USA testovali novú raketu (VIDEO)
17 | 08 | 2022 I Milan Laca

USA vykonali skúšobný štart medzikontinentálnej rakety Minuteman III.

Neozbrojenú medzikontinentálnu balistickú strelu Minuteman III odpálili z leteckej základne Vandenberg v Kalifornii.

Nový strašiak

Štart sa uskutočnil 16. augusta. Cieľom bolo demonštrovať „pripravenosť jadrových síl USA“ a „účinnosť národného jadrového odstrašovania“. Štart bol plánovaný a ako uviedli, tento test nebol výsledkom súčasných svetových udalostí. Hlavná jednotka rakety prekonala viac ako 6,7 tisíc km na atol Kwajalein na Marshallových ostrovoch v Tichom oceáne.

Test rakety Minuteman III.

Pre istou počkali

Testy sa mali uskutočniť začiatkom augusta. USA ich však odložili, aby sa vyhli eskalácii napätia s Čínou ohľadom Taiwanu, informoval denník The Wall Street Journal.

Situácia sa vyhrotila v súvislosti s návštevou predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na ostrove. Čína ho považuje za súčasť svojho územia, hoci Taiwan (oficiálne nazývaný Čínska republika) vyhlásil svoju nezávislosť v roku 1949.

USA tvrdia, že uznávajú politiku jednej Číny, ale poskytujú ostrovu podporu, vrátane dodávok zbraní.

Peking posiela vojakov do Ruska: Zúčastnia sa na cvičeniach Vostok-2022
Čínska ľudová oslobodzovacia armáda pošle vojakov do Ruska, aby sa zúčastnili na cvičeniach „Východ-2022“, známych aj ako Vostok-2022. Oznámilo to čínske ministerstvo obrany. Informáciu priniesla americká CNN. "Účasť Číny na cvičení je zameraná... Čítať ďalej
17 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik