Denne niekoľkokrát otvoríme chladničku a siahame po množstve potravín. V obchode vyberáme čo najkrajšiu zeleninu, kvalitnejšie mäso či zdravšiu soľ.
Mnohé z tých "samozrejmých" potravín nám však môžu pomôcť pri budovaní imunity. Viete, ktoré sú to?
Jej účinky na tráviacu sústavu poznáme asi všetci. A poznali ich aj starí Gréci či Rimania. "Mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú v kapuste, podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách, a tie uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a využitie vitamínov skupiny B," potvrdzuje aj Z. Klinčáková z bratislavského RÚVZ. "Už 200 gramov pokryje množstvo všetkých bioaktívnych látok prospešných pre naše zdravie. Je bohatá najmä na betakarotén a vitamín C, minerálne látky ako draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík. Obsahuje tiež kyselinu listovú, vitamín B9 a vlákninu," doplnila. Okrem iného napomáha hojeniu rán, zlepšuje zrážanlivosť krvi a znižuje hladinu cukru v krvi.
Sama si pamätám, že keď som bola dieťa a prepadla nás nejaká viróza pri ktorej sme nemali na nič chuť, mama nám uvarila silný bujón. Podávala ho horúci a para z neho ešte pred chuťovým zážitkom uvoľnila zapchaté dutiny. Keď v ňom vyvaríte mrkvu, cibuľu, petržlen, či kvaku "nabijete" ju aj množstvom výživných látok.
Jeho účinky už v polovici 19. storočia oficiálne potvrdil L. Pasteur. Cesnak lieči doslova všetko - je protizápalový, pozitívny vplyv pocítite pri artritíde, depresii či dne. Storočia slúži, ako pomoc pri rôznych chorobách a môže prispievať k zníženiu krvného tlaku, bojovať proti infekciám alebo dokonca rakovine.
znižujú cholesterol, majú pozitívny účinok na vysoký krvný tlak a pôsobia protizápalovo. Sú dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín, horčíka, medi, železa, vitamínu E a B. Obsahujú však aj vlákninu a antioxidanty a sú skvelou prevenciou voči kardiovaskulárnym chorobám a zápalom. Orechy však kupujte nepražené a nesolené. Vlašské či lieskové sa dajú nazbierať aj v lese či vo vlastnej záhrade.
Hoci ju k nám doniesli rumunskí valasi, na Slovensku sa, aj vďaka v minulosti rozšírenému chovu oviec, rozšírila. Je zásobárňou vápnika a laktobacilov, ktoré pomáhajú črevnej mikroflóre. Bryndza sa dá zohnať po celý rok, kontrolujte si však jej zloženie. Kravské mlieko, ktorým sa občas nahrádza to ovčie, nemá také účinky.
Verili by ste, že práve táto potravina bola na ôsmom mieste rebríčka stovky najzdravších potravín sveta za rok 2018? Podľa BBC ide o vynikajúci zdroj vitamínov skupiny B a minerálov.
Pre vaše telo je jednou z top potravín. Štúdia z roku 2008 zistila, že parenie je jediná metóda varenia, ktorá sa úplne zachovala a dokonca zvýšila zložky brokolice, ktoré bojujú proti rakovine. Pridanie korenistých potravín k brokolici zvyšuje jej schopnosť bojovať s rakovinou.
Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.