Štát opäť zlyhal: Z antigénových testov je podpultový tovar
29 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Od dnes platí nové opatrenie! Firmy už majú povinnosť testovať neočkovaných pracovníkov. Najväčší problém však je, že zamestnávatelia sa nevedia dostať k certifikovaným testom.

Do platnosti vstupuje opatrenie, ktoré ukladá firmám povinnosť testovať neočkovaných pracovníkov. My rozhodneme a prikážeme, vy zariadite a splníte, inak bude zle! Aj takto sa dá v skratke charakterizovať správanie štátu, ktorý ani po takmer dvoch rokoch trvania koronakrízy nedokáže prijímať dôležité opatrenia systematicky a predvídateľne, píšu Hospodárske Noviny.

Všetko na poslednú chvíľu

Hoci o povinnosti testovania zamestnancov sa hovorí už niekoľko týždňov, firmy ani pár hodín pred jeho spustením nepoznali presné a jasné pravidlá.

„Zamestnávatelia sa všetky dôležité usmernenia dozvedajú na poslednú chvíľu, čo je absolútne neprijateľné. Času na prípravu je zúfalo málo a naplánovať testovanie napríklad vo veľkom podniku nie je logisticky jednoduché a vyžaduje si dôkladnú prípravu,“ upozorňuje hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Miriam Filová.

Pred víkendom sa firmy navyše nedokázali dostať ani k antigénovým testom, ktoré chýbali v lekárňach. Zamestnávatelia si ich pritom musia zadovážiť vo vlastnej réžii v dostatočnom množstve. „Najväčší problém je zabezpečenie testov, ktoré vo väčšine nie sú dostupné,“ konštatoval Tibor Gregor zo združenia Klub 500.

Veronika Remišová opäť na hanbu sveta! Môže TOTO myslieť vážne?!
Relácia Na telo, televízie Markíza, ktorú moderuje skúsenú moderátor Michal Kovačič je zdá sa pre Veroniku Remišovú (Za ľudí) kameňom úrazu. Obhajovala daňovú reformu Igora Matoviča (OĽaNO), ale nie prvýkrát nevedela opovedať na otázku, akú máme na... Čítať ďalej
29 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

„Nie, aktuálne testy ako zamestnávateľ, teda vo vyššom počte, jednoducho nekúpite,“ opisuje aktuálnu situáciu prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.  K testom sa nedá dostať ani cez distribučné spoločnosti, ktoré pre nedostatok času nedokázali tovar naskladniť.

Sulíkov manuál

Uvedené vyjadrenia prišli v čase, keď ministerstvo hospodárstva ešte len sľubovalo zverejniť manuál, ktorý mal usmerniť zamestnávateľov pri zavádzaní opatrenia do praxe. Dokument napokon oficiálne sprístupnili až v piatok popoludní.

Cez sociálnu sieť ho odprezentoval aj samotný šéf rezortu Richard Sulík. „Dnes sme vydali manuál na testovanie. Je to v podstate návod pre zamestnávateľov, ako majú testovať svojich zamestnancov. Pointa je v tom, že každý zamestnávateľ má povinnosť pustiť na pracovisko iba tých, ktorí sú očkovaní, prekonaní, testovaní. A testovaní znamená, že budú mať maximálne sedem dní starý test. A ten budú robiť zamestnávatelia,“ vysvetlil minister.

Podľa jeho slov to týmto spôsobom bude fungovať do konca roka, čo znamená, že preverovanie musia zamestnávatelia zabezpečiť dokopy päťkrát. „Čiže o toto ide a dúfam, že to všetko hladko klapne,“ prihováral sa verejnosti Sulík, ktorý tiež prezradil, že ak by náhodou niekto netušili, kde získajú zamestnanci testy, tak je to v lekárňach.

Mesík: Ľudia zomierajú preto, že nedostávajú včasnú správnu ambulantnú pomoc
Normálne zmýšľajúcemu človeku sa až zdá, že žije na inej planéte. Tak buď nás naši politici, ich „odborníci“ a viaceré mainstreamové médiá klamú, alebo majú skutočne „zlé“ informácie. Čísla, ktoré ponúka doktor Juraj Mesík sú totiž úplne iné. V... Čítať ďalej
28 | 11 | 2021 | Jozef Uhlarik

Testy - nedostatkový tovar

Sukeľ v tejto súvislosti priznáva, že vzniknutej situácii nie celkom rozumie. Kompetentných totiž už v júni žiadali o diskusiu na túto tému.

„Vyzývali sme ich, aby sme sa s dostatočným časovým predstihom bavili o tom, že zrejme príde tretia vlna, že tu máme vyše dvetisíc lekární, ktoré sa dajú efektívne využiť, len to všetko treba naplánovať, načasovať, aby to bolo pripravené ideálne nie v piatok poobede s tým, že v pondelok to začína platiť. A stalo sa presne to, čoho sme sa obávali. V piatok poobede sme nič nevedeli,“ konštatoval Sukeľ.

Veľká kritika štátu

Profesijné organizácie postup štátu kritizujú. Za najväčší problém považujú, že opatrenia sa opäť schvaľujú na poslednú chvíľu bez toho, aby mali zamestnávatelia dostatočný čas na prípravu. Reč pritom nie je len o testovaní, ale aj o predchádzajúcich rozhodnutiach.

„Vláda oznámila opatrenia v stredu večer o 17. hodine, o 22. hodine bola k dispozícii prvá vyhláška a na druhý deň hneď ráno zastavovala polícia našich zamestnancov a pýtala si potvrdenia o tom, že musia ísť do práce a nemôžu zostať na home office. To kedy si ich mali pripraviť?“ pýta sa Gregor z Klubu 500.

Matovič, to, čo vám odkazuje sestra a naštvaní Slováci si dobre prečítajte!
Peniaze nie sú, špajza je prázdna! Tak takýmito nezmyslami doslova kŕmil Igor Matovič po voľbách Slovákov, aby ukázal na neschopnosť predchádzajúcich vlád, v ktorých bol prevažne Robert Fico. Ako sa ukazuje, nebola to pravda. Ak by bola špajza... Čítať ďalej
28 | 11 | 2021 | Jozef Uhlarik