Minister Budaj opakovane zavádza v súvislosti s riekou Slaná
18 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR dôrazne odmieta opakované zavádzajúce tvrdenia ministra životného prostredia Jána Budaja v súvislosti so znečistením rieky Slaná.

Rieka Slaná sa vo februári sfarbila do červena z dôvodu vytekania banských vôd v Nižnej Slanej.

MH SR zdôrazňuje, že Rudné bane nemajú žiadnu právnu zodpovednosť za vytekanie banských vôd, ani právnu legitimitu na zastavovanie výtoku banských vôd. Zákonné kompetencie riešiť vzniknutú situáciu v súvislosti so znečistením rieky Slaná a povinnosti jednotlivých orgánov štátnej správy sú jasne zadefinované vo vodnom a v banskom zákone.

Podľa vodného zákona sa banské vody považujú za povrchové alebo podzemné vody.

Banský zákon však definuje ich podmienky využívania len v prípade aktívnej banskej činnosti, čo nie je v uvedenom prípade.

Ak sa banská činnosť nevykonáva a hrozí nebezpečenstvo zhoršenia stavu vôd alebo s nimi súvisiaceho prostredia, a pôvodca znečistenia nemá vlastné sily ani prostriedky na vykonanie opatrení na nápravu, ako je to v prípade spoločnosti Siderit, s.r.o. Nižná Slaná, povinnosť zabezpečiť vykonanie opatrení má orgán štátnej vodnej správy.

Ruské vrtuľníky proti Rusom
USA nasadia na Ukrajinu bojové vrtuľníky Mi-17 a ďalšie lietadlá. Američania pošlú proti Rusom leteckú techniku ​​ruskej výroby. USA sa snažia Podľa serveru svpressa.ru Spojené štáty teraz prevzali neuveriteľne zložitostú úlohu - dostať... Čítať ďalej
18 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik