Maďari varujú: Vzdelávanie sa stáva „príliš ženským“
26 | 08 | 2022 I Diana zaťková

Maďarskí štátni audítori vyjadrili obavy, že „ružové vzdelanie“ ohrozuje duševné zdravie chlapcov a ekonomiku krajiny, informuje The Guardian.

Maďarský štátny kontrolný úrad vydal správu o rizikách, že vzdelávací systém v krajine je „príliš ženský“. Uviedol, že by to mohlo poškodiť vývoj chlapcov a spôsobiť demografické problémy.

V učiteľskej profesii dominujú ženy už pol storočia

„Fenomén nazývaný „ružové vzdelávanie“ má mnohé ekonomické a sociálne dôsledky,“ uvádza správa štátneho orgánu. Ako v mnohých krajinách, aj v Maďarsku v učiteľskej profesii dominujú ženy, ktoré tvoria 82 % učiteľov v krajine.

„Ak vzdelanie uprednostňuje ženské črty“ ako „emocionálna a sociálna zrelosť“ a „vyvoláva nadmerné zastúpenie žien na univerzitách, rovnosť (pohlavia) bude značne oslabená,“ uzatvára správa.

Varovala, že ak sa chlapci, ktorí podľa nej viac inklinujú k podnikavosti a riskovaniu, nebudú môcť voľne rozvíjať, budú ohrození „duševnými problémami a problémami so správaním“. Správa dodáva, že chlapčenské črty kreativity a inovácie sú „nevyhnutné pre optimálny rozvoj ekonomiky“.

Briti protestujú proti obrovským cenám energií: "Neplaťte svoj účet!"
Podľa výskumu University of York zažijú do zimy dve tretiny britských domácností energetickú chudobu, ak britská vláda podľa plánu stiahne podporu cien energií. Podľa štúdie University of York v súčasnosti 18 miliónov rodín míňa viac ako 10... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Nedostatok vzdelaných mužov

Audítorský úrad tvrdí, že „ružové vzdelanie“ by mohlo spôsobiť „demografické problémy“, keďže vzdelané ženy by si nedokázali nájsť podobne vzdelaných manželov, „čo by mohlo viesť k poklesu plodnosti“.

Úplná vedecká absurdita?

V reakcii na to maďarský opozičný poslanec Endre Tóth na Facebooku uviedol, že reči o mužských a ženských vlastnostiach sú „úplnou vedeckou absurditou“. „Je čas zložiť si okuliare z minulého storočia,“ dodal.

Komisár Rady Európy pre ľudské práva v roku 2019 po návšteve poznamenal, že Maďarsko „zaostáva v právach žien a rodovej rovnosti“.

Zatiaľ čo Maďarsko si nedávno zvolilo Katalin Novákovú za svoju prvú prezidentku, má len jednu ženu ako ministerku. To ho radí na predposledné miesto v Európskej únii, pokiaľ ide o zastúpenie žien vo vláde.

Draxler: Až rozpad prozápadnej vlády priniesol Bulharom ruský plyn
Snaha Bulharska byť prozápadným premiantom krachla. Bulhari chcú znovu ruský plyn. Presne toto skonštatoval na sociálnej sieti politik a exminister školstva Juraj Draxler. Zmena postoja nastala až po rozpade "reformnej" a "prozápadnej" vlády.... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik