Smutný osud Slovenskej fabriky: Prichádza drahý hliník z Číny
18 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Hliník sa v Žiari nad Hronom vyrába cez 70 rokov. Fabrika ale zatvára svoje brány. Obnoví sa ešte výroba? Ak áno, kedy? Ak nie, čo nahradí hliník, ktorý sa u nás vyrábal ekologicky?

Situáciu analyzuje denník Pravda.

Od čoho to bude závisieť doba odstavenia

Fabrika bude podľa denníka Pravda odstavená minimálne rok. Jej opätovný rozbeh závisí od vývinu cien elektriny na burze a či sa vlastníkom podarí s vládou vyrokovať lepšie podmienky pre výrobu hliníka. Bude to však finančne mimoriadne náročné. Vlastníci sumu vyčíslili až na 100 mil. eur.

Jeden z najväčších v regióne

O prácu príde tristo zamestnancov fabriky a cez tisíc zamestnancov u subdodávateľov. 

„Slovalco bolo odjakživa pilierom hospodárskej stability v meste. Ukončenie výroby hliníka vnímame veľmi negatívne, dalo sa tomu predísť,“ zareagoval na správu hovorca mesta Žiar nad Hronom Martin Baláž.

„Sú tam ľudia dlhoročne, ktorí sa špecializujú na výrobu hliníka. Teda ako sa typickí hutníci dokážu preorientovať napríklad do strojárskeho priemyslu,“ vysvetľuje Baláž, ktorý má obavu, čo zatvorenie "hlinikárne" na trhu práce vyvolá.

Anna Belousovová: Chcú naše dobro. Nedajme si ho vziať
Anna Belousovová raeguje na výzvu umelcov, ktorí požadujú odstúpenie ministra financií. "To čo teraz začala táto partička okolo tvz. umeleckých a iných osobností, je nehorázne drzosť. A som presvedčená, že tie ich klauniady im už ľudia nezbaštia,"... Čítať ďalej
18 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Prečo končia

„Slovensko nezaviedlo konkurencieschopný rámec EÚ na kompenzáciu nepriamych CO2 nákladov, čo znemožnilo Slovalcu uzavrieť dlhodobú zmluvu na dodávku elektrickej energie. Ak by Slovalco pokračovalo v prevádzke aj po roku 2022, pri súčasných slovenských rámcových podmienkach a vysokých cenách elektriny by utrpelo značné finančné straty,“  hovorí Ola Sæter, vedúci divízie primárnej výroby spoločnosti Hydro a predseda predstavenstva spoločnosti Slovalco.

„Čo sa týka podporných aktivít, na ktorých pracujeme, týka sa to možných rekvalifikačných, jazykových kurzov a pripravenosti zamestnancov na vstup na trh práce, pretože mnohí z nich pracujú v jednej fabrike takmer celý svoj pracovný život,“ tvrdí pre Pravdu Milan Veselý, generálny riaditeľ Slovalca.

Vláda fabrike nedostatočne kompenzuje enormný nárast vysokých cien energií. Tá v dôsledku ekologizácie výroby spotrebuje až desatinu celoslovenskej výroby. 

Nižšia uhlíková stopa

Hliník bol vyhlásený Európskou úniou za strategickú surovinu a ako súčasť prechodu na zelenú ekonomiku je kritický. V minulosti práve do ekologizácie fabrika investovala a výsledkom investícií je štvrtinová uhlíková stopa oproti celosvetovému priemeru.

Fico vysvetľuje dôvody podania trestného oznámenia
V stredu 17.8.2022 sa uskutočnila tlačová beseda predstaviteľov strany SMER – SD pred budovou generálnej prokuratúry, kde dopoludnia podali trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania zločinu sabotáže. V tlačovej správe opozičná partaj vysvetľuje... Čítať ďalej
17 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Osobné nezhody...?

„Mrzí ma, že napriek tomu, že sme o tejto situácii vedeli, nenašli sme s ministerstvom financií dohodu na tom, aby sa zrealizovala adresná pomoc pre tak energeticky náročný podnik,“ hovorí minister hospodárstva Richard Sulík. a pripomína, že firma sa pomoci na ministerstve financií dožadovala už takmer dva roky. 

Ministerstvo financií sa voči nečinnosti ministerstva ohradzuje s tým, že navrhovalo riešenia na pôde hospodárskej a sociálnej rady, ktoré ponúkalo kompenzácie vyššie ako žiadalo ministerstvo hospodárstva.

Odkiaľ vezmeme hliník? 

Denník Pravda pripomína, že na slovenskom hliníku bol závislý náš automobilový priemysel a že až sedemdesiat percent výroby Slovalca šlo na vývoz. Tieto trhy sa teda budú musieť preorientovať na drahší a neekologický hliník z Číny. 

„Odstavením výroby tak bude Európa nútená hliník dovážať z krajín ako napríklad Čína alebo Rusko,“ potvrdzuje šéf hlinikárne Milan Veselý a pripomína, že od septembra končí aj jedna z najväčších európskych zinkovní, závod v holandskom meste Budel.

Vláde sa to podarilo! Hlinikáreň Slovalco definitívne končí
Hlinikáreň Slovalco v Žiari nad Hronom definitívne zastaví výrobu primárneho hliníka. Rozhodnutie je reakciou na vysoké ceny elektriny a nedostatočné kompenzácie zo strany štátu. Na tie upozorňuje podnik už dva roky. Odstavenie pecí sa dotkne 300... Čítať ďalej
17 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik