Poľsko je siedmym najväčším exportérom potravín v Európe, ale má najnebezpečnejšie potraviny v celej Európskej únii.
Informáciu, ktorú priniesla v repotáži RTVS potvrdil aj tamojší Najvyšší kontrolný úrad. Vyplýva z nej nielen to, že najčastejšie zisteným problémom je prítomnosť baktérií salmonely a listérie, ale aj iné!
Poliaci sa sťažujú tiež. Nielen na vysoké ceny mäsa a mäsových výrobkov, ale aj na zlú kvalitu. Najvyšší kontrolný úrad podľa RTVS potvrdil aj to, že v krajine prakticky nikto nedohliada na porážku, veterinárov je nedostatok a často ich nahrádzajú ľudia s iným vzdelaním.
Ďalším veľkým problémom je nadmerné používanie antibiotík. Potvrdil to aj hovorca Najvyššieho kontrolného úradu Lukáš Pawelski.„Poľsku patrí popredné miesto v Európskej únii v používaní najsilnejších antibiotík v chove zvierat. Používame ich dvakrát viac, ako pri liečbe ľudí,“ uviedol Pawelski podľa RTVS.
"Antibiotiká sa spolu s mäsom dodávajú do ľudského tela a podľa odborníkov tak ničia imunitu," informuje RTVS. A podľa riaditeľa slovenskej Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša by mal Brusel použiť mechanizmy, ktoré má, na kontrolu.
V EÚ sa podľa Bireša na trh nesmie dostať žiadne rizikové mäso či potraviny, ktoré ohrozujú zdravie ľudí.
Ozývajú sa aj poľskí aktivisti, ktorí podľa RTVS tvrdia, že spôsob kontroly je zlý. "90% z nich totiž úrady vopred avizujú, bitúnky či mäsospracovateľské firmy sa na ne môžu pripraviť a nedostatky tak kontrolóri nezistia," informuje RTVS.
https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/17/male-americke-vytriezvenie
Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.