Toto vás ako pacienta nepoteší - zdravotný systém na Slovensku kolabuje
16 | 08 | 2022 I Eka Balašková

Nevhodné pracovné podmienky pre lekárov a nedostatočná zdravotná starostlivosť. Zdravotníctvo potrebuje správnu cenotvorbu. Vo svojej tlačovej správe na to upozorňuje Úrad pre dozor nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

Čo hovoria analýzy

ÚDZS vykonal analýzu v šiestich štátnych a štyroch súkromných nemocniciach za rok 2020. Výsledky ukázali, že poisťovne štátnym nemocniciam uhrádzajú len 71 percent a 92 percent nákladov súkromných nemocníc. Úhrady v štátnych nemocniciach nepokryjú ani mzdy a spotrebované nákupy. 

Budeme si za starostlivosť priplácať?

V správe o činnosti za minulý rok ÚDZS opisuje, že hospodárnosť v zdravotníctve sa dá zabezpečiť len transparentnou a férovou cenotvorbou poskytnutých zdravotných výkonov podľa diagnóz, a to ich zatriedením do skupín s podobným medicínskym priebehom a ekonomickými nákladmi. Tie pokryjú personálne náklady všetkých zamestnancov podieľajúcich sa na liečbe, režijné náklady a samozrejme primeraný zisk.

"Táto cenotvorba je známa pod skratkou DRG (Diagnosis Related Group). Pre porovnanie, Česká republika používa DRG systém pre ústavnú zdravotnú starostlivosť od roku 2006,“ pripomína úrad v správe.

Pripravuje nás Brusel na hladomor?
Európska komisia schválila už tretí hmyzí druh ako položku na zozname "nových potravín". Cvrčkov podľa nej nebudeme len počúvať za letných nocí, ale aj ... jesť, informuje Pluska. Cestopisy z juhovýchodnej Ázie Kedysi dávno sme o tom, že ľudia... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Po zmenách volajú aj lekári

Lekársky odborový zväz (LOZ) zastrešuje všetkých lekárov na Slovensku. Lekárske odbory roky dôrazne upozorňujú na nedostatočné ohodnotenie lekárov. Dlhodobo podporujú požiadavky na zvyšovanie miezd zdravotníkov. 

Slovenská lekárska komora (SLK) ale pripomína, že len zvýšenie platov u lekárov nie je postačujúce riešenie. SLK sleduje dostupné informácie o rokovaniach LOZ s ministrami financií a zdravotníctva. Rada SLK navrhuje systémové zmeny v celom rezorte.  Pripomína, že nedostatočné sú hlavne výšky platieb za poistencov štátu. Takisto pripomína, že je nutná obnova všetkých štátnych nemocníc a tiež stabilizácia siete všeobecných a špecializovaných lekárov.

Kam sa pozrú, problém

SLK žiada aj komplexnú podporu v čase energetickej krízy. Rovnako považuje za nevyhnutné zmeny vo vzdelávaní medikov vyšších ročníkov a tiež sestier. Nutné je aj zníženie investičného dlhu v zdravotníctve a nevyhneme sa ani nastaveniu reálnych cien za výkony zdravotnej starostlivosti. Tie by mali pokrývať všetky náklady na prevádzku a rozvoj nemocníc a ambulancií.

Tribún Nežnej mení názor: Matovič je hotová katastrofa!
Zdá sa, že Igora Matoviča "zatracujú" aj ľudia, ktorí mu ešte donedávna dôverovali. Herec a bývalý politik Milan Kňažko je toho dôkazom. Pre eReport sa vyjadril až prekvapivo kriticky na adresu koaličných lídrov. Matovičov "fanúšik" Práve Milan... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

„Opakovane sme žiadali o stretnutie s predsedom vlády, zatiaľ bezúspešne,“ uviedla SLK.

"Zahrávanie sa s trpezlivosťou zdravotníckych pracovníkov a odsúvanie komplexných riešení bude mať čoskoro vážne dopady na fungovanie krehkého systému," varujú zdravotníci kompetentných. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik