Horšie to už nebude? Omyl, vážení. Chlieb bude luxusný tovar
16 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Inflácia sa oproti minulému mesiacu zase o čosi zvýšila, a to dvihlo ceny doslova všetkých tovarov a služieb nie len na Slovensku. Topky prinášajú aj medziročné porovnanie cien.

Nezdraželo všetko!

Portál však pripomína, že oproti minulému mesiacu zlacneli o 1,5 percenta pohonné hmoty a tiež sezónne ovocie a zelenina. V júli pritom dosiahla inflácia cez 13 percent. 

Zistenia Štatistického úradu

„Najvýraznejší vplyv na medzimesačnú zmenu mali aj naďalej rastúce ceny niektorých potravín. V júli sa tempo ich rastu spomalilo z júnových 2,4 % na júlových 1,4 %. Rast cien ovplyvnili najmä vyššie ceny olejov a tukov o 3,9 %, chleba a obilnín o 3,3 %, mlieka, syrov, vajec o 1,7 % a mäsa o 1,5 %. Klesli ceny zeleniny o 3,6 % a ovocia o 1,5 %, pri ktorých však treba zobrať do úvahy aj sezónny vplyv,“ konštatuje Štatistický úrad.

Generál Šándor: Nečaká nás žiadna krásna perspektíva
O pár dní to bude pol roka, čo sme svedkami nezmyselného vojnového konfliktu medzi Ruskom a našim bezprostredným susedom - Ukrajinou. Ako vidí jeho pokračovanie generál Šándor a aké sú možnosti Slovenska? S generálom Andorom Šándorom sa zhovárala... Čítať ďalej
16 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Na poplach bijú aj pekári

Milan Lapšanský, predseda Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov vyhlásil, že malí a strední podnikatelia v tomto sektore túto situáciu dlho neunesú. Iný pekár pre tvnoviny.sk odhaduje, že do konca tohto roka svoje podnikanie zavrie do dvadsať percent prevádzok. Obaja sa zhodli na tom, že je načase, aby s tým začalo niečo robiť ministerstvo pôdohospodárstva.

"Ministerstvo pripravilo návrh na zabezpečenie dostatočného množstva energií a ich dodávok do potravinárskeho priemyslu, ktorý aktuálne finalizuje a v krátkom čase bude predložený na rokovanie vlády," povedal Andrej Wallner, hovorca rezortu.

Medziročné porovnanie

„K  rastu cien na medziročnej úrovni prispeli predovšetkým potraviny a nealkoholické nápoje. Potraviny boli drahšie o 19,9 percenta a nealkoholické nápoje o 10,2 percenta. Najviac infláciu ovplyvnili, s prihliadnutím na podiel kupovaných položiek v nákupnom košíku, medziročne vyššie ceny chleba a obilniny o 23,4 percenta, mäsa o 20,1 percenta, ako aj mlieka, syrov a vajec o 21,8 percenta. Súčasne rast cien olejov a tukov prekonal v júli hranicu 50 percent," porovnáva Štatistický úrad, pričom na druhom mieste z hľadiska vplyvu rastu cien bolo zdražovanie v odbore bývanie a energie, čo tvorí až štvrtinový podiel výdavkov domácností. Medziročne sa tu ceny zvýšili o viac, ako 16 percent. 

Kedy toto skončí?

"Inflácia by už mohla atakovať svoj tohtoročný vrchol, hoci nepatrné zrýchlenie počas augusta sa ešte úplne vylúčiť nedá. Zmierňovanie rastu cien však bude len veľmi pozvoľné. Ceny budú stále nahor tlačiť vyššie ceny energií, potravín i ich sekundárne efekty prelievajúce sa do dopytovej inflácie. Inflácia by tak mala zotrvať na úrovni okolo 12 až 13 percent až do konca tohto roka," myslí si Ľubomír Koršňák, analytik UniCreditBank. Upozornil, že desaťpercentný rast cien by mal pokračovať aj v budúcom roku. Ak by však vláda nezastropovala ceny energií, inflácia by pre domácnosti mohla presiahnuť až dvadsaťpercentnú hranicu.

Vlády zmierňujú dopady rastu cien energií. Slovenská vláda rieši seba
Agentúra Bloomberg vydala alarmujúcu správu, že cena za elektrinu sa v Nemecku za posledné dva mesiace zhruba zdvojnásobila. Teraz je dokonca 6x vyššia, ako pred rokom. Na Slovensko túto správu priniesli hnonline.sk Ceny stúpajú, rekordy padajú V... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik