Blázni v parlamente opäť úradujú – načo chrániť, všetko zbúrajme
14 | 02 | 2022 I Rasťo Ekkert

„Pamiatkari volajú o pomoc, ale vláda ich ignoruje. Podľa nového zákona sa majú z pamiatkových úradov stať stavebné. Spojili sme sa v ich mene, aby sme ich podporili – ochrancovia kultúrneho dedičstva, správcovia hradov, vlastníci a správcovia pamiatok, mestá a obce, archeologičky, architektky, akademičky a ďalšia odborná verejnosť.“ Píše na sociálnej sieti známe občianske združenie Čierne diery.

Zhasneme svetlo, alebo vyvesíme čiernu vlajku

 „Ako gesto podpory v utorok 15. februára o 19:00 zhasneme svetlo alebo vyvesíme čiernu vlajku na ikonických pamiatkach, klenotoch na Zozname svetového dedičstva UNESCO a mnohých ďalších stavbách po celom Slovensku.“

Pridajte sa k nám

„Ak máte vo vašom okolí pamiatku ktorá si to zaslúži, pripíšte ju na náš zoznam a pridajte sa k nám.

BANSKÁ ŠTIAVNICA – Kalvária (UNESCO)

BANSKÁ ŠTIAVNICA – Nový zámok (UNESCO)

BARDEJOV – Historická mestská radnica (UNESCO)

SPIŠSKÝ HRAD (UNESCO)

BRATISLAVA – Hrad Devín

BRATISLAVA – Michalská veža

BRATISLAVA – Mirbachov palác

BRATISLAVA – Pálffyho palác

BRATISLAVA – Radničná veža

BRATISLAVA – Rómerov dom

BRATISLAVA – Slavín

BUDATÍNSKY HRAD

HRAD BECKOV

HRAD REVIŠTE

HRAD STREČNO

HRAD UHROVEC

KAŠTIEĽ STRÁŽKY

KATARÍNKA – Kláštor svätej Kataríny

KOŠICE – Dóm svätej Alžbety

KOŠICE – Historická mestská radnica

ORAVSKÝ HRAD

RUŽOMBEROK – Liptovské múzeum

RUŽOMBEROK – Galéria Ľudovíta Fullu

ZVOLENSKÝ ZÁMOK

… a ďalší sa pridávajú (aktualizované 11:30)

Blázni v parlamente opäť úradujú

„Je to symbolický krok k tomu, čo nás čaká, ak parlament schváli nový návrh zákona o výstavbe. Pamiatky nám zmiznú z dohľadu na jeden večer – ale čo ich čaká po prijatí nového zákona? Systém ochrany pamiatok na Slovensku v súčasnosti nie je dokonalý. Ale transformácia na stavebné úrady, plánovaná rýchlo a bez legislatívneho, organizačného a finančného zabezpečenia bude znamenať paralýzu odbornej práce pamiatkarov a ohrozenie pamiatok,“ píšu Černe diery.

Načo chrániť – všetko zbúrame

„Pripomienky odbornej verejnosti a pamiatkarov dosiaľ neboli akceptované. Otvorený list riaditeľov krajských pamiatkových úradov poslancom Národnej rady SR musel byť stiahnutý z webovej stránky Pamiatkového úradu SR.

Zopakujme si, o čo ide v novom stavebnom zákone. Nový systém zahltí odborníkov novou stavebnou byrokraciou a keď nebudú mať námietky voči stavebným zámerom v krátkej lehote, bude to znamenať automatický súhlas s búraním alebo stavaním. Byrokratická záťaž úradu sa zvýši viac ako dvojnásobne. Po novom majú pamiatkari stavby aj kolaudovať, aj viesť stavebné konanie, a teda kontrolovať, či má stavba dosť parkovacích miest alebo správnu výšku zábradlia. Po správnosti by sa však práca pamiatkarov mala prioritne sústrediť na ochranu kultúrneho dedičstva a jeho hodnôt. Hrozí, že mnohí zo svojej profesie radšej odídu.“

Pochováme naše dedičstvo

Pamiatková starostlivosť na Slovensku dosiahla vek 70 rokov a zároveň si pripomíname aj 30. výročie zápisu našich prvých lokalít do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Hrozí však, že nový stavebný zákon pamiatkovú starostlivosť pochová a s ňou aj naše kultúrne dedičstvo.

Obloha sa zatvára. Poisťovne sa pripravujú stiahnuť záruky na lety nad Ukrajinou. Čo to znamená?
Téma „Putinovej invázie“ by mohla v najbližších dňoch tvrdo zasiahnuť ukrajinský letecký trh. Letecká spoločnosť KLM zastavuje lety na Ukrajinu . A zdá sa, že toto je len prvý krok, píše strana.news. Veľké medzinárodné poisťovne sa chystajú... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.

Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.