Draxler: Predčasné voľby? Málo pravdepodobné
16 | 08 | 2022 I Tibor Malý

Azda najhorúcejšou témou, okrem počasia, je na Slovensku v týchto dňoch otázka predčasných volieb. Kým opozícia po nich priam dychtí, koalícia sa k nim blíži doslova míľovými krokmi najmä zásluhou neustálych hádok medzi lídrami dvoch strán – Igorovi Matovičovi a Richardovi Sulíkovi. Bývalý minister školstva Juraj Draxler sa však v statuse zamýšľa nad tým, že predčasné voľby zrejme nebudú. A tuší aj prečo.

Téma predčasných volieb už na Slovensku pred pár mesiacmi bola, obrátením sa prezidentky na Ústavný súd a jeho rozhodnutie ich však nezrealizovala. Situácia, ktorá sa u nás neustále vyhrocovala a zhoršovala, ale túto možnosť otvára opäť. Dve zo štyroch koaličných strán predčasné voľby nechcú, dve sú tejto myšlienke naklonené.

Kroky SaS ich dokonca privolávajú. Prirodzene, opozícia by ich mala najradšej čo najskôr. Napriek tomu, že situácia skutočne nahráva predčasným voľbám, exminister školstva Juraj Draxler si myslí, že predčasné voľby sú u nás v súčasnosti málo pravdepodobné.

Guardian uvažuje: Neodvráti sa Európa od Ukrajiny?
Najväčšie obavy podľa Guardianu vzbudzuje scenár víťazstva Ukrajiny. "Katastrofický úspech" by ohrozil ruský režim a ten by reagoval použitím jadrových zbraní. Marcové ciele Západu Prezentoval ich americký prezident vo Varšave. Jeho slová o tom,... Čítať ďalej
16 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Predčasné voľby by bol pre mnohých koniec v politike

Táto vláda bude podľa Draxlera ešte nejaký čas vnútorne rozožierať Slovensko. „Ak sa nejako nedohodnú teraz, na jeseň budú pokračovať v pokusoch o „lepenie“, aj po „rozpade“ koalície,“ konštatuje exminister a dodáva, že Sulík potrebuje nejaké víťazstvo, pretože pripravovaná nová pravicová strana, ak bude, mu môže zobrať dosť podstatnú časť voličov.

„A tak potrebuje nejaký hmatateľný úspech, prípadne aj eso. Ak by to bol on, komu by sa podarilo vytlačiť z vlády Igora M., u časti voličov by to malo výraznú odozvu. No a Igor M. to vie a vytlačiť sa za žiadnu cenu nechce nechať. Vie, že Kotlebov poslanecký klub mu podporí aj menšinovú vládu (ani nemajú na výber, keďže do nového parlamentu sa už nedostanú),“ myslí si Draxler.

„A „voľní“ odídenci obchodujú na všetky strany a nakoniec možno niektorí skončia v Smere. Ale prečo by to robili hneď, ono im to neutečie. A tak tiež nemajú náladu prispieť k predčasným voľbám,“ prízvukuje exminister, podľa ktorého to v neposlednom rade to platí aj o vládnych poslancoch

Sulík: Toto nie je osobný spor! Igor nie je spôsobilý byť členom vlády
Toto nie je osobný spor! S Igorom Matovičom sa kultivovane vládnuť nedá! Strana SaS takto vysvetľuje na sociálnej sieti svoje rozhodnutie odísť z koalície a aj z vlády. "Napriek našej snahe o kultivované a konštruktívne vyriešenie koaličnej krízy... Čítať ďalej
16 | 08 | 2022 | Diana Zaťková
.

„Bez ohľadu na to, čo lídri hovoria na kamery, tí ľudia nemajú náladu si odhlasovať koniec, pretože pre mnohých by to bol naozaj koniec v politike. A naopak, petíciu za predčasné voľby skoro určite Ústavný súd znovu zostrelí,“ predpovedá Draxler. „Navyše, sú aj ľudia, ktorým sa do volieb nechce jednoducho preto, že tušia aké budú špinavé, s nepríjemnými odhaleniami a ďalšou špinou.

Tak prečo nenechať nejaký čas koalícii nech sa naťahujú medzi sebou oni. Jednoducho, ak to aj nevydrží úplne celý zvyšok volebného obdobia, nejaký čas ešte hej,“ myslí si exminister, podľa ktorého dovtedy je treba všetko pripraviť tak, aby voľbami podľa možností aj naozaj skončilo obdobie chaosu.

„Po voľbách musia do politiky vo veľkej miere prísť noví ľudia, s jasným programom, jasným kreditom. Nie všelijaké zbierky blogerov, expertov na tlačovkové kričanie a podobne,“ konštatuje v závere Juraj Draxler.

Chmelár vidí ako jedinú cestou z tejto krízy predčasné voľby
Vládna kríza spôsobuje, že uhorková sezóna prakticky neexistuje. Vlasne má ju len Zuzana Čaputová, ktorá akoby stratila agendu, zjavne sa nudí a na sociálnej sieti píše o cvičení pilates, záhradke, bicyklovaní, objímaní s detičkami a podobných... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Po voľbách sa podľa neho musí začať riešiť to, k čomu tu dva roky dochádzalo, trestnými stíhaniami. A popri tom pripraviť určitý reštart štátu. „Nemôžeme sa donekonečna trmácať v tak neefektívnej politike, akú sme tu dlho mali,“ končí svoje zamyslenie o predčasných voľbách exminister školstva Juraj Draxler.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik