Dodávateľ energií sa na klientov vykašľal
27 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Možno ste v týchto dňoch zaregistrovali rady pred pobočkami SPP a ZSE. "Na svedomí" to má spoločnosť Energie2 z Topoľčian, ktorá svojich klientov listom vyzvala na ukončenie zmluvy dohodou do konca augusta.

Hrozí skokový nárast

"V prípade, že sa chcete vyhnúť skokovému nárastu ceny plynu na budúci rok viac ako o 120 percent, je potrebné postupovať podľa pokynov v liste a dodržať postup, ktorý predstavilo Ministerstvo hospodárstva SR," cituje Pluska list.. Podľa odhadov Energie2 sa cena za megawatthodinu (MWh) prehupne cez 98 eur. Oproti aktuálnej cene 41 MWh to podľa Energie2 znamená, že ak ste kúrili plynom a platili ste zálohu 100 eur, po novom budete platiť zálohy mesačne od 200 do 300 eur. Odporúčajú preto, aby sa klienti prehlásiť sa do SPP. Tú vlastní štát a odberateľom ponúkne cenu približne vo výške 57 eur za MWh. 

"Zmluva s Energie 2 je uzavretá na dobu určitú, trvá do 31. decembra 2023 bez možnosti skoršej výpovede. Preto, s prihliadnutím na súčasnú situáciu a hroziace riziká, umožní ukončiť zmluvu dohodou," uvádza sa v liste spotrebiteľom.

Čo na to ÚRSO?

„ÚRSO má na základe podnetov od odberateľov podobné informácie, predmetnú záležitosť prešetrujeme, a verejnosť budeme po ukončení prešetrovania informovať," uviedol hovorca úradu Rado Igaz. Dodal tiež, že ÚRSO regulované ceny na rok 2023 určí a zverejní do konca tohto roka. 

Ide víkend, tak niečo na pobavenie: Igor, si to ty?
Dnes (piatok 26.8. pozn. red.) bola pred parlamentom demonštrácia za podporu Matoviča a Hegera. Áno, aj to sa dá, skonštatoval na sociálnej sieti europoslanec a predseda strany Republika Milan Uhrík. "Dlho sme čakali, kým tam nabehnú davy občanov... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

"Úrad už v tomto roku vypracoval a zverejnil niekoľko analýz ktoré predikujú dopady súčasného extrémneho zdražovania cien energií na svetových burzách na slovenské domácnosti ak nebudú prijaté mimoriadne opatrenia štátu nad rámec klasickej regulácie. Pre lepšiu ilustráciu vážnosti situácie a potreby prijatia riadnych a systémových mimoriadnych opatrení zo strany štátu, ÚRSO vypracoval nasledovný modelový príklad odhadovaných cien energií pre slovenské domácnosti s bežnou spotrebou na rok 2023," uviedol. 

17 dodávateľov

„Zraniteľným odberateľom plynu - domácnostiam dodávalo v roku 2021 plyn 17 dodávateľov s celoslovenskou pôsobnosťou, v prípade elektriny je to tiež 17 dodávateľov s celoslovenskou pôsobnosťou. S konkrétnymi otázkami na pripravované mimoriadne vládne opatrenia sa, prosím, obráťte na MH SR. Platí, že čo sa týka ohlásených mimoriadnych vládnych opatrení, ÚRSO je pripravený, okamžite ako to bude legislatívne možné a v maximálne možnej miere, pomôcť pri ich implementácii, nakoľko ich prijatie považuje za kľúčové pre zmiernenie dopadov zdražovania energií na slovenské domácnosti, " upresnil hovorca ÚRSO.

Ľudia s handicapom vyzývajú: nerobte si na nás politickú reklamu!
Pred pár rokmi sme boli svedkami, ako Ľudová strana naše Slovensko usporiadala nejakú akciu, na ktorej odovzdala rodinám, ktoré majú handicapovaného člena, šek s až príliš symbolickou sumou. Aktuálne si na handicapovanej umelkyni platí reklamu na... Čítať ďalej
10 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Zákazník potrebuje byť informovaný

"Považovali sme za potrebné informovať našich klientov o vyššie uvedených skutočnostiach a zaslali sme im vysvetľujúci list. Sme toho názoru, že naši zákazníci si zaslúžia byť informovaní, že podľa medializovaných informácií budú niektorí dodávatelia plynu pre domácnosti ponúkať pre rok 2023 výhodnejšie ceny plynu, ako bude cenová regulácia našej, prípadne inej spoločnosti, keďže naša spoločnosť nemá možnosť ponúknuť výhodnejšie 4-ročné produkty než je samotná regulácia. Zároveň sme v liste adresovanom našim zákazníkom  informovali, že pokiaľ budú mať záujem o takúto zmenu dodávateľa plynu, tak im nebudeme brániť a sme pripravení uzavrieť s nimi dohodu o ukončení dodávok plynu z strany našej spoločnosti bez uplatnenia si akýchkoľvek sankcií za predčasné ukončenie zmluvy. Nami zaslaná informácia sa týkala cien plynu pre rok 2023," informoval Plusku Mgr. Peter Poláček, vedúci odštepného závodu Energie2.

Obavy spotrebiteľov

Mnohí sa pýtajú, aký má ministerstvo hospodárstva dosah na ceny koncovému užívateľovi a či dodávatelia budú nejako regulovaní. 

"Čo sa týka elektriny pre domácnosti, MH SR ubezpečilo listom všetkých 34 dodávateľov, že celkový objem elektriny pre domácnosti na roky 2023 a 2024 im bude dodaný od štátu, prostredníctvom spoločnosti SPP. Uvedení dodávatelia tak nemusia nakupovať elektrinu na trhu pre svoje portfólio domácností za extrémne vysoké ceny,"  znie odpoveď z kancelárie ministra hospodárstva. 

Mazurek „naložil“ Prokopovej, ktorá „zázračne“ prehodila kabát (VIDEO)
Covid-19 stál na Slovensku životy viac ako 20-tisíc ľudí a na celom svete takmer 6,5 milióna, no množstvo ďalších sa pýta, či ich nebolo až príliš veľa a či sa pre záchranu tých, ktorí sa koronavírusom nakazili urobilo dosť. Kto má dobrú pamäť si... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Tibor Malý

"Pre roky 2023 a 2024 nebude platiť štandardný mechanizmus cenovej regulácie dodávky elektriny pre domácnosti, ktorý je v súčasnosti upravený cenovou vyhláškou ÚRSO a odvíja sa od trhových cien elektriny v indexačnom období niekoľkých mesiacov predchádzajúceho kalendárneho roka. Uvedený mechanizmus bude nahradený uložením povinností vo všeobecnom hospodárskom záujme (VHZ) pre všetkých dodávateľov elektriny domácnostiam. O uložení týchto povinností rozhodne rezort hospodárstva po odsúhlasení VHZ vládou," pokračuje vyjadrenie MH SR.

Zastropované ceny

Povinnosti budú podľa kancelárie ministra hospodárstva spočívať v zastropovaní cenníkov elektriny pre domácnosti z roku 2022 i pre roky 2023 a 2024. 

"V prípade, ak sa ukáže, že za účelom implementácie tohto riešenia je potrebné zmeniť legislatívu vrátane cenovej vyhlášky ÚRSO, príslušné štátne orgány zabezpečia, že takéto zmeny budú včas prijaté a účinné. Vo veci cien plynu od SPP, a.s. pre nasledujúce roky pre domácnosti, týkajúcich sa prezentovaného opatrenia v júni 2022 , SPP, a.s. v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR stále pracuje. Opatrenie sa bude vzťahovať na ceny plynu platné od 1.1.2023," uzatvára svoje vyjadrenie ministerská kancelária.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik