Dva roky nebojujeme len s pandémiou, ale aj s ochotou kompetentných pomôcť najviac diskriminovanému sektoru! Upozorňujú na to podnikatelia v hotelierstve a gastrosektore. K iniciatíve svojich kolegov z Tatier a Liptovského Mikuláša sa pripája aj Horehronie.
Na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici to uviedol zástupca hotelierov banskobystrického regiónu a riaditeľ hotela Partizán Michal Kič. Uviedol, že hotelierstvo a gastronómia sú najviac postihnuté pandémiou a hlavne jej opatreniami.
Podnikatelia v týchto oblastiach sa pripájajú k piatim podmienkam smerovaným na vládu, ktoré požadujú akceptovať do štvrtka 16. decembra, informuje portál cas.sk.
„Dva roky nebojujeme len s pandémiou, ale aj s ochotou kompetentných pomôcť najviac diskriminovanému sektoru," upozorňuje prezident Aliancie slovenskej gastronómie Viliam Pavlovský. "Naozaj ten hrniec trpezlivosti už pretiekol, mnohí podnikatelia už minuli všetky svoje rezervy a sú výrazným spôsobom zadlžení,“ popísal situáciu.
Pavlovský je presvedčený, že v súčasnosti je posledná možnosť zachrániť sektor a zamestnancov v ňom.
Prezident aliancie predstavil päť kľúčových podmienok, ktorými sú otvorenie prevádzok od 18. decembra v režime OP, teda pre očkovaných a po prekonaní ochorenia, navýšenie podpory na 20 % z poklesu tržieb, obnovenie schémy prvej pomoci plus plus, ako to bolo na konci druhej vlny pandémie, vyrokovaná 10 % DPH pre gastrosegment od 1. apríla budúceho roka a pre budúcnosť jasné pravidlá bez diskriminácie gastrosektora.
„Pripájame sa k hotelierom, penziónom a gastro prevádzkam vo Vysokých Tatrách, v Liptove, v Žiline, ale aj v iných častiach Slovenska a dávame vláde jasné požiadavky, ktoré musia byť akceptované do 16. decembra," dodal prezident .
"Inak budeme postupovať ďalšie spoločné kroky na to, aby sme docielili záchranu gastra,“ uviedol Pavlovský a doplnil, že v prípade neakceptovania podmienok zvažujú aj otvorenie prevádzok napriek zákazu.
„Odvetvie hotelierstva a gastronómie je žalostne nízko vykompenzované, lebo 10 % z rozdielu tržieb je jedno z najnižších v Európskej únii. Reálne to nepokryje ani 30 % fixných nákladov hotelových zariadení a gastra,“ objasnil.
Zároveň upozornil, že zamestnanci, za ktorých poctivo platili zdravotné a sociálne poistenie, sú ponechaní na pleciach podnikateľov cestovného ruchu.
„Pomoc neprichádza tak rýchlo, ako vláda zatvára prevádzky hlavne v gastronómii. Preto čakáme, že pokiaľ sa bude zatvárať, tak rovnako rýchle a promptne sa bude reagovať aj v rámci pomoci,“ doplnila členka prezídia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Veronika Šiklová.
K iniciatíve sa pripojil a podporuje požadovaných päť opatrení aj Cech hostinských, ktorý zastupuje gastroprevádzky v krajskom meste.
Tlačové konferencie s názvom Pohreb cestovného ruchu odštartovali minulý týždeň vo Vysokých Tatrách a postupne prepájajú celú slovenskú gastroscénu. Tá chce vláde takýmto spôsobom odkomunikovať podmienky nevyhnutné pre prežitie a zachovanie gastrosegmentu a celého cestovného ruchu na Slovensku.
Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.