Peter Visolajský: Volajú nás vydierači
27 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Ak nemáme na liečenie ľudí, nech to vláda povie! Predseda lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský v rozhovore pre HNtelevíziu tvrdí, že už pred rokom vyzvali vládu, aby riešila problémy, ktoré sú nahromadené v slovenskom zdravotníctve.

Neúmerný odliv zdravotníkov

„Keďže prišlo k navýšeniu miezd v Česku, Maďarsku a Poľsku tak sa Slovensko nemôže tváriť, že sa ho to netýka. Nám to spôsobuje reálny problém, keďže zdravotníci odchádzajú do okolia a tak isto ani neprišli noví zdravotníci z Ukrajiny, ktorí Slovensko obišli a išli do okolitých krajín. My len apelujeme na to, aby na to Slovensko zareagovalo,“ vysvetľuje Visolajský.

Hoci ministri financií a zdravotníctva priniesli návrh zvyšovania platov lekárov, tí tvrdia, že sa ignorujú ich ďalšie požiadavky. Visolajský vysvetľuje, že v prvom rade sú lekári a až potom odborári, chcú sa dobre starať o svojich pacientov a preto žiadajú zmeny, ktoré v prvom rade pocíti pacient.

Kde majú dať pacientov, keď sa rušia lôžka?

Žiadajú poriadok vo financovaní nemocníc, podporu lekárskych fakúlt, aby mohli pripraviť viac absolvento aj zmenu vo vzdelávaní lekárov, aby tí neboli nútení robiť si atestácie v zahraničí.

Tak isto nesúhlasia s optimalizáciu siete nemocníc, ktorú schválila vláda. Plán je znížiť lôžka o 11-tisíc. „Pacient, ktorý potrebuje operáciu hneď, tak mu môžeme dať termín o mesiac. Ktorý lekár sa na toto dokáže pozerať? Nemôžeme mlčky čakať, že takto to bude ďalších desať rokov.“

Taraba: Európa tretieho tisícročia bude bez plynu, bez elektriny a bez toaletného papiera
Papierenský priemysel bije na poplach – teraz je nový nedostatok toaletného papiera! Počas pandémie korony sa toaletný papier stal vzácnym. Teraz by plynová kríza mohla opäť spôsobiť prekážku v zásobovaní toaletným papierom. Podľa predsedu strany... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

„Nech mi povedia, čo mám robiť, keď nás nazývajú vydieračmi, ak si chcem dobre plniť Hippokratovu prísahu dobre sa starať o pacienta, ako inak mám zatlačiť na ministerstvo, aby konečne robili. Veď každý mesiac na ministerstve dostávajú výplatu za to, aby robili so slovenským zdravotníctvom. Pýtam sa, čo spravili za rok.“ Dodáva, že minister zdravotníctva sa ich na rokovaniach nezastáva a je „hodiny ticho“.

Matovičova podivná matematika

Igor Matovič na tlačovej konferencii tvrdil, že lekár by si po navýšení platu mal v priemere prilepšiť o 556 eur. Visolajský tvrdí, že netuší ako to na ministerstve počítali, ale nie je to pravda.

„Nevychádza to, nástupný plat lekára sa má zvýšiť o 169 eur. A potom za každý rok praxe až do výšky 20 rokov sa má navyšovať plat lekára o 12 eur v hrubom za každý rok praxe, to je 7 eur reálne. Kto z tohto vyrátal 550 eur, to by som naozaj chcel vidieť, ako sa k tomu číslu došlo.“ Visolajský žiada, aby ministerstvo zverejnilo, ako sa k tejto sume dopracovali.

Záchranári žiadajú vyššie zvyšovanie miezd aj reformu záchrannej služby
Záchranári žiadajú vyššie zvyšovanie miezd, ako im ponúka vláda. Snahu o úpravu miezd vítajú, pripomínajú však, že musí reagovať aj na rekordnú infláciu. Okrem toho žiadajú aj reformu záchrannej zdravotnej služby. Vyplýva to zo spoločnej odpovede... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Nesplniteľné požiadavky?

Vysolajský vyzýva súčasnú vládu, že ak tvrdí, že požiadavky, ktoré lekári žiadajú splniť sa nedajú, musí sa postaviť pred verejnosť a priznať, že nemáme peniaze na liečenie ľudí.

Odborári stále zbierajú výpovede, ich šéf prízvukuje, že cieľom nie je ochromiť zdravotníctvo, no nevidia inú možnosť ako zatlačiť na kompetentných.

Tabák si podala štátneho tajomníka: Ste nehanebný!
Štipnite ma, prosím! Neverím, čo za status uverejnil štátny tajomník pre šport Ivan Husár. Rozčúlila sa nad nedávnym kontroverzným vyjadrením Husára o slovenských hráčoch v KHL poslankyňa a bývalá tenistka Romana Tabák na sociálnej sieti. "Je... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik