Zdravotníctvo kolabuje: Zatrasie sa stolička pod ministrom Lengvarským?
16 | 08 | 2022 I Eka Balašková

Premiér Eduard Heger sa zrejme rozhodol pre upratovanie na ministerstve zdravotníctva. V najbližších dňoch sa totiž plánuje stretnúť s ministrom Lengvarským.

Zdravotnícka implementačná agentúra

Do jej vedenia na začiatku augusta dosadil minister Lengvarský Petru svobodovú. Denník SME však priniesol informáciu, že Svobodová pôsobila na vysokom poste v Poľnohospodárskej platobnej agentúre v čase, keď jej šéfoval Juraj Kožuch - aktuálne obžalovaný v kauze Dobytkár. Svobodová mala "pod palcom" odbor dodatkov a zmluvných vzťahov. Je teda pochopiteľné, že jej meno figuruje na viacerých dodatkov k zmlávám o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Tie boli podpísaný počas tretej Ficovej vlády a vyšetrovatelia tvrdia, že niektorí uchádzači o eurofondy zmluvu mohli podpísať až po tom, ako zaplatili úplatok, vysvetľuje Pravda.

Premiér sa má stretnúť s V. Lengvarským k personálnym zmenám vo vedení ZIA
Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa chce pre personálne zmeny vo vedení Zdravotníckej implementačnej agentúry (ZIA) stretnúť s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO). Ten počas týždňa odvolal z postu riaditeľa agentúry... Čítať ďalej
04 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Haló, zdravotníctvo kolabuje!

Tvrdia to lekári z Lekárskeho odborového združenia, či Slovenskej lekárskej komory. 

Slovenská lekárska komora pripomína, že len zvýšenie platov u lekárov nie je postačujúce riešenie. Rada SLK navrhuje systémové zmeny v celom rezorte.  Pripomína, že nedostatočné sú hlavne výšky platieb za poistencov štátu. Takisto pripomína, že je nutná obnova všetkých štátnych nemocníc a tiež stabilizácia siete všeobecných a špecializovaných lekárov, k tomu sa pridružujú zvyšujúce sa náklady na prevádzku ako nemocníc, tak aj ambulancií.  

Rezort prevzal v zlom stave

Vladimír Lengvarský sa postu ministra ujal v apríli 2021 po páde vlády Igora Matoviča, kedy vystriedal Mareka Krajčího (všetci traja nominanti OĽaNO). Odvtedy chodí minister permanentne vysvetľovať na klub hnutia návrhy zákonov či reforiem, stále je tu hrozba výpovedí lekárov z nemocníc, jeho stranícky šéf na neho útočí, kedy môže a má rozpracovanú reformu poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

Nezhody sú však inde... 

Denník Pravda disponuje informáciami, že proti Lengvarskému sa stavajú jednotliví členovia hnutia.

"Vzťahy medzi Matovičom a Lengvarským nevnímam ako spor medzi nimi. Oveľa vážnejšia názorová nezhoda je medzi poslancami klubu OĽaNO, ktorí sa venujú zdravotníctvu, a ministrom zdravotníctva,“ povedal predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO).

Toto vás ako pacienta nepoteší - zdravotný systém na Slovensku kolabuje
Nevhodné pracovné podmienky pre lekárov a nedostatočná zdravotná starostlivosť. Zdravotníctvo potrebuje správnu cenotvorbu. Vo svojej tlačovej správe na to upozorňuje Úrad pre dozor nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Čo hovoria analýzy ÚDZS... Čítať ďalej
16 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik