Dominik Dán - ústredná postava reálnej kauzy? Hrozí až 15-ročné väzenie!
14 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Prišiel za Kaliňáka, nechal si ho aj Lipšic. V kauze okolo spisovateľa Dominika Dána vyčíslili škodu na 240-tisíc eur a v prípade jeho pôsobenia na tlačovom odbore hrozí možnému páchateľovi trest až vo výške 15 rokov. Kto je zodpovedný?

Populárny autor detektívok píšuci pod pseudonymom Dominik Dán čerpal priamo z prostredia slovenskej polície. Sám sa totiž zaoberal vyšetrovaním zločinov.

Od svojej prvotiny, ktorá vyšla v roku 2005, napísal desiatky príbehov, v ktorých sa aspoň v náznakoch kriticky dotkol aj pomerov na najvyšších miestach v rezorte vnútra, píšu Hospodárske Noviny.

Ústredná postava reálnej kauzy

Tie, ktoré na ministerstve nastali po výmene vlády v roku 2020, sa pritom priamo podpísali pod to, že sám Dán sa stal ústrednou postavou skutočnej kauzy.

V nej, podľa zistení HN, hrozí možnému páchateľovi až 15-ročné väzenie, keďže štátu mal svojím konaním spôsobiť škodu veľkého rozsahu.

Absurdné: Obvinení vyšetrovatelia z NAKA chcú umlčať ďalšieho sudcu!
Absolútne nedôvodné! Takto označil sudca snahu obvinených vyšetrovateľov dostať ho pred disciplinárku. Jedného sudcu NAKA už vyšetruje pre podozrenie z ohýbania práva a druhý sa im nepáči iba preto, že o tom písal. Ten považuje ich podanie za snahu... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Ide o prípad, na ktorý v lete 2020 upozornil rezort vnútra na čele s Romanom Mikulcom. Pri hľadaní možných úsporných opatrení totiž kompetentní narazili na to, že na tlačovom odbore mali pracovať dvaja ľudia, ktorí vôbec nechodili do práce.

Jeden z nich si údajne vyše desať rokov chodil len po výplatnú pásku. Vysvitlo, že ním bol práve spisovateľ Dominik Dán, ktorého do organizačnej zložky spadajúcej priamo pod kanceláriu ministra vnútra zaradil ešte bývalý rezortný šéf Robert Kaliňák.

Civilný - necivilný poradca ministra Kaliňáka

„Bolo všeobecne známe, že ku koncu našej prvej vlády som mal dlhší rozhovor s Dominikom Dánom s tým, že by som rád využil jeho dlhoročné skúsenosti ako kriminalistu na to, aby som sa s ním mohol radiť o dôležitých veciach. Napokon som ho presvedčil, by prišiel pracovať priamo do mojej kancelárie ministra,“ povedal nedávno R. Kaliňák. 

To oni fakt idú urážať Slovákov?
"Viete, čo je najvtipnejšie? Rozoberali ma všetky telky, ale ani jedna nemala odvahu ma pozvať do televízie, aby ma priamo konfrontovali - novodobí hrdinovia, prosím, natočte o nich pokračovanie Braveheartu!" Zdá sa, že Ľuboš Blaha sa na sociálnej... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Dán teda pôsobil ako jeho poradca, čo je však civilné zamestnanie. „Keby Dán vystúpil z Policajného zboru, musel by ísť do civilnej tabuľky. V takom prípade by poberal výsluhový dôchodok aj plat poradcu a proti tomu sa ohradil a povedal, že radšej bude na policajnej tabuľke, aby nezvyšoval náklady,“ dôvodil exminister zaradenie Dána na tlačový odbor.

Aj za Lipšica

Z doterajšieho vyšetrovania kauzy vyplýva, že kriminalista a spisovateľ v jednej osobe pôsobil na tlačovom odbore nepretržite od 1. februára 2010 do 30. júna 2020.

Znamená to, že aj v období, keď ministerstvo viedol súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, ktorý sa mal s Dánom niekoľkokrát aj stretnúť. 

Obzvlášť závažný zločin

Vyšetrovateľ kauzy týkajúcej sa pôsobenia Dominika Dána na tlačovom odbore začal vlani v októbri v tejto veci trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Krúpa prerazil akékoľvek mysliteľné dno
Historik a politológ Eduard Chmelár na svojom profile na sociálnej sieti vyjadril k arogantnému a správaniu propagátora obrannej dohody s USA poslanca NRSR Juraja Krúpu (OĽaNO) v nedeľnej relácii RTVS O päť minút dvanásť. Jeho správanie však... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Ján Papuga

„Dopustiť sa ho mali zodpovedné osoby v pozícii zamestnanca Ministerstva vnútra SR zodpovedné za kontrolu služobnej činnosti,“ vysvetlil HN hovorca krajskej polície v Bratislave Michal Szeiff. 

Okruh zodpovedných osôb, ktoré mali kontrolovať služobnú činnosť Dominika Dána, vyšetrovateľ zatiaľ nekonkretizoval. Spresnil však škodu, akú mohli štátu svojím konaním spôsobiť.

Škoda veľkého rozsahu

Tú vyrátal na najmenej 240-tisíc eur, čo by znamenalo, že Dominik Dán počas pôsobenia na tlačovom odbore poberal priemerne dvetisíc eur mesačne. Keďže podľa vyšetrovateľa tým bola spáchaná škoda veľkého rozsahu, zatiaľ neznámemu páchateľovi hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody vo výške 10 až 15 rokov.

Takto sa nesprávajú prasatá, ale arogantní hlupáci
"Prečo médiá mlčia o konflikte, ktorý sa udial v zákulisí pred politickou diskusiou na stv – o 5 minút 12? Na koho podnet sú ticho? Alebo musia byť ticho?" Pýta sa Branislav Becík v statuse na sociálnej sieti. Pán Becík, Hlavný denník nemlčí,... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected].

Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.