V Poľsku zlyháva systém kontroly potravín! Tvrdí to poslankyňa za stranu Sloboda a Solidarita Jarmila Halgašová. Odvoláva sa pritom na vyjadrenie Najvyššieho kontrolného úradu v Poľsku. Pred poľskými potravinami varoval aj minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.
Na Slovensko dovážame z Poľska mäso a mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky, ale aj zeleninu a ovocie. No najčastejšie sú to potraviny, ktoré vykazujú nejaké pochybenia alebo sú nebezpečné. Najviac nevyhovuje našim normám kvality hydinové mäso, píše portál topky.sk.
Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) preto vyzýva, aby ľudia zvážili nakupovanie v Poľsku. Kvôli správe Najvyššieho kontrolného úradu Poľskej republiky zasadal aj mimoriadny Výbor Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Poľský úrad totiž skonštatoval, že poľské potraviny sú najnebezpečnejšie v rámci celej EÚ.
Vlčan upozornil, že závery poľského úradu ohľadom kontroly potravín vyrábaných v Poľsku sú mimoriadne závažné. "Závery potvrdzujú, že v prípade Poľska zrejme ide o systémový problém. Ide o kontrolu rozloženú medzi tri autority, a preto aj štatistiky, ktoré máme, potvrdzujú, že z Poľska prichádzajú najčastejšie potraviny, ktoré vykazujú nejaké pochybenia alebo sú nebezpečné," vyhlásil minister.
"Samozrejme, to, čo je v našej kompetencii, urobíme. Zvýšime intenzitu kontrol potravín dovážaných z Poľska. Nemôžeme robiť kontroly na hraniciach, lebo to by bolo v rozpore s európskym právom, išlo by o obmedzovanie voľného pohybu tovaru. Zvýšime ale kontrolu dovážaných potravín v prihraničných oblastiach," uviedol Vlčan.
Podľa Halgašovej výsledky veterinárnych kontrol hydinového mäsa z Poľska často dokazujú porušenie mikrobiologických noriem. Zdôrazňuje, že to vyplýva z vyšetrovania poľských kontrolórov.
„Najvyšší kontrolný úrad skonštatoval, že poľské potraviny sú najnebezpečnejšie v rámci celej Európskej únie. Slovenska sa to dotýka, lebo Poľsko je druhý najväčší dodávateľ potravín do Slovenska,“ povedala Halgašová.
Veterinárni inšpektori pri kontrolách naozaj našli aj mäso, ktoré nespĺňalo hygienické parametre. „Hygiena výroby a spracovanie potravín, možno aj transportu, pretože sa tam potvrdzovala bakteriálna kontaminácia, hlavne salmonela, kampylobakter a listéria,“ pomenoval problémy ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.
Minister v tejto záležitosti kontaktoval ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) a bude kontaktovať aj ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). "Vyčleníme dodatočné personálne a finančné zdroje na to, aby sme vykonávali osemnásobne viac kontrol v budúcnosti, ako ich vykonávame teraz."
Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.
Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.
Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.
Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.
Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.
Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.