Guardian uvažuje: Neodvráti sa Európa od Ukrajiny?
16 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Najväčšie obavy podľa Guardianu vzbudzuje scenár víťazstva Ukrajiny. "Katastrofický úspech" by ohrozil ruský režim a ten by reagoval použitím jadrových zbraní.

Marcové ciele Západu

Prezentoval ich americký prezident vo Varšave. Jeho slová o tom, že je nutné odraziť ruskú inváziu, obnoviť zvrchovanosť a neskôr víťazstvo demokracie nad "silami temna", neskôr podporila Británia a mnohí ďalší európski lídri, pripomína Guardian. 

„Stojíme pri vás. Rýchly trest je to jediné, čo Rusko prinúti zmeniť kurz,“ povedal americký prezident koncom marca, no jeho prejav bola len akási vata, ktorá mala upokojiť Ukrajincov.

Nastupujú obavy

Nebolo už celkom jasné, ako tieto ciele dosiahnuť, keďže NATO sa k možnosti zapojiť sa do konfliktu postavilo skôr vlažne. A tak sa Guardian pýta, či sa má Ukrajina pripraviť na možnosť, že v zime sa od nej Európa odvráti. Vojna trvá pol roka a vo verejnosti rozhorčenie z invázie nahrádzajú obavy z extrémnych nárastov životných nákladov. 

Generál Šándor: Nečaká nás žiadna krásna perspektíva
O pár dní to bude pol roka, čo sme svedkami nezmyselného vojnového konfliktu medzi Ruskom a našim bezprostredným susedom - Ukrajinou. Ako vidí jeho pokračovanie generál Šándor a aké sú možnosti Slovenska? S generálom Andorom Šándorom sa zhovárala... Čítať ďalej
16 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Johnson a spol sa len potešili

Počiatočné silácke reči však Biden zmiernil a britský premiér Johnson, ku ktorému sa pridal aj Macron či Scholz, sa radi "skryli za americkú sukňu" - Washington prejavuje neochotu vstúpiť do boja. 

"Jednomyseľnosť západných lídrov vzbudzuje podozrenie, že v skutočnosti neveria, že Rusko možno pokoriť," konštatuje The Guardian.

Prímerie?

Tlak na prijatie prímeria, prípadne dočasnej mierovej dohody bude určite stúpať. Takáto dohoda by Európe pomohla v ekonomickej oblasti. V Nemecku dokonca silnie tlak verejnej mienky, aby Ukrajina sporné územia odstúpila Rusku. 

Západ, Ukrajina "utrpia víťazstvo"

Pre The Guardian sa vyjadril aj bývalý britský generál Richard Barrons, ktorý sa obáva, že keby aj Ukrajina zvíťazila, Putin by možno neváhal použiť jadrové zbrane, píše The Guardian.

Horšie to už nebude? Omyl, vážení. Chlieb bude luxusný tovar
Inflácia sa oproti minulému mesiacu zase o čosi zvýšila, a to dvihlo ceny doslova všetkých tovarov a služieb nie len na Slovensku. Topky prinášajú aj medziročné porovnanie cien. Nezdraželo všetko! Portál však pripomína, že oproti minulému mesiacu... Čítať ďalej
16 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik