Európa sa bez plynu rozpadá a Rusko spáli denne nadbytočný plyn za 10 miliónov
27 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Rusko spáli denne plyn za 10 miliónov dolárov. Plyn, ktorý by za normálnych okolností poslalo do Európy, informuje Breitbart a Sky News.

Obyvatelia Fínska začali minulý mesiac hlásiť obrovský prúd plameňov spoza ruských hraníc. Satelitné snímky zachytili masívny tepelný výron, ktorý sa ukázal ako ruská elektráreň na skvapalnený zemný plyn (LNG). Tá spaľuje milióny kubických metrov plynu, ktorý sa mal predať európskym zákazníkom.

Denne milióny kubických metrov plynu

Hlavný viceprezident Sindre Knutsson z nórskej výskumnej firmy Rystad Energy v piatok 26.8. pre Sky News povedal, že Rusi každý deň spália 4,34 milióna kubických metrov plynu v hodnote približne 10 miliónov dolárov, čím zničia dostatok paliva na zásobovanie 1,5 milióna európskych domácností.

Spaľovanie prebieha v závode na skvapalnený zemný plyn v ruskom meste Portovaja, ktoré sa nachádza severozápadne od Petrohradu neďaleko fínskych hraníc. Závod sa nachádza v blízkosti kompresorovej stanice pre podmorský plynovod Nord Stream 1, ktorý vedie do Nemecka.

Rusko koncom júla znížilo tok plynu cez Nord Stream 1 na 20 percent svojej nominálnej kapacity, čím dokončilo sériu stupňujúcich sa obmedzení, ktoré si údajne vyžiadali technické problémy s kompresorovou turbínou. Rusko spaľuje veľké množstvo zemného plynu, ktorý by predtým vyvážalo do Nemecka cez plynovod Nord Stream 1, naznačuje analýza.

Nebezpečná hra Varšavy (VIDEO)
V Poľsku hovoria o riziku straty územia kvôli spojenectvu s Ukrajinou. Poľsko môže prísť o západné územia v prípade spojenectva s Ukrajinou a odchodu z Európskej únie pod záštitou Spojeného kráľovstva. O takomto riziku píše poľské vydanie... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Milan Laca

Tak ako? Sankcie EÚ, alebo ruský stratégia?
Nemci obvinili Rusko, že im zastavilo plyn ako odvetu za odpor voči ruskej invázii na Ukrajinu. Rusko dodáva približne tretinu nemeckej spotreby plynu. „Plyn je teraz súčasťou ruskej zahraničnej politiky a možno aj ruskej vojnovej stratégie,“ vyhlásil nemecký predstaviteľ Klaus Mueller, keď ceny LNG v Európe raketovo vzrástli.
 
Knutsson uviedol, že objem plynu vypusteného zo stanice Portovaja bol taký veľký, že sa zdalo nepravdepodobné, že by bol výsledkom testovania alebo výstavby. Závod je nový a oficiálne by mal začať fungovať koncom tohto roka.
 
"Presný dôvod vzplanutia je neistý, pretože nedošlo k žiadnej správnej komunikácii zo strany Gazpromu alebo Ruska," poznamenal.
Knutsson dodal, že „vzplanutie“ horiaceho plynu zo zariadenia Portovaja vyfukuje každý deň do ovzdušia asi 9 000 metrických ton oxidu uhličitého, čo je situácia, ktorú opísal ako „environmentálnu katastrofu“.
 
Iní analytici varovali, že vzplanutie v takom masívnom meradle produkuje veľké množstvo sadzí alebo „čierneho uhlíka“, ktorý prúdi na sever a usadzuje sa na arktickom snehu, čo spôsobuje jeho topenie.
„Nikdy som nevidela, že by továreň na skvapalnený zemný spaľovala toľko plynu. Okolo júna sme videli tento obrovský vrchol a len tak nezmizol. Zostal veľmi anomálne vysoký,“ povedala  pre BBC doktorka Jessica McCarty, expertka na satelitné dáta z Miami University v Ohiu.
 
Draxler: Až rozpad prozápadnej vlády priniesol Bulharom ruský plyn
Snaha Bulharska byť prozápadným premiantom krachla. Bulhari chcú znovu ruský plyn. Presne toto skonštatoval na sociálnej sieti politik a exminister školstva Juraj Draxler. Zmena postoja nastala až po rozpade "reformnej" a "prozápadnej" vlády.... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Diana Zaťková
 
Ruský plyn by mohol radikálne znížiť ceny v Európe už zajtra
 
Nemecký veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Miguel Berger povedal, že Rusko pravdepodobne "ničí nadbytočné zásoby“. Odborníci z odvetvia poznamenali, že udržanie prevádzky zariadenia na skvapalňovanie zemného plynu a spaľovanie produktov, ktoré sa inde nedodávajú, sa považuje za lacnejšie a bezpečnejšie ako zatvorenie zariadenia za studena a jeho opätovné spustenie neskôr.
 
Knutsson špekuloval, že Rusi by mohli chcieť, aby bola obrovská hranica plytvania zemným plynom jasne viditeľná z Fínska, ako znak ruskej dominancie nad európskymi energetickými trhmi. "Nemôže byť jasnejší signál - Rusko môže znížiť ceny energie hneď zajtra. Ide o plyn, ktorý by sa inak vyvážal cez Nord Stream 1 alebo alternatívy,“ povedal.
 
Nálada nemeckých spotrebiteľov sa dostala na nové dno!
Nálada nemeckých spotrebiteľov sa zhoršila a dostala sa na nové dno. Hlavným dôvodom je prudké zdražovanie energií, ukázal prieskum poradenskej firmy GfK. Výhľadový index spotrebiteľskej dôvery GfK pre mesiac september padol na -36,5 bodu z... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR
 
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik