Za používanie Twitteru na 34 rokov do basy!
17 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

A opäť je reč o Saudskej Arábii. Zatiaľ čo korunovačný klenot a hlavný zdroj príjmov pre konzervatívne kráľovstvo - ropná spoločnosť Aramco - zarába ako nikdy na svetovej kríze, svoje postoje k ľudským právam ani náhodou nemení. Najnovšie odsúdili študentku za používanie Twitteru na 34 rokov za mrežami!

Až na 34 rokov väzenia odsúdil súd v Saudskej Arábii vysokoškolskú študentku Salmu Šihábovú za to, že mala vytvorený účet na sociálnej sieti Twitter, na ktorom sledovala a zdieľala príspevky aktivistov a disidentov. Téme sa venuje denník The Guardian.

Návšteva Bidena - spúšťač eskalácie represií

Rozsudok saudskoarabský špeciálneho súd vyniesol niekoľko týždňov po návšteve amerického prezidenta Joea Bidena v Saudskej Arábii, po ktorej aktivisti za ľudské práva varovali, že by mohla povzbudiť kráľovstvo k eskalácii represií voči disidentom a iným prodemokratickým aktivistom.

Prípad je tiež najnovším príkladom toho, ako sa korunný princ Mohammed bin Salman vo svojej represívnej kampani zameral na používateľov Twitteru ale súčasne vlastní prostredníctvom investičnej nadácie Kingdom Holding viac než päť percent tejto spoločnosti.
 
Za štvrťrok zarobil viac ako Apple, Facebook a Google dohromady!
Saudský ropný gigant Aramco dosiahol rekordné štvrťročné zisky - viac ako Apple, Facebook a Google dohromady, píše portál Breitbart. Štátna Saudsko Arabská ropná spoločnosť Aramco oznámila, že v druhom štvrťroku 2022 zaznamenala medziročný nárast... Čítať ďalej
17 | 08 | 2022 | Diana Zaťková
Z pôvodných troch rokov je 34
Salma Šihábová (34), matka dvoch malých detí, bola pôvodne odsúdená na tri roky väzenia za „zločin“ používania internetovej stránky na „vyvolávanie verejných nepokojov a destabilizáciu občianskej a národnej bezpečnosti“. Odvolací súd však v pondelok vyniesol nový rozsudok – 34 rokov väzenia s následným 34-ročným zákazom cestovania – po tom, čo prokurátor požiadal súd, aby zvážil ďalšie údajné zločiny.
 
Podľa prekladu súdnych záznamov, ktoré videl Guardian, nové obvinenia zahŕňajú obvinenie, že Šihábová „napomáhala tým, ktorí sa snažia vyvolať verejné nepokoje a destabilizovať občiansku a národnú bezpečnosť sledovaním ich účtov na Twitteri“ a tým. Verí sa, že Šihábová ešte stále môže požiadať o nové odvolanie v prípade.
 

Podľa všetkého Šihábová nebola popredným alebo obzvlášť hlasným saudským aktivistom. Opísala sa na Instagrame – kde mala 159 sledovateľov - ako dentálna hygienička, lekárska pedagogička, doktorandka na Leeds University a lektorka na Univerzite princeznej Nourah bint Abdulrahman a ako manželka a matka svojich synov Noaha a Adama. Jej profil na Twitteri ukázal, že má 2 597 sledovateľov. 

Európski bojovníci za ľudské práva rozsudok pre Šihábovú skritizovali, keďže podľa nich ide o "najdlhší trest, aký bol kedy vymeraný pre aktivistku".

Nové Putinovo varovanie (VIDEO)
Putin vydal pre Západ desivé varovanie. Daily Express napísal, že Putinovo vyhlásenie o dodávkach zbraní ruským spojencom znepokojilo Západ. Opäť pohrozil Prezident Vladimir Putin vyslovil na ruskom fóre Army 2022 „chladné varovanie“, keď... Čítať ďalej
17 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik