Draxler: Naozaj je Slovensko vo všetkom na posledných miestach?
15 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Vôbec nie. Konštatuje to na sociálnej sieti politik a exminister školstva Juraj Draxler. Podľa neho aj napriek tomu, že Slovensko oproti západnej Európe totálne upadá v zdravotníctve, školstve, sociálnych oblastiach, má kajina v skutočnosti veľký potenciál. Len či nám v súčasných obrovských problémoch bude iba potenciál stačiť.

Takáto otázka sa tu v diskusii vynorila pred víkendom: v čom nepatríme na posledné priečky v Európe? V skutočnosti v mnohých veciach sme na tom celkom dobre je presvedčený Draxler.

Bezpečnosť, sociálna súdržnosť, mládež

V prvom rade sme podľa neho bezpečná krajina. "Slovensko má štatistiky kriminality výrazne nižšie ako kopa západoeurópskych krajín. Toto si mimoriadne pochvaľujú aj cudzinci, ktorí sa na Slovensko presťahovali: úplne super, vôbec sa nemusím báť, keď je dieťa mimo domova, ulice sú tu bezpečné. Nie ako doma v Holandsku/Francúzsku/Británii."

Vládne u nás vraj sociálna súdržnosť. "Toto je niečo, čo sa nesmie do budúcna nahlodávať. Ono sa to nezdá, ale stále nie sme zďaleka ako niektoré západoeurópske spoločnosti, kde ľudia žijú dlhodobo oddelene, vo svojich komunitách, podľa toho, do ktorej príjmovej skupiny patria (málo to je v Škandinávii, ale silné napríklad vo Francúzsku či Británii)," približuje politik.

Najnovšie volebné prieskumy hovoria jasne. Kto by zostavoval vládu?
Ak by sa voľby konali v auguste, jasným víťazom by bola podľa agentúry Ipsos strana Petra Pellegriniho. Ako by vyzerali konkrétne výsledky, zverejnil portál startitup.sk. Jasní lídri Ipsos zverejnil informáciu, že začiatom augusta by voľby... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Podľa Draxlera aj napriek niektorým mínusom, vo všeobecnosti ani sociálna politika nie je zďaleka vo všetkom zle nastavená, stále plní úlohu vyrovnávania rozdielov alebo intervencie v ťažkých situáciách relatívne efektívne. 

Za tretie politik prízvukuje, že keby sa s mládežou o niečo viac pracovalo, bolo by to v skutočnosti s budúcnosťou krajiny rýchlo veľmi dobré.

Priemyselné tradície, startupy

Podľa Draxlera máme aj dobré priemyselné tradície. "Je pravda, že politici úplne zbytočne nechali rozbiť rôzne životaschopné štruktúry a veľa vecí sa nechalo na "príchod zahraničného kapitálu". To je negatívna stránka nášho vývoja. Na druhej strane stále sme priemyselne silná krajina. Stále máme moderný oceliarsky gigant na východe, pomerne sofistikovanú strojársku výrobu (napr. v skupine Matador), Slovnaft je veľmi výkonná rafinéria, sú tu rôzne menšie výroby, aj zahraničných vlastníkov, s hi-tech produkciou."

Chmelár naložil súčasným cenzorom. TOTO by si mali prečítať
Nástupom COVID-19, ale najmä začiatkom vojny na Ukrajine sa rozmohla na Slovensku cenzúra nevídaných rozmerov, ktorá sa dá prirovnať iba k tej, ktorá bola u nás za socializmu. Nie, nezatvárali sa síce ľudia do väzenia, ale tí „nepohodlní“ sa... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Tibor Malý

Exminister srší optimizmom do budúcnosti aj z rozvoja startupov, ale aj firiem podnikajúcich v niečom tradičnom, ale s veľkou dravosťou na domácom a zahraničných trhoch.

Ale podobne aj firmy či skupiny, ktoré robia niečo tradičné, od potravinárstva cez stavby po maloobchod, ale robia to veľmi dobre a majú dravé plány.

Celkovo vzdelané obyvateľstvo

To je podľa Draxlera opäť niečo, čo si často uvedomíte až pri konfrontácii s realitou inde (keď zháňate ľudí na projekty). Slovensko má dobrých grafikov, web developerov, tlačiarov, odborníkov na požiarnu techniku, stavebných inžinierov, matematikov na veľmi vysokej úrovni takže nemáte problém zohnať aj kapacity na veľmi špecifické typy modelovania, prakvapivo dobrú základňu rôznych špecialistov na marketing atď. Tých zručností tu naozaj nie je málo.

Dalo by sa hovoriť aj o ďalších veciach. Ale pointa je asi jasná: napriek problémom, a tie sa dominantne týkajú politiky a politkov, toto je krajina s veľmi veľkým potenciálom.

"Problém je naozaj, ešte raz, tá politika," uzavrel exminister.

Pripravte sa! Slovensku hrozia búrky i vlna horúčav
Na Slovensko opäť mieri nepríjemné počasie. Hrozia búrky a čaká nás vlna horúčav. Kedy hrozia? To objasňuje portál imeteo.sk. Naše územie má pred sebou vlnu pomerne nepríjemného počasia, ktoré sa bude niesť v znamení veľmi vysokých teplôt,... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Mnoho jeho čitateľov však s ním nesúhlasí. Za všetkých snáď uvedieme príspevok pána Šebeňa: "Nesúhlasím, keďže Slovensko totálne upadá v zdravotníctve, školstve, sociálnych oblastiach oproti západnej Európe...U nás prakticky neexistuje individuálna sociálna pomoc na mieru danému človeku, ktorý ju potrebuje, čo je na západe úplne bežné. A keďže západ nám prakticky "vysáva" ľudí už takmer tri desaťročia, tak po odchode generácie tzv. Husákových detí do dôchodku, čo sa už pomaly začína diať, tak nás nečaká zlepšenie, keďže mladých je o polovicu menej, ale naopak pri našich platoch ešte výrazne zhoršenie situácie... Ja pracujem v priemysle a vidím, že ako zaostávame v platoch, už ani Rumuni tu nechcú robiť, keďže za posledné 2,3 roky nás predbehli už aj oni v platoch! Čoraz viac sa prepadáme, už sme na úrovni 4 najmenej rozvinutých krajín EU..."

Nuž, je to na zamyslenie.

John McEnroe: Vylúčiť hviezdu Djokoviča z US Open je SPROSTOSŤ!
"Myslím, že je to ´bullshit´," povedal tenisový velikán John McEnroe o príkaze očkovania, ktorý naďalej bráni srbskej tenisovej hviezde Novakovi Djokovičovi hrať v Spojených štátoch. McEnroe trvá na tom, že Djokovič „má plné právo rozhodnúť sa sám... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik