Zelenskyj: Zámerne sme ľudí pred inváziou nevarovali. Do troch dní by bolo po vojne
17 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Ukrajina zámerne ľudí nevarovala pred hrozbou ruskej invázie, uviedol Zelenskyj v rozhovore pre The Washington Post.

Ak by Kyjev vopred varoval ukrajinských občanov pred možnosťou ruskej invázie, rozšírila by sa na Ukrajine panika a Rusko by krajinu ovládlo niekoľko dní. Túto šokujúcu skutočnosť uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedávnom rozhovore pre denník The Washington Post. 

Medzinárodní partneri podľa neho síce Ukrajinu s predstihom upozorňovali na potenciálny ruský vpád, konkrétne dáta ale neposkytli.

"Nemôžete mi jednoducho povedať: „Počúvaj, mal by si začať pripravovať ľudí hneď teraz a povedať im, že si musia odložiť peniaze, musia si uskladniť jedlo.“ Ak by sme to oznámili – a to chceli niektorí ľudia, ktorých nebudem menovať –, potom by som od minulého októbra strácal 7 miliárd dolárov mesačne a v momente, keď Rusi zaútočili, vzali by nás k sebe. tri dni. Nehovorím, čí to bol nápad, ale vo všeobecnosti bol náš vnútorný pocit správny: Ak pred inváziou zasiame medzi ľudí chaos, Rusi nás zožerú. Pretože počas chaosu ľudia utekajú z krajiny," uviedol Zelenskyj v rozhovore.

"A to sa stalo, keď sa začala invázia – boli sme tak silní, ako sme len mohli byť. Niektorí naši odišli, ale väčšina tu zostala, bojovali o svoje domovy. A nech to znie akokoľvek cynicky, sú to ľudia, ktorí všetko zastavili. Ak by sa tak stalo, v októbri — nedajbože, počas vykurovacej sezóny — by nezostalo nič. Naša vláda by neexistovala, to je na 100 percent isté," konštatoval ukrajinský vodca.

Zlé správy pre Ukrajinu a NATO
Strata pobrežia Čierneho mora bude pre Kyjev katastrofou. Americký magazín The National Interest píše, že Ukrajina utrpí katastrofálny úder, ak stratí prístup k Čiernemu moru. Podľa neho by NATO malo posilniť svoju prítomnosť v regióne a zároveň... Čítať ďalej
17 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik