Putin podpísal výnos: Ukrajinci budú dostávať v Rusku mesačné dávky
28 | 08 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal výnos povoľujúci držiteľom ukrajinského pasu, ktorí do Ruska prišli po februárovej invázii, dočasne žiť a pracovať v Rusku neobmedzene dlhý čas. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Ukrajincom môžu zostať v Rusku neobmedzený čas

Doposiaľ sa smeli Ukrajinci zdržať v Rusku počas 180 dní najviac 90 dní. Ak plánovali v krajine ostať dlhšie, potrebovali k tomu ďalšie úradné alebo pracovné povolenie.

Nový prezidentský výnos, zverejnený v sobotu, však dočasne umožňuje ukrajinským občanom a ľudom prichádzajúcim zo separatistických oblastí na východe Ukrajiny, ktoré Moskva uznáva ako samostatné krajiny, pracovať v Rusku bez pracovného povolenia a žiť v tejto krajine "bez časového obmedzenia".        

Žiadatelia však musia preukázať svoju spôsobilosť podstúpením testov na drogy a rôzne infekčné ochorenia. Ukrajinci, ktorí budú chcieť ostať v Rusku neobmedzený čas, tiež musia odovzdať svoje odtlačky prstov a nechať sa odfotografovať.

Výnos okrem toho zakazuje deportáciu ukrajinských občanov s výnimkou ľudí prepustených z väzenia alebo osôb, ktoré predstavujú hrozbu pre ruskú bezpečnosť.

Bude ako nebolo?
Český minister Blažek povedal, že rastúce ceny energií v Európe hrozia revolúciou v EÚ. Rastúce ceny energií v Európe môžu viesť k revolúcii v Európe a ohroziť politický systém Českej republiky. Myslí si to český minister spravodlivosti Pavel... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Milan Laca

Sociálne dávky vyššie ako majú Slováci na Slovensku

V ďalšom prezidentskom výnose Putin nariadil vyplácať určitým skupinám ľudí vrátane dôchodcov, hendikepovaných osôb a tehotných žien, ktoré opustili Ukrajiny alebo jej separatistické oblasti pre prebiehajúce boje, sociálne dávky. Ľudia evakuujúcim do Ruska z Doneckej a Luganskej ľudovej republiky, ako aj z Ukrajiny dostanú mesačné a jednorazové platby.

Určitým kategóriám ľudí, vrátane osôb so zdravotným postihnutím a starších ľudí nad 80 rokov, sa poskytne 10 000 rubľov (166 USD) v mesačných platbách. Tehotné ženy budú mať nárok na jednorazové platby v podobnej výške.

Podľa Moskvy prišlo do Ruska od začiatku tzv. špeciálnej vojenskej operácie už približne 3,6 milióna Ukrajincov vrátane asi 587.000 detí. V júli tiež Kremeľ zjednodušil udeľovanie ruského občianstva pre Ukrajincov. Ide o opatrenie, ktoré Kyjev odsúdil, pripomína AFP.

Energetická kríza v EÚ: Protesty proti lock downom budú vyzerať ako detská narodeninová párty!
Sankčná vojna Západu s Ruskom pokračuje. Ekonomické veľmoci Európskej únie, Francúzsko a Nemecko, dosiahli v piatok 26.8. rekordy v cenách elektriny. Tie vzrástli o 1 000 percent, informuje Breitbart. Európa na kolenách Vlani touto dobou boli... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik