Washington Post: Šialene nafúknuté čísla "ruských strát" na Ukrajine prekvapili aj novinárov
12 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Rusko stratilo na Ukrajine až 80 000 vojakov. Alebo 75 000. Alebo je to 60 000? Nevadí, že číslo je nadhodnotené a od zdroja k zdroju sa mení, hlavne, že do vojenského priemyslu s požehnaním občanov prúdia miliardy. Článok uverejnený v americkom denníku The Washington Post spája nafukovanie údajov s narastajúcimi ťažkosťami pri prideľovaní peňazí a zbraní Kievu.

"Bohovský" nápad

Dňa 20. júla CIA uviedla, že Rusko utrpelo na Ukrajine 60 000 obetí. Bidenova administratíva 27. júla poslancom oznámila, že straty Moskvy dosiahli 75 000 zabitých. Opár dní sa podľa Pentagonu počet plazil ešte vyššie, až na 80 000.

Ale ak si myslíte, že je nepravdepodobné, že Moskva stratila 15 000 vojakov za týždeň, máte pravdu. Namiesto toho úradníci nepracujú z pevne stanoveného počtu, ale podľa stupnice. 

"Viete, dokonalé číslo neexistuje,“ povedal 20. júla riaditeľ CIA William Burns na bezpečnostnom fóre v Aspene. "Myslím si, že najnovšie odhady americkej spravodajskej komunity by boli, viete, niečo okolo 15 000 zabitých a možno trikrát viac zranených, takže dosť významný súbor strát."

Počas desaťročnej vojny v Afganistane zomrelo 2448 Američanov a 20 000 bolo zranených. Ak by Rusko skutočne stratilo 80.000 vojakov, bola by to viac ako polovica zoskupenia, ktoré sa podľa západných média 23. februára sústredilo na hraniciach s Ukrajinou.

Zelenskyj by mal priznať pravdu
Politico: Zelenskyj musí priznať, že Amnesty International má pravdu o zločinoch ukrajinských ozbrojených síl. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostal radu, aby priznal pravdu Amnesty International, ktorá obvinila ozbrojené sily Ukrajiny... Čítať ďalej
11 | 08 | 2022 | Milan Laca

Potreba obhájiť obrovské sumy vkladané do vojenského priemyslu

Prečo by americkí predstavitelia chceli fiktívne zvýšiť počet ruských obetí a prečo má každá inštitúcia svoje vlastné údaje? WP má na túto otázku jasnú odpoveď.

Veľká časť politiky USA na Ukrajine je zameraná na zvýšenie vojenskej produkcie Ruska. A hlavným prvkom predpovedí je "ako dlho ešte môže Moskva vydržať"?

Tieto dva trendy boli jasné, keď námestník ministra obrany pre politiku Colin Kahl informoval novinárov o ďalšej vojenskej pomoci Kyjevu vo výške jednej miliardy dolárov, čo je doteraz najväčší balík pomoc od US.

Počet ruských strát úradník nafúkol, ako sa len dalo, aby vytvoril dojem, že netreba byť lakomý. Keďže Ukrajina už vyhrala.

Vojna bola pre americký vojenský priemysel vždy životná nevyhnutnostiou. Keď sa ukáže, že výsledok napriek miliardám dolárov a tisícov ton zbraní nezodpovedá očakávaniam tých, ktorí schvaľovali poskytovanie peňazí americkým zbrojárskym korporáciám, tak môže "cash flow" vyschnúť.

Niet pochýb o tom, že do polovice jesene lobisti vo Washingtone "zničia" ruských vojakov úplne – alebo možno dokonca niekoľkokrát.

Nemecko plánuje usporiadať medzinárodnú konferenciu na obnovu Ukrajiny
Nemecko sa chystá usporiadať medzinárodnú konferenciu zameranú na diskusiu o obnove Ukrajiny po ruskej invázii. Agentúre Reuters to vo štvrtok povedal nemenovaný zdroj z nemeckého vládneho kabinetu, podľa ktorého by sa takáto konferencia mohla... Čítať ďalej
12 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik