Scholz o zákaze turistických víz do Ruska: Nie!
16 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Európske hlavné mestá sa rozchádzajú v otázke vstupu pre Rusov, píše Politico.

Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že nepodporuje celoeurópsky zákaz cestovania pre ruských občanov. „Toto nie je vojna ruského ľudu, ale je to vojna Vladimíra Putina,“ povedal Scholz na pondelkovej tlačovej konferencii v Osle.

Dodal, že „je pre nás dôležité pochopiť, že z Ruska uteká veľa ľudí, pretože nesúhlasia s ruským režimom“.

Na úrovni EÚ?

Na tej istej tlačovej konferencii predsedníčky vlád Fínska a Dánska Sanna Marin a Mette Frederiksen uviedli, že o zákaze víz by sa malo diskutovať na úrovni EÚ. Švédska premiérka Magdalena Anderssonová sa vyjadrila, že jej vláda sa v tejto otázke ešte nerozhodla.

Marin novinárom povedala, že „to nie je čierna alebo biela otázka, sú tu odtiene sivej“ a že presadzuje koordinovaný celoeurópsky prístup.

Ukrajinská reperka na Szigete roztrhala fotku Putina s Orbánom
Koncert ukrajinskej reperky Aliny Pašovej na hudobnom festivale Sziget 2022 v Budapešti sa v pondelok popoludní niesol v znamení tvrdého politického postoja voči Rusku. Píše o tom spravodajský server Telex.hu, podľa ktorého v rámci svojho... Čítať ďalej
16 | 08 | 2022 | TASR/Diana Zaťková

Ukrajina požaduje zákaz

Táto téma čoraz viac rozdeľuje krajiny EÚ, keďže Ukrajina naďalej požaduje zákaz. Česká republika, Litva, Estónsko, Lotyšsko a Poľsko prestali vydávať určité víza pre Rusov, Tallinn dokonca minulý štvrtok oznámil, že Rusi so schengenskými vízami vydanými Estónskom nebudú mať povolený vstup do krajiny.

Scholz nesúhlasí

Scholz už skôr vyjadril pochybnosti o účinnosti tohto nástroja a tvrdil, že plošný zákaz pre každého by podkopal účel a účinok cielených sankcií, ktoré boli uvalené na tých, ktorí podporujú vojnu.

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský minulý týždeň povedal, že chce túto tému nastoliť na stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ koncom augusta v Prahe.

Skromný minister
Šéf ukrajinského ministerstva zahraničia hovoril o svojich plánoch „dobyť svet“. Hovoril o tom v rozhovore s ukrajinským novinárom Dmitrijom Gordonom. Záznam zverejnili na YouTube . Kuleba sa priznal, že má obrovskú radosť zo svojich aktivít na... Čítať ďalej
16 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik