Výpadky liekov v lekárňach: Budeme sa liečiť "babskými radami"?
19 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Lekárne na Slovensku avizujú výpadok aj voľne predajných liekov. Najväčší je podľa RTVS pri sprejoch do nosa a tak sa pacienti obzerajú po alternatíve. 

Je to bežné

Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory pre RTVS povedal, že krátkodobý výpadok niektorých liekov je bežný. Zároveň však konštatuje, že aktuálne ide o výnimočnú situáciu.

„Chýbajú niektoré nosové kvapky, niektoré detské liekové formy s obsahom ibuprofénu, chýbajú kvapky, ktoré sa používajú pri tráviacich problémoch,“ doplnil. O nedostatku vie aj ministerstvo zdravotníctva, no nie je v jeho kompetencii riešiť túto situáciu.

Anna Belousovová: Chcú naše dobro. Nedajme si ho vziať
Anna Belousovová raeguje na výzvu umelcov, ktorí požadujú odstúpenie ministra financií. "To čo teraz začala táto partička okolo tvz. umeleckých a iných osobností, je nehorázne drzosť. A som presvedčená, že tie ich klauniady im už ľudia nezbaštia,"... Čítať ďalej
18 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Ako to?

"Ministerstvo nemá dosah na lieky, ktoré sú bez preskribcie," vysvetľuje hovorkyňa MZ SR Petra Lániková.

Kde je príčina

„Je to buď nedostatočná výrobná kapacita, nedostatok personálu, zmeny vo výrobnom procese, ale aj zistené nedostatky v kvalite liekov,“ vysvetľuje hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková, príčiny nedostatku niektorých liečív.

Hromadíme lieky

Hovorkyňa ŚÚKL-u vidí ako ďalší dôvod aj hromadenie liekov v domácnostiach, ale aj nárazový dopyt v čase respiračných ochorení.

"Toto nemôžeme povedať, pretože liekmi, ktoré vypadávajú, sa ľudia nijako hromadne nepredzásobovali," nesúhlasí Sukeľ. Ten pacientom radí, aby dohľadávali adekvátnu náhradu od iného výrobcu s tým, že o vhodnej forme sa treba poradiť s lekárnikom.

87 kolapsov z tepla zaznamenali zdravotnícki záchranári
Zdravotnícki záchranári pomáhali v stredu (17. 8.) pri 87 kolapsoch z tepla. Najviac prípadov bolo v Žilinskom kraji, kde ich zaznamenali 18, z toho išlo o deväť žien a deväť mužov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej... Čítať ďalej
18 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik