Podivuhodne rozmazaná pamäť ministra vnútra - bol alebo nebol u Lipšica?
10 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Denník HD medzi prvými médiami zverejnil Uznesenie Generálneho prokurátora v kauze "Čurillovci". (Nájdete ho na našich stránkach v sekcii Slovensko pod titulkom  "Ku kauze Čurillovcov máme k dispozícii aj rozsiahly dokument") . Neboli sme to však my, kto vytiahol z tohto uznesenia jednu veľkú záhadu.

Navštívil/navštevuje v tejto veci/v iných veciach minister vnútra špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? My sa pýtame. A taktiež sa pýtame, kto, koho, akými prostriedkami úkoluje v činnosti zvanej "čistenie"? Je bežné, aby napríklad v nejakej trestnej veci, živej trestnej veci, navštívil či navštevoval minister vnútra špeciálneho prokurátora?

Hľadaním odpovedí sa zjavne nezaoberáme len my. Dennikn.sk v článku pod titulkom "Generálna prokuratúra: Čurilla a spol. vyšetrovali inšpekciu, lebo sa sami báli zadržania" v perexe doslova píše: "Generálna prokuratúra v rozhodnutí spomína aj stretnutie prokurátorov Lipšica a Kysela s ministrom vnútra. Žiadne však nebolo, tvrdí špeciálny prokurátor. Hovorí, že na generálnej prokuratúre o tom vedia od augusta minulého roka."

Biedna pamäť ministra

Ten istý web dennikn.sk na inom mieste - v rubrike minúty dňa informuje: "Aj minister vnútra Roman Mikulec odmieta, že by sa vlani 19. júla stretol s prokurátormi Danielom Lipšicom a Petrom Kyselom. „Uvedené stretnutie sa neuskutočnilo,“ reagoval na informácie z uznesenia generálnej prokuratúry o sťažnostiach vyšetrovateľov NAKA." (ide o kompletnú citáciu informácie dennikan.sk z rubriky Minúty dňa. Je doplnená aj o nasledujúce vyjadrenie: "V uznesení sa spomína aj to, že minister bol 16. júla na Úrade špeciálnej prokuratúry. Či to tak bolo, si už nepamätá. „Minister vnútra vzhľadom na jeho každodennú pracovnú vyťaženosť a dynamický, často operatívne sa meniaci program s odstupom času nevie uviesť, kde bol v uvedenom termíne,“ reagoval jeho tlačový odbor." (Opäť citácia webu dennikn.sk.)

Deje sa tu niečo mimo rámec zákona?

"Generálna prokuratúra vo svojom verdikte o sťažnosti obvinených vyšetrovateľov kritizuje ministra vnútra Romana Mikulca a bývalého šéfa polície Petra Kovaříka, že nemali byť informovaní o tzv. živých prípadoch. A už vôbec nemali právo zasahovať do prebiehajúceho vyšetrovania, tvrdí prokuratúra." Informujú zas aktuality.sk.

Mali mať prístup k čomusi, k čomu zo zákona prístup nemajú mať

Uznesenie GP nás vedie k odposluchom a tu je kameň úrazu: "V odposluchoch sa spomína aj minister vnútra Roman Mikulec a vtedajší šéf polície Peter Kovařík. Prokurátorka Generálnej prokuratúry tvrdí, že v tomto prípade mali prístup k veciam, na ktoré nie sú oprávnení a zasahovali do policajnej práce." Píšu aktuality.sk a prokurátorku citujú:

„Považujem za potrebné reagovať a odmietnuť z predmetných dôkazov nasvedčujúce konanie ministra vnútra SR a vtedajšieho prezidenta PZ, ktorí z titulu svojich funkcií nemali byť vôbec informovaní o prebiehajúcich (živých) trestných konaniach a už vôbec neboli oprávnení zasahovať akýmkoľvek spôsobom do prebiehajúceho vyšetrovania, vyjadrovať sa k diskreditácii, zadržaniu, zastaveniu príslušníkov ÚIS realizujúcich vyšetrovanie, konzultovať a schvaľovať postup príslušníkov NAKA PPZ pri akcii zameranej proti členom vyšetrovacieho tímu Oblúk za účelom zmarenia ich vyšetrovania tak, ako to vyplýva zo zabezpečených zvukových záznamov,” zdôraznila podľa aktualít.sk prokurátorka

Ku kauze Čurillovcov máme k dispozícii aj rozsiahly dokument
"V rámci diania na Slovensku popri dohode DCA nesmieme zabudnúť aj na iné témy." (Píšeme v článku autora Jána Papugu, vydaného pred niekoľkými minútami.) "Na jednu z nich upozornil na svojom profile na sociálnej sieti Matúš Šutaj Eštok (Hlas - SD).... Čítať ďalej
09 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

__________________________

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.

Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.

.