdroje tvrdí, že novým prezidentom Ukrajiny sa po skončení bojov môže stať práve Zalužnyj. Zelenskyj považuje takéto verzie za špekulácie.

Pápež František: Šialenstvo ukrajinsko-ruskej vojny zdieľajú VŠETKY strany
Obe strany rusko-ukrajinskej vojny trpia "šialenstvom", uviedol pápež František. Toto tvrdenie Svätého otca vyvolalo ostrú výčitku zo strany ukrajinského veľvyslanca pri Svätej stolici, píše portál Breitbart. Podiel viny na oboch stranách Napriek... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Diana zaťková

Kvalifikácia

„Zalužnyj je hrdinom nielen pre vojakov, ale aj pre významnú časť obyvateľstva. Zdroje sa domnievajú, že populárny generál po skončení konfliktu nahradí súčasného šéfa vlády Volodymyra Zelenského,“ píše sa v článku. Podľa západných  médií  bol Zelenskyj v prvých dňoch konfliktu pripravený na útek z krajiny.  Vo februári tohto roku  Zelenskyj uvažoval o rezignácii a ukončení vojny.    Aleksej Aresotvič, poradca kancelárie prezidenta Ukrajiny,  pre noviny povedal, že prezidentská stráž odporučila Zelenskému, aby opustil Kyjev a odišiel do západnej časti Ukrajiny.

Do budúcnosti 

Zalužnyj vraj môže viesť Ukrajinu po skončení nepriateľských akcií. V tejto súvislosti chce Zelenskyj podľa ukrajinských médié presunúť hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny na post ministra obrany. Hoci formálne by išlo o povýšenie, takýto krok by mal podkopať autoritu Zalužného vo vojenských kruhoch, keďže vládnu funkciu môže zastávať iba civilista.

Zákulisné hry?

„Zelenskyj je úplne závislý od Západu. Zatiaľ sú s vývojom udalostí na Ukrajine spokojní a s odvolávaním hlavy štátu sa neponáhľajú, no keď sa situácia zmení, spomenú si na Zalužného. Zelenskyj bude obvinený z niekoľkých vojenských a politických zlyhaní, po ktorých do prezidentského kresla posadia skúseného generála a vlastenca, “ vyhlásil  politológ Alexander Dudchak.

Ešte jeden kandidát  

Poradca Kancelárie prezidenta Ukrajiny Aleksey Arestovič 10. augusta oznámil, že je  pripravený uchádzať sa o post hlavy krajiny. Zároveň poznamenal, že nebude súperiť so Zelenským.

Rusi zmenili svetový poriadok?
Global Times: Ruská špeciálna operácia na Ukrajine radikálne zmenila svetový poriadok. Ruská "špeciálna operácia" na Ukrajine radikálne zmenila svetový poriadok, píšu komentátori čínskych novín Global Times Yang Sheng a Deng Xiaoqi. Koniec... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik