Kollárove byty: vieme, koľko budú Slovákov stáť
15 | 08 | 2022 I Eka Balašková

Podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina) na tlačovej besede predstavil sumy, ktoré by za nájomné byty meli platiť ľudia v jednotlivých krajoch.

Cena by sa podľa neho mala hýbať medzi 30 až 40 percentami hrubého príjmu domácnosti, píše Pravda.

Lacnejšie, ako hypotéka

„Nájomné bude o 50 percent lacnejšie v štátom podporovanom byte, ako keby si niekto zobral hypotéku,“ vyhlásil minister Holý s tým, že dnes platia ľudia až 60 percent z hrubého príjmu. Výška nájomného sa podľa jeho informácii bude odvíjať aj od priemernej mzdy v danom regióne. Do medzirezortného pripomienkového konania Holý predkladá tzv. cenové mapy a cenové stropy, ktoré by mali ľudia platiť za štátom podporované nájomné byty.

Prvé zmluvy na jeseň

Predseda NR SR predpokladá, že prvé zmluvy na výstavbu nájomných bytov najväčší investori podpisovali už v októbri alebo novembri. Do nájomných bytov bude investovaných až 6 miliárd eur a investícia má priniesť až do 40 tisíc pracovných miest. Potvrdil tiež, že malí developeri by tým veľkým radi predali stavebné pozemky, dokonca aj novopostavené byty.

Tribún Nežnej mení názor: Matovič je hotová katastrofa!
Zdá sa, že Igora Matoviča "zatracujú" aj ľudia, ktorí mu ešte donedávna dôverovali. Herec a bývalý politik Milan Kňažko je toho dôkazom. Pre eReport sa vyjadril až prekvapivo kriticky na adresu koaličných lídrov. Matovičov "fanúšik" Práve Milan... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Koľko ich bude?

„Pripravených projektov je dosť, peňazí je dosť. Záleží od toho, ako rýchlo sa bude stavať a ako rýchlo bude tvrdnúť betón,“ povedal Holý s tým, že v súčasnosti je na pláne 40 tisíc nájomných bytov. Za aký čas sa postavia, však neupresnil.

Kde je najväčší záujem

Minister Krajniak na "svojom" ministerstve zorganizoval prieskum, z ktorého vzišlo, že najväčší záujem o nájomné bývanie je v okresoch Prešov, Spišská Nová Ves, Trenčín, Levice, Kežmarok a Nitra. Radi by bývali v Bratislave, Prešove a Košiciach. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) informoval, že na východe Slovenska je o nájomné bývanie väčší záujem, ako o nájomné bývanie v Bratislave, či na západe Slovenska.

Kto má záujem o nájomné bývanie?

„Ten záujem je úplne po celom Slovensku. Polovica z ľudí, ktorí majú záujem o nájomné bývanie, sú ženatí alebo vydaté, 31 percent je slobodných, 17 percent rozvedených, 2 percentá sú vdovci, alebo vdovy," uviedol Krajniak. Záujem je podľa neho najmä o trojizbové nájomné byty. O štvorizbové byty je najväčší záujem na východnom Slovensku. 

Najnovšie volebné prieskumy hovoria jasne. Kto by zostavoval vládu?
Ak by sa voľby konali v auguste, jasným víťazom by bola podľa agentúry Ipsos strana Petra Pellegriniho. Ako by vyzerali konkrétne výsledky, zverejnil portál startitup.sk. Jasní lídri Ipsos zverejnil informáciu, že začiatom augusta by voľby... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

„Zrejme ľudia alebo rodiny na východnom Slovensku počítajú do budúcnosti s väčším počtom detí, ktoré chcú mať, a preto záujem o štvorizbové nájomné byty je výrazne väčší v porovnaní napríklad s Bratislavou," podotkol minister a upresnil, že v Bratislave je podľa pomeru najväčší záujem o dvojizbové byty..

Do práce maximálne pol hodinová cesta

„Toto je dôležitý faktor pre investorov, s ktorými úrad podpredsedu vlády Štefana Holého hovorí. Najviac citliví na časovú dostupnosť do práce boli ľudia na východnom Slovensku. V Bratislave je to oveľa menej," poznamenal Krajniak. Predpokladá tiež, že ak niekto žije na východe, je pre neho jednoduchšie prestahovať sa do Bratislavy, či Trnavy.

Pripravuje nás Brusel na hladomor?
Európska komisia schválila už tretí hmyzí druh ako položku na zozname "nových potravín". Cvrčkov podľa nej nebudeme len počúvať za letných nocí, ale aj ... jesť, informuje Pluska. Cestopisy z juhovýchodnej Ázie Kedysi dávno sme o tom, že ľudia... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik