Pápež František: Šialenstvo ukrajinsko-ruskej vojny zdieľajú VŠETKY strany
27 | 08 | 2022 I Diana zaťková

Obe strany rusko-ukrajinskej vojny trpia "šialenstvom", uviedol pápež František. Toto tvrdenie Svätého otca vyvolalo ostrú výčitku zo strany ukrajinského veľvyslanca pri Svätej stolici, píše portál Breitbart.

Podiel viny na oboch stranách

Napriek pokračujúcim modlitbám za „milovaný ukrajinský ľud, ktorý dnes šesť mesiacov znáša hrôzu vojny“, pápež uviedol, že obe strany konfliktu nesú určitý podiel viny.

„Myslím na toľko krutosti, toľko nevinných, ktorí platia za šialenstvo, za šialenstvo všetkých strán, pretože vojna je šialenstvo a nikto vo vojne nemôže povedať: 'Nie, nie som šialený.'." povedal po svojej týždennej generálnej audiencii vo Vatikáne.

„A byť sirotou nemá žiadnu národnosť, stratili otca alebo matku, či už sú to Rusi alebo Ukrajinci,“ vyhlásil.

Ukrajinské zdesenie

V reakcii na to Andrii Juraš, ukrajinský veľvyslanec pri Svätej stolici, vyjadril zdesenie nad Františkovým zjavným tvrdením o morálnej rovnocennosti medzi oboma stranami.

"Pápežove slová boli sklamaním," vyhlásil Juraš. 

Napriek sankciám sa do USA stále valí ruský tovar
Ruský tovar v hodnote stoviek miliónov dolárov stále prúdi do Spojených štátov, pretože nechcú, aby Američania doplácali na opatrenia. "Napriek prísľubu Joea Bidena, že krajine Vladimira Putina zasadia zničujúci úder, sa obmedzenia nateraz... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Konzistentný pápež

Slová pápeža pripomínali podobný komentár, ktorý urobil v máji, keď tvrdil , že vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou nie sú žiadni „dobrí a zlí“. Aby sme pochopili vojnu medzi Ruskom a Ukrajinou, „musíme sa dostať preč od normálneho vzoru ‚Červenej čiapočky‘: Červená čiapočka bola dobrá a vlk bol zlý. Abstraktne tu neexistujú metafyzickí dobrí a zlí ľudia,“ povedal František.

V tom čase pápež tiež zdieľal svoje presvedčenie, že NATO mohlo Rusko „vyprovokovať“ k invázii na Ukrajinu a že aj obchodníci so zbraňami nesú určitú zodpovednosť za rozprúdenie konfliktu.

Tieto komentáre kritizoval aj hlavný ukrajinský arcibiskup Sviatoslav Ševčuk, ktorý odpovedal, že príčiny vojny „sú v samotnom Rusku“, pričom odmietol pápežovu tézu, že vonkajšie faktory „vyprovokovali“ Rusko, aby konalo.

Haag chce od EÚ výnimku zo sankcií proti Rusku, nenašiel náhradu za Gazprom
Holandské mesto Haag vo štvrtok oznámilo, že požiada o výnimku zo sankčného režimu Európskej únie voči Rusku, keďže sa mu nepodarilo nájsť náhradu za ruského dodávateľa plynu Gazprom, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Sankcie EÚ... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik