Bude ako nebolo?
27 | 08 | 2022 I Milan Laca

Český minister Blažek povedal, že rastúce ceny energií v Európe hrozia revolúciou v EÚ.

Rastúce ceny energií v Európe môžu viesť k revolúcii v Európe a ohroziť politický systém Českej republiky. Myslí si to český minister spravodlivosti Pavel Blažek, píše portál iDNES.cz .

Atmosféra hustne

Situácia v sociálnej a politickej oblasti je podľa neho teraz napätejšia ako kedykoľvek od roku 1989. „Ak vláda nevyrieši energetickú krízu, nezostane pri moci dlho. Ak sa nenájde riešenie na európskej úrovni, potom bude EÚ ako taká ohrozená,“ upozornil minister.

Idú sa radiť

Premiér Petr Fiala už  povedal, že Česká republika ako predsedajúca krajina Rady Európskej únie  zvolala urgentné stretnutie ministrov energetiky štátov únie. Stretnutie je naplánované na prerokovanie „konkrétnych núdzových opatrení na vyriešenie energetickej situácie“.

Plynu bude dosť. Toho slzného a v uliciach
Takto vidí veci komentátor českej politickej scény a bývalý politik Občanského fóra Miroslav Macek, ktorý v Parlamentných Listoch varuje pred nečinnosťou českej vlády. Opatrenia majú význam "V posledných týždňoch a mesiacoch čelíme rastúcim... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Drevo je drevo...

V Česku navyše v dôsledku prudkého skoku cien elektriny a plynu desaťnásobne vzrástol záujem o kúrenie v kachliach v porovnaní s minulým letom. Zároveň veľmi rýchlo rastie dopyt po palivovom dreve, ale aj jeho ceny. Elektrina podľa Českého štatistického úradu zdražela v júli medziročne o 33,6 percenta a plyn o 59,8 percenta.

Plyn je fajn

Ceny plynu v európskom uzle TTF sa priblížili k 3500 dolárom za tisíc metrov kubických. Rast je spôsobený pokračujúcou neistotou v dodávkach plynu z Ruska a ohláseným zastavením Nord Streamu na konci mesiaca. Na pozadí rastu cien palív lámu rekordy aj ceny elektriny.

Hrozia Česku predčasné voľby?
Minister spravodlivosti Českej republiky Pavel Blažek (ODS) v piatok v Snemovni varoval, že súčasná atmosféra je podľa neho najdramatickejšia od roku 1989. Čo je na príčine Politický systém krajiny by mohol byť ohrozený v dôsledku neriešenia... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik